Tokić na svetovni jakostni lestvici izgubil 7 mest

T.S., 05.02.2013
Člani, Vse novice

Na februarski svetovni jakostni lestvici je naš najboljši namiznotenisač Bojan Tokić padel iz prve 40-erice. Uvrstitev utegne izboljšati v prihodnjih tednih, ko se bo vrnil na mednarodno sceno na arabskem dvojčku. Na vrhu ostaja Xu Xin, olimpijski in svetovni prvak pa je izgubil še eno mesto.

Na vrhu svetovne jakostne lestvice ITTF še vedno dominirajo Kitajci, ki imajo tako pri moških kot ženskah najboljše štiri igralce sveta. Pri moških kraljuje Xu Xin, pri ženskah pa Ding Ning. Olimpijski in svetovni prvak je po četrtfinalnem porazu na World Tourju v Avstriji proti Taku Takakiwi padel na 3. mesto.

Najboljši evropejec je na 5. mestu Timo Boll, pri dekletih pa se je na 7. mesto povzpela Španka kitajskih korenin Shen Yanfei.

Tokić padel na 44. mesto

Naš najboljši namiznotenisač Bojan Tokić je po oktobru 2011 znova izpadel iz najboljše 40-erice in se trenutno nahaja na 44. mestu, kjer je izenačen s 16-letno kitajsko senzacijo Fan Zhendongom, ki je preteklo leto osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka. Na evropski lestvici je Bojan zdrsnil na 17. mesto.

Bojan bo svojo uvrstitev kanil izboljšati že čez 10 dni, ko se znova vrača na mednarodno sceno, saj bo nastopil na ‘arabskem dvojčku’ v Kuvajtu (14. – 18. februar) in Katarju (20. – 24. februar).

Oba turnirja bosta že tradicionalno vrhunsko obiskana, tako da bo to že dober pokazatelj pred prihajajočim Svetovnim prvenstvom, ki bo meseca maja potekalo v Parizu. Tokić je na obeh turnirjih postavljen kot nosilec od 17. – 32. mesta, tako da je že vnaprej postavljen v 1. krog finalnega dela tekmovanja in se bo za preboj med najboljših 32 pomeril s kvalifikantom.

Kako pa kaže ostalim Slovencem?

Za iskanje preostalih Slovencev moramo biti bolj potrpežljivi, saj se nahajajo na nižjih mestih. Najbolje se drži Saš Lasan, ki zaseda 168. mesto.

Nič kaj dobro ne kaže Janu Žibratu, ki trenutno zaseda 260. mesto, že junija 2010 pa je bil 266. igralec sveta. Seveda pa je treba v ozir vzeti dejstvo, da Jan v svojem dosedanjem tekmovalnem programu ni ciljal na uvrstitev na svetovni lestvici, tako da veliko priložnosti za popravo svojega mesta ni imel in bo skok na lestvici lovil predvsem na Svetovnem prvenstvu, kjer bo ponovno oprezal za lepimi skalpi.

Jan Žibrat se v preteklosti ni posvečal mednarodnim turnirjem, zato na svetovni lestvici še ni zabeležil občutenjšega skoka.

Jan Žibrat se v preteklosti ni posvečal mednarodnim turnirjem, zato na svetovni lestvici še ni zabeležil občutenjšega skoka.

Pri dekletih se najvišje še vedno nahaja Martina Pohar (239. mesto), ki je medtem sklenila svojo športno pot. Jana Tomazini je na novi lestvici pridobila 13 mest in je trenutno 268. igralka svetaAlex Galič pa zaseda 387. mesto.

Foto: NTZS (www.ntzs.si)

NTZS