Xu Xin 9 let po kadetskem osvojil še članski Svetovni pokal

T.S., 27.10.2013
Svetovni pokal, Vse novice

V belgijskem Verviersu se je danes z zmago Xu Xina zaključil Svetovni pokal za moške. Za aktualno številko 2 svetovnega namiznega tenisa je to prva zmaga na enem izmed Grand Slamov.

Finalni nasprotnik 23-letnega Kitajca je bil ljubljenec evropskih namiznoteniških gledalcev Vladimir Samsonov, ki po dopoldanski zmagi v polfinalu nad Timom Bollom ni uspel zbrati dovolj moči še za skalp nad 14 let mlajšim Xu Xinom. Levoroki Xu, ki sicer goji izjemno atraktivno igro z distance, je tako z rezultatom 4:1 prišel do prve posamične zmage na enem izmed trojčkov velikih – Olimpijske igre, Svetovno prvenstvi in Svetovni pokal, Samsonov pa ostaja pri treh naslovih.

Tekma za 3. mesto je bila povsem nemško obarvana, znova pa je slavil mlajši nasprotnik. Dimitrij Ovčarov je v polfinalu po sedmih nizih izgubil proti kasnejšemu zmagovalcu, nato pa tri ure kasneje s precejšno lahkoto odpravil rojaka Bolla, ki se v zadnjem času ukvarja s poškodbami ter tako prišel do zasluženega brona.

Pred devetimi leti je v portugalskem Funchalu Xu Xin osvojil naslov prvaka na ITTF World Cadet Challenge, danes pa potrdil ves svoj potencial tudi na članski ravni. Kljub temu, da so Kitajci na Svetovnih pokalih nepremagljivi že zadnja 4 leta, pa lahko evropske privržence veseli dejstvo, da so se kar trije predstavniki Stare celine uvrstili v polfinale.