OP Slovenije: Slovenska selektorja zadovoljna z nastopi naših; Steger in Satova velika zmagovalca

T.S., 30.04.2017
Vse novice, World Tour

Na Otočcu se je danes zaključilo Odprto prvenstvo Slovenije v namiznem tenisu, kjer se je med Slovenci najbolje odrezal Deni Kožul z uvrstitvijo v polfinale tekmovanja do 21 let. Jože Urh in Vesna Ojsteršek sta bila z nastopi svojih varovancev zadovoljna in upata, da bo forma pred prihajajočim svetovnim prvenstvom še rasla.

Za konec obračun prvenstva

Nov veliki namiznoteniški dogodek v deželi na sončni strani Alp se je zaključil na najboljši možen način. Nemec Bastian Steger in Šved Jon Persson sta poskrbela za izjemen finale, ki ga je na koncu dobil izkušenejši Steger. Zadnjo tekmo prvenstva je dobil z rezultatom 4:3 (6, 8, -9, -11, 9, -9, 9). V ženski konkurenci je bila najboljša Japonka Hitomi Sato, ki je v finalu s 4:0 (8, 11, 9, 6) ugnala krvnico naše Alex Galič, Geogrino Poto z Madžarske.

Naslova v konkurenci dvojic sta odšla na Korejo k Choiju Wonjinu in Leeju Jungwooju ter na Madžarsko in Švedsko k Poti in Matildi Ekholm. Že v soboto sta se naslova v konkurenci do 21 let razveselila Japonec Yuki Matsuyama in Portoričanka Adriana Diaz.

Urh in Ojsterškova z optimizmom zreta v prihodnost

Po koncu prvenstva smo se ustavili tudi pri obeh selektorjih slovenske izbrane vrste, ki sta se dotaknila nastopov v Sloveniji in se ozrla na OP Hrvaške, ki se v Zagrebu pričenja v torek ter na bližajoče se svetovno prvenstvo v Düsseldorfu, ki se bo pričelo 29. maja. Glavna novica žal ponovno prihaja s strani Bojana Tokića, ki bo zaradi sanacije poškodbe kolena izpustil tudi turnir v Zagrebu.

Izjava Jožeta Urha:
– V soboto je zadnji nastop za slovenske barve zaključil Deni s svojim polfinalnim nastopom v konkurenci U-21. Polfinale je vsekakor lep rezultat, sploh če pogledamo kdo vse je bil v tej konkurenci prijavljen. Škoda za zamujeno priložnost proti Rusu Ismailovu. 8:7 v odločilnem nizu se na koncu ni izkazalo za dovolj veliko prednost za končni uspeh. Je pa dosegel lepe zmage pred tem dvobojem in tako potrdil svojo dobro formo in konstanten napredek. Škoda za poraz proti izkušenemu Platonovu v konkurenci članov, kjer je pričel slabo, izgubljal z 0:3 v nizih in 1:5, se nato prebudil in znižal na 2:3 ter še povedel s 4:0, kar pa na koncu tudi ni bilo dovolj.
– Darko je kiksnil v konkurenci U-21 proti manj znanemu Angležu Savillu, je pa nato v konkurenci članov zanesljivo premagal drugega Angleža Jarvisa ter nato proti prvemu nosilcu turnirja Nemcu Stegerju pokazal solidno igro, sicer zapravil nekaj priložnosti, a celovito gledano je bil Nemec boljši in tekmo na koncu zanesljivo dobil.
– Jan Žibrat je turnir odigral vsaj po mojem mišljenju boljše kot vse turnirje v pretekli sezoni. Zmaga nad Nagyjem je zelo pomembna zmaga zanj. Škoda za poraz proti McBeathu, pa vendar, igra je bila boljša in vidi se napredek v določenih elementih. Tudi njegov nastop v dvojicah je bil zelo pozitiven. Celovito gledano je bil to boljši nastop in vsem skupaj nam je to v zadovoljstvo.
– Tom Šfiligoj je odigral tisto, kar v tem trenutku realno lahko odigra na tekmovanjih. Na treningu je odličen, v tekme pa ne zna prenesti isti nivo igranja, kot ga izvaja na treningu. Vsekakor mora izboljšati svoj pasivni del igre, kjer se na tem turnirju ni znašel dobro. To mu mora biti cilj za naslednjo sezono in narediti preskok v tem elementu.
– Mitja Horvat je, čeprav ni ravno več najmlajši, pokazal zavidljivo raven svoje igre, izpustil priložnost za lepo zmago proti Nizozemcu Oostwouderju, kar bi bil zanj vsekakor lep skalp.
– Tu je vsekakor treba omeniti tudi Uroša Slatinška, ki je s svojo igro navdušil, premagal zavidljive nasprotnike, čeprav mlade. Pokazal je, da lahko še vedno odigra na zavidljivem nivoju in zato mu gredo vse čestitke.
– Od mlajših je najboljšo igro tokrat v posameznem delu prikazal Tilen Cvetko in s tem potrdil svojo formo z zadnjih domačih turnirjev. Dosegel je preskok v igri, končno začel uporabljati določene elemente, ki jih že dalj časa izvaja na treningu in s tem je bil tudi delno rezultatsko poplačan. Njegov nastop v dvojicah skupaj s Petrom Hribarjem je bil tokrat vrhunski. Zmaga nad nasprotnikoma, kot sta Madžara Lakatos in Nagy je vrhunska. Tudi Peter Hribar je igral dobro in se boril v svojem slogu. Njegov nivo igre je bil za njegovo trenutno kvaliteto visok.
– Tudi Erik Paulin in Črt Grm Urbančič po igri in odnosu nista razočarala. Borila sta se in bila dokaj enakovredna v vseh obračunih. Seveda je na takšnem turnirju doseči kakšen odmeven rezultat zelo težko, pa vendar v nobenem primeru nista razočarala.
– Del te reprezentance se tako sedaj seli v Zagreb na OP Hrvaške – v iskanju in potrditvah novih dobrih rezultatov. Na žalost tudi tam ne bo našega najboljšega igralca Bojana Tokiča, ki se že dalj časa ubada s poškodbo kolena in tako bodo naši cilji zopet nekoliko nižji. Je pa res, da se bliža SP in Bojan si mora vzeti čas za sanacijo te dolgotrajne poškodbe.

