V petek se v Liverpoolu začenja še moški Svetovni pokal

T.S., 24.09.2012
Svetovni pokal, Vse novice

Po tem, ko je Kitajka Liu Shiwen pretekli konec tedna na domačih tleh še drugič v karieri osvojila ženski Svetovni pokal, bodo ta konec tedna na delu še moški, ki se bodo za lovoriko pomerili v mestu legendarnih Beatlov, Liverpoolu. V nedeljo bo s kronanjem zmagovalca hkrati tudi konec zgodovinske dobe v namiznem tenisu.

 V Liverpoolu ponovno svet proti Kitajcem

Med 28. in 30. septembrom bo v Liverpoolu potekal 33. Svetovni pokal za moške po vrsti. Na njem bo nastopilo 19 namiznotenisačev z vseh kontinentov sveta, glavni imeni prvenstva pa bosta Ma Long in Xu Xin, ki bosta želela še potrditi kitajsko nadvlado. Sprememba pravil v zadnjih letih, ki narekuje, da lahko na turnirju nastopita samo dva igralca iz iste države, naredi delo za preostali svet nekoliko lažje. V prvi vrsti bodo poleg Kitajcev naslov lovili še Timo Boll, Vladimir Samsonov, Dimitrij Ovčarov in Chuang Chin-Yuan. Dobro formo pred domačim EP pa bo zagotovo iskal tudi evropski prvak iz leta 2009, Michael Maze.

Pogled na tabelo medalj je pri moških nekoliko bolj očem prijazen, kot pri ženskah, kjer so Kitajke zmagale na vseh dosedanjih 16. izvedbah turnirja. Navkljub vsemu še vedno kraljujejo Kitajci, ki so turnir osvojili kar 18-krat, za njimi pa lahko najdemo predstavnike Nemčije, Belorusije in Švedske, ki so slavili 3-krat.

Nemec Timo Boll doslej dvakrat slavil na Svetovnem pokalu, leta 2002 in 2005. (Foto: mediagallery.usatoday.com)

Kralj tega turnirja je Ma Lin, ki je naslov osvojil štirikrat (2000, 2003, 2004, 2006), po trikrat pa sta slavila Samsonov (1999, 2001, 2009) in Wang Hao (2007, 2008, 2010). Sredi 90-ih je bil zelo uspešen tudi naš južni sosed, Zoran Primorac, ki je naslov osvojil dvakrat (1993, 1997).

Nastopajoči (Liverpool, 2012):

Ma Long, Xu Xin, Timo Boll, Dimitrij Ovčarov, Chuang Chin-Yuan, Joo Saehyuk, Oh Sangeun, Vladimir Samsonov, Gao Ning, Jiang Tianyi, Michael Maze, Adrian Crisan, Marcos Freitas, Paul Drinkhall, William Henzell, Thiago Monteiro, Liam Pitchford, Ahmed Saleh in Pierre-Luc Theriault.

Skupinski del tekmovanja se bo začel v petek ob 11h, prenose pa si boste lahko pogledali na ITTF-jevem spletnem video-portalu ITTV.

V nedeljo konec zgodovinskega obdobja

Čeprav so mnogi pričakovali eksplozijo Ma Longa, pa je celotno smetano v zadnjih dveh letih pobral Zhang Jike, lanski zmagovalec Svetovnega pokala, ki pa naslova ne bo branil. V tem trenutku je Jike olimpijski prvak (London, 2012), svetovni prvak (Rotterdam, 2011) in zmagovalec svetovnega pokala (Pariz, 2011). Dosežek, ki v celotni namiznoteniški zgodovini doslej ni uspel še nikomur.

Zhang Jike je lani v Parizu za osvojitev naslova v finalu premagal Wang Haa. (Foto: tabletennista.com)

Vsekakor pa se kitajska namiznoteniška zveza za to ne bo zmenila, saj v tem trenutku Kitajci in Kitajke držijo prav vse možne pomembne lovorike:

Olimpijske igre: posamezno (Zhang Jike in Li Xiaoxia) in ekipno

Svetovno prvenstvo: posamezno (Zhang Jike in Ding Ning), dvojice (Ma Long/Xu Xin in Guo Yue/Li Xiaoxia), mešane dvojice (Zhang Chao/Cao Zhen) in ekipno

– Svetovni pokal: posamezno (Zhang Jike in Liu Shiwen) in ekipno

Foto: tabletennista.com, mediagallery.usatoday.com, m.nbcolympics.com