Ovčarov pred domačimi gledalci na kolenih – kitajski čudežni deček do druge zmage v dveh tednih

T.S., 17.11.2013
Vse novice, World Tour

‘Kaj je v zraku?’ so se spraševali mnogi tekom turnirja serije World Tour, ki je ta konec tedna potekal v Berlinu. Od prvega dne kvalifikacij do zadnjih tekem so se presenečenja vrstila eno za drugim, na koncu pa je ves medijski blišč znova pobral senzacionalni Fan Zhendong.

Fan Zhendong – ‘remember the name’

16-letni kitajski super-deček, ki je slavil že pretekli teden na Poljskem, je tokrat v Berlinu prišel še do bolj prestižne zmage. Na turnirju, ki je postregel z rekordnim številom prijavljenih igralcev (384), je v petek in soboto nanizal zmage nad Abdelom Kaderjem SalifoujemDanielom Habesohnom in Tiagom Apolonio, v četrtfinalu pa je s 4:2 odpravil še aktualnega olimpijskega in svetovnega prvaka Zhanga Jikeja.

Danes je svetovnega mladinskega prvaka v polfinalu najprej pričakal nekdanji 1. igralec sveta Vladimir Samsonov, ki je bil sicer blizu, toda več kot dveh nizov mlademu virtuozu ni uspel odvzeti. Drugo finalno vstopnico si je zagotovil branilec naslova Dimitrij Ovčarov, ki je prav tako po šestih nizih premagal svojega predhodnika Tima Bolla, kateremu je na novembrski svetovni jakostni lestvici prvič v karieri vzel primat najboljšega Evropejca.

Finalna tekma je bila na trenutke fantastična, vedno znova pa je moral po žogico Dima, ki preprosto ni bil kos agresivni igri Fana. Kitajec je tako v dveh tednih nanizal dve zmagi na World Tourjih in bo na decembrski jakostni lestvici verjetno še popravil trenutno (že astronomsko) 11. mesto – julija je bil sicer že 9. igralec sveta.

Poraza na svetovnem prvenstvu leta 2003 v Parizu, ko je Werner Schlager pripravil morda celo največjo senzacijo v zgodovini svetovnih prvenstev in na Olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah, kjer je Ryu Seung Min v finalu porazil Wang Haa sta očitno še kako podžgala Kitajce. Od tedaj naprej so praktično nepremagljivi – njihove poraze v moški in ženski konkurenci na velikih tekmovanjih lahko preštejemo na prste ene roke, sedaj pa še udarec v obliki neverjetnega Fan Zhendonga, ki ga mnogi že označujejo za najboljšega 16-letnika v zgodovini namiznega tenisa in bodočega nosilca Grand Slama (svetovno prvenstvo, Olimpijske igre in Svetovni pokal).

Pri dekletih je zmaga prav tako odšla na Kitajsko – najboljša je bila Wen Jia, domači gledalci pa so na svoj račun prišli v konkurenci dvojic, kjer sta Timo Boll in Patrick Franziska v finalu na 10. točki odločilnega niza ugnala Tajpejsko navezo Chiang/Huang.