Fan Zhendong tudi leto 2014 začel z zmago na World Tourju

T.S., 16.02.2014
Vse novice, World Tour

V Kuvajtu se je danes zaključil prvi izmed šestih turnirjev World Tour ranga Super Series. Finalni dan obračunov je bil tako kot smo tega v zadnjih letih že dobro navajeni, v znamenju Kitajcev.

Zmaga za nekdanje mladinske svetovne prvake

Komaj 17-letni super-talent Fan Zhendong je na svojem 6. turnirju za World Tour v karieri prišel še do tretje zmage. Trenutno 5. igralec sveta je v finalu prikazal zastrašujočo igro in s 4:1 (7, 7, -13, 3, 8) povsem nadigral nekaj let starejšega kolega iz reprezentance Yan Ana. V lanski sezoni je Fan lahko nastopal še brez pritiska, saj je komaj prišel na sceno, tokrat pa je priznal, da ima meteorski vzpon med zvezde najhitrejšega športa z loparji tudi svoje slabosti, saj se je na Arabskem polotoku prvič soočal s takšnim rezultatskim pritiskom. Ne glede na vse skupaj mu je znova uspelo in s to predstavo si je verjetno tudi že zagotovil mesto v ekipi za prihajajoče ekipno svetovno prvenstvo, ki ima v očeh kitajskega selektorja poseben pomen in je pravi test za vse kitajske igralce.

V ženski konkurenci so mnogi pričakovali zmago 1. igralke sveta Liu Shiwen, ki pa je morala v polfinalu z 0:4 priznati premoč svetovni mladinski prvakinji iz leta 2011 Chen Meng. Mengova se je v finalu pomerila proti mladinski svetovni prvakinji iz let 2010 in 2012 Zhu Yuling, ki je zaigrala odlično in prišla do svojega prvega naslova na turnirjih World Tour (11:9, 11:3, 10:12, 12:10, 11:5). Na turnirju v Kuvajtu smo tako videli uspeh nekdanjih mladinskih svetovnih prvakov – Fan Zhendongu je to uspelo leta 2012 pri vsega 15 letih!

Velik korak naprej za ITTF

Korak v pravo smer so znova storili pri Mednarodni namiznoteniški federaciji (ITTF), kjer so uspeli izboriti, da bo vseh 6 turnirjev World Tour ranga Super Series neposredno prenašala največja evropska športna televizija Eurosport. Tokratno spremljanje je bilo predvsem zaradi odličnih posnetkov domače produkcije in odličnega komentatorja, ki je temeljito opravil svojo domačo nalogo in tekom prenosov serviral kopico zanimivih podatkov, zadetek v polno.

Za širšo namiznoteniško javnost pa je še kako dobrodošla tudi iniciativa Kitajcev, ki v konkurenci dvojic od lanske sezone naprej svoje igralce združujejo z Evropejci. Tokrat sta turnir osvojila Lin Gaoyuan in Avstrijec Stefan Fegerl, za katerega je to vsekakor največji uspeh v dosedanji karieri.

Naslednji teden bo v Katarju potekal drugi turnir WT Super Series, znova pa si bomo lahko odločilne obračune ogledali na Eurosportu. Bojan Tokić je udeležbo na turnirju odpovedal. O razlogih zakaj pa si boste lahko prebrali v jutrišnjem prispevku, kjer je za našo spletno stran 33-letni Novogoričan povedal marsikaj zanimivega.