Ovčarov in Shanova zmagovalca German Open-a, Mima Ito v knjigo rekordov!

T.S., 30.03.2014
Vse novice, World Tour

V Magdeburgu, kjer je v kvalifikacijah nastopil tudi Jan Žibrat, se je danes na spektakularen način zaključil World Tour. Na svoj račun so prišli domači oboževalci namiznega tenisa, mladi Japonki pa sta spisali novo poglavje v namiznoteniški knjigi rekordov.

Mengel in Ovčarov absolutna junaka turnirja

Končna zmagovalca turnirja posameznikov sta postala Dimitrij Ovčarov in Shan Xiaona, ki sta na začetku meseca osvojila tudi naslova državnih prvakov Nemčije in tako prišla do zgodovinskega dvojčka na ‘domačih’ tleh; Dimitrij ima seveda ukrajinske korenine, Shanova pa Kitajske.

Ovčarov je danes za naslov prestal dve epski tekmi. V polfinalu je z 11:9 v odločilnem nizu premagal navdahnjenega Portugalca Tiaga Apolonio, v finalu pa na identičen način ( še izvrstnega Japonca Juna Mizutanija, ki bo na domačem Svetovnem ekipnem prvenstvu v Tokiu čez slab mesec glavno orožje domačinov. Dima je tako prišel še do druge zmage na German Open, potem ko je pred dvema letoma v finalu ugnal svojega mentorja Tima Bolla.

Shan Xiaona je do naslova prišla po ‘travnati’ nedelji, saj se je tako v polfinalu kot v finalu pomerila z obrambnima igralkama. Dopoldne je padla njena rojakinja Han Ying, v finalu pa še Korejka Seo Hyowon, gladko s 4:0.

Heroj dogajanja v petek in soboto je bil sicer nemški državni prvak iz leta 2012, Steffen Mengel. Skoraj dva metra visok in izjemno fizično močan igralec je spisal senzacionalno zgodbo in si zagotovo pridobil kopico privržencev, morda pa tudi vpoklic v nemško izbrano vrsto za Tokio. Svoj epski pohod je Mengel začel že v petek, ko je v 1. krogu z 11:9 v odločilnem nizu premagal Rusa Alexandra Shibaeva, nato pa s 4:2 še Kitajca Zhou Kaia.

Steffen Mengel je pred domačimi gledalci odigral življenjski turnir.

Steffen Mengel je pred domačimi gledalci odigral življenjski turnir.

Svoje nastope pred skoraj 3.000 gledalci v GETEC Areni je Mengel kronal v sobotni tekmi osmine finala, ko je proti enemu izmed največjih igralcev namiznega tenisa vseh časov, Wang Hau, ubranil 3 zaključne žogice v šestem nizu in nato odločilnega dobil z 11:6. S tem je tudi poskrbel, da se nihče izmed Kitajcev – poleg Wanga so v Nemčijo pripotovali še mladi in neizkušeni igralci – ni uvrstil med najboljših 8! Po zmagi nad svetovnim prvakom iz leta 2009, je Menglu ostalo še dovolj moči za četrtfinalno zmago proti Korejcu Cho Eonrae-u, njegovo pot pa je v polfinalu na suveren način zaustavil Mizutani.

Senzacionalni Japonki najmlajši zmagovalki World Tourjev

Neverjeten rekord sta danes postavili komaj 13-letni Japonki Mima Ito in Miu Hirano, ki z zmago v konkurenci ženskih dvojic postali najmlajši nosilki zlate kolajne v zgodovini turnirjev World Tour (bivši Pro Tour). V finalu sta mladenki s 3:0 odpravili Poljakinji Natalio Partyko in Katarzyno Grzybowsko.

Lastnica rekorda je tako po novem Mima Ito, ki smo jo imeli čast preteklo jesen spremljati tudi na ITTF World Cadet Challenge na Otočcu. Do naslova je prišla pri 13 letih in 160 dneh. Pred tem je rekord držala Kitajka Guo Yue, ki je s Fan Ying, 27. januarja 2002, slavila v dvojicah na OP Avstrije s 13 leti in 224 dni. Miu Hirano danes šteje natanko 13 let in 350 dni.

Trenutek, ko sta Miu Hirano (levo) in Mima Ito (desno) izvedeli, da sta za zmago prejeli 5.000$.

Trenutek, ko sta Miu Hirano (levo) in Mima Ito (desno) izvedeli, da sta za zmago prejeli 5.000$.

Foto: last Mednarodne namiznoteniške federacije (ITTF.com)