Fan Zhendong na Poljskem do rekordnega naslova

T.S., 12.11.2013
Vse novice, World Tour

Kitajcem se za prihodnost ni treba bati. Potem ko sta na Otočcu Wang Chuqin in Li Yiran skupaj osvojila vseh 6 zlatih odličij, je na nedavno končanem World Tourju na Poljskem zablestel še ne 17-letni Fan Zhendong.

Posebnež med posebnimi – bodoča številka 1?

Aktualni svetovni mladinski prvak Fan Zhendong (lani v indijskem Hyderbadu je ob osvojitvi naslova štel 15 let) je očitno novi kitajski čudežni deček. Na ITTF World Tourju na Poljskem je pretekli konec tedna s 16 leti in 292 dnevi postal najmlajši zmagovalec omenjenih turnirjev v zgodovini. Na poti do finala je Fan odpravil Leung Chu Yana iz Hongkonga, Cho Eonraeja iz Južne Koreje, Seiya Kishikawo z Japonske, Ruwena Filusa iz Nemčije in Kenta Matusudairo z Japonske in proti nasprotnikom takega kova izgubil vsega 3 nize!

V finalu se je novopečeni rekorder pomeril z aktualnim kitajskim državnim prvakom Zhou Yujem in slavil z rezultatom 4:2 v nizih ter tako 21-letnemu kolegu iz reprezentance prizadejal še tretji poraz v finalih turnirjev serije World Tour, sam pa na svojem tretjem turnirju v karieri že prišel do prve zmage. Absolutni rekord na turnirjih serije WT sicer drži Guo Yue, ki je 21. septembra 2003 na Japonskem do prvenca prišla pri 15 letih in 66 dneh.

Vrnitev Zhanga Jikeja v senci nove evropske številke 1

Jutri se v Berlinu začenja nov turnir serije World Tour – do konca sezone bosta na sporedu le še World Tourja v Rusiji in na Švedskem, nato pa med 9. in 12. januarjem 2014 v Dubaju sledi še GAC Group World Tour Grand Finals, kjer bodo nastopili letos najboljši igralci na turneji, ki se bodo potegovali za skupno denarno nagrado v vrednosti 1 milijona ameriških dolarjev.

Na prijavni listi za nastop v nemški prestolnici je rekordnih 384 igralcev, kar 44 izmed njih pa je v karieri že osvojila vsaj en turnir serije WT. Domači privrženci namiznega tenisa bodo na trnih spremljali obrambo naslova novopečenega evropskega prvaka Dimitrija Ovčarova, ki je na novembrski svetovni jakostni lestvici tudi prvič v karieri prišel na 5. mesto ter tako drži status najboljšega evropskega igralca. Poleg Dime bodo domači upe polagali tudi na Tima Bolla, prvič po juniju, ko je v osmini finala China Opna predal dvoboj proti Fan Zhendongu, pa bo na mednarodni sceni znova nastopil najtrofejnejši igralec zadnjih treh let Zhang Jike.