Kitajci na domačih tleh do naslova; Zvezda finalnega večera Chen Chien-An

T.S., 31.03.2013
Svetovni pokal, Vse novice

V Guangzhouju na Kitajskem se je danes zaključil Ekipni svetovni pokal v namiznem tenisu. Tako pri moških, kot tudi pri ženskah so slavili Kitajci, toda pred Svetovnim prvenstvom v Parizu ima lahko kitajski selektor moške reprezentance kar nekaj skrbi, saj so Japonci in Tajpejci razkrili nekaj slabosti njegovih fantov.

Moška in ženska kitajska reprezentanca sta na domačih tleh v Guangzhouju slavili na Ekipnem svetovnem pokalu. Kitajke so bile do svojih nasprotnic neusmiljene in so na celotnem tekmovanju izgubile vsega en niz, v finalu proti reprezentanci Japonske pa je bil končni seštevek točk kar 99:53 za ‘vražje Kitajke’.

Pri moških je bilo tekmovanje bolj zanimivo, saj se je v finalni del uvrstilo 8 ekip iz 4 različnih kontinentov. Največje presenčenje je pripravila reprezentanca Egipta, ki je na koncu zasedla 3. mesto, v četrtfinalu pa je s 3:2 premagala sicer oslabljeno Nemčijo, ki je nastopila brez Bolla in Ovčarova.

Na koncu so se na samem vrhu pričakovano znašli Kitajci, ki so nastopili v svoji udarni postavi z najboljšimi štirimi igralci sveta Ma Longom, Xu Xinom, Zhang Jikejem in Wang Haom, na klopi pa jih je kot motivator spremljal tudi Wang Liqin. Kljub končnemu slavju, pa ni bilo vse tako preprosto. V polfinalu so se najmočnejši reprezentanci na svetu dobro upirali Japonci, ki so dobili tekmo dvojic, njihov prvi mož Jun Mizutani pa je tekmo proti Xu Xinu izgubil z rezultatom 2:3.

V finalu so se Kitajci pomerili s Tajpejci, kjer je zablestel 21-letni Chen Chien-An, ki je v drugi tekmi obračuna s 3:2 premagal aktualnega olimpijskega in svetovnega prvaka Zhang Jikeja, ki si je tako po lanskih OI v Londonu privoščil nov nepričakovan poraz. Kasneje sta svoje delo v dvojicah brez napak opravila Ma Long in Xu, za končnih 3:1 pa je z zmago v treh nizih nad Chuang Chih-Yuanom poskrbel Ma.

Tajpejec Chen Chien-An je leta 2008 v Madridu postal mladinski svetovni prvak.

Tajpejec Chen Chien-An je leta 2008 v Madridu postal mladinski svetovni prvak.