Izjava Vesne Ojsteršek:
– Alex Galič je prvi krog odigrala zelo dobro, glede na to, da je šlo za njeno prvo tekmo na turnirju. Že dlje časa je v dobri formi in tu ne gre kaj dodati, naredila je lep napredek v igri. Za tekmo proti Poti sem imela višja pričakovanja, a gre za 30. igralko sveta, ki je že dolgo časa v vrhu. Od daleč ne zgleda, da igra ne vem kako dobro, toda njene žoge čudno odskakujejo in igrati proti nje je zelo zahtevno. Navkljub semu sem z nastopi Alex ponovno zelo zadovoljna.
– Ana Tofant me je zelo močno presenetila. V konkurenci U-21 je bila postavljena v finalni del in tesno izgubila proti Rusinji Malanini. Imela je odličen položaj za zmago, a ga žal ni izkoristila. Tudi pri članicah je v prvi tekmi proti indijski nasprotnici zapravila lepo možnost za zmago, nato pa nekdanjo evropsko prvakinjo v mlajših konkurencah Balintovo odnesla iz dvorane. Če bo tako nadaljevala na Hrvaškem in svetovnem prvenstvu, bom zelo vesela. Vsekakor sem se pravilno odločila, da ji omogočim nastop na največjem tekmovanju sveta.
– Za Manco Fajmut težko rečem kaj več. V prvi tekmi je naletela na Indijko z neugodnim materialom in izgubila brez izgubljenega niza. Mogoče bi lahko iztržila kaj več, a proti takim igralkam je zelo težko igrati, saj se z njimi le redko srečujemo.
– Na splošno so me močno presenetila ostala mlada dekleta. Aleksandra Vovk je proti Francozinji Marie Migot izgubila s 3:4, zadnji niz na razliko. Na Hrvaško poleg Mance, Ane in Aleksandre potuje še Katarina Stražar, Galičeva ima namreč klubske obveznosti.
– Pozitivno zrem naprej, ostane še nekaj treninga, nato gremo na Švedsko, kjer bomo z njihovo reprezentanco skupaj z Alex in Ano opravile zaključne priprave pred svetovnim prvenstvom.

OP Slovenije 2017
Člani posamezno
Članice posamezno
Člani dvojice
Članice dvojice
Člani U-21 posamezno
Članice U-21 posamezno
Tekme, 29.04.2017
Novice na ITTF
Fotografije ITTF
Video ITTF