Pred vrati je 34. Svetovni pokal in nov mejnik domačega šampiona

T.S., 23.10.2013
Svetovni pokal, Vse novice

Preden se središče svetovnega namiznoteniškega dogajanja v torek preseli na Otočec, kjer bo potekal že težko pričakovani World Cadet Challenge, bodo ta konec tedna v belgijskem Verviersu na dolžnosti največji mojstri celuloidne žogice.

Med 25. in 27. oktobrom bo v Verviersu na 34. Svetovnem pokalu za moške nastopilo 20 svetovno uveljavljenih namiznoteniških igralcev. Prvi nosilec turnirja bo Xu Xin, ki bo skupaj z Yan Anom skušal Kitajski priigrati še četrto zaporedno zmago na tem tekmovanju, ki poleg Olimpijskih iger in Svetovnega prvenstva sodi v t.i. Grand Slam. Omenjeno trojico velikih naslovov je v vsej zgodovini pri moških uspelo osvojiti samo Janu-Oveju Waldnerju, Liu Guoliangu, Kong Linghuiju in Zhangu Jikeju, ki je nastop na letošnjem Svetovnem pokalu zaradi poškodbe odpovedal tik pred zdajci.

Ljubitelji evropskega namiznega tenisa bodo v prvem planu pesti stiskali za Tima Bolla, Dimitrija Ovčarova in Vladimirja Samsonova, ki je leta 2009 v Moskvi kot zadnji ne-Kitajec osvojil to prestižno lovoriko. Vladi je Svetovni pokal sicer osvojil trikrat in je v tem pogledu najuspešnejši Evropejec in na večni lestvici zaostaja samo za Ma Linom, ki je bil uspešen štirikrat. Trikrat se je zmage veselil tudi Wang Hao, po dvakrat pa sta bila med drugim uspešna Timo Boll in naš južni brat Zoran Primorac.

Čeprav ga pri skoraj 44 letih ne moremo uvrščati v krog favoritov, bodo domačini zagotovo najbolj glasno vzpodbujali domačo legendo Jeana-Michela Saiva, za katerega bo to že rekordni 18. nastop na Svetovnem pokalu – s tem bo izenačil rekord Waldnerja. Legendarni Belgijec, ki je med drugim nastopil tudi na rekordnih 22 zaporednih Svetovnih prvenstvih in je bil od uvedbe namiznega tenisa na Olimpijskih igrah v Seulu leta 1988 vselej udeleženec največjega športnega dogodka na Svetu, na Svetovni pokal sicer nima najlepših spominov, saj je kar petkrat tekmovanje končal na 4. mestu.

Tekmovanje se začenja v petek in ga bo mogoče spremljati tudi preko ITTF-ovega video-portala itTV, o končnem razpletu in zanimivostih pa boste v nedeljo obveščeni tudi na naši spletni strani.

34. Svetovni pokal
Uradna stran prvenstva
Seznam nastopajočih
Urnik tekmovanja
itTV