V Düsseldorfu vse nared za svetovno prvenstvo presežkov

T.S., 28.05.2017
Svetovna prvenstva, Vse novice

Sejemsko prizorišče v Düsseldorfu bo prihodnjih 8 dni povsem v znamenju svetovnega prvenstva v namiznem tenisu. Na 54. ediciji največjega tekmovanja v koledarju bo nastopilo 613 igralcev iz 108 držav, med njimi tudi 7 slovenskih reprezentantov.

Boll in Solja s kitajsko pomočjo do naslova?

Nemčija velja za središče evropskega namiznega tenisa. Timo Boll uživa status legende in trume navijačev imajo že dolgo rezervirane vstopnice za letošnje prvenstvo, ki se bo odvijalo v dnevni sobi enega izmed najbolj priljubljenih nemških športnikov nasploh. Živa slika s prvenstva bo letos dosegla kar 120 držav sveta, med drugim se namizni tenis širi tudi na dve gigantski televizijski hiši onstran luže ESPN in CBC. Za nas bo najbolj aktualna ITTF-ova video platforma itTV, kjer bomo letos prvič lahko spremljali prenose v živo s kar osmih miz simultano.

Zaključna faza svetovnega prvenstva je v zadnjem desetletju rezervirana za Kitajce. Tudi letos bodo v vlogi favoritov za vse naslove, a žarek upanja za preostali svet je posijal na Azijskem prvenstvu, kjer je komaj 16-letna Miu Hirano na poti do naslova premagala 3 najboljše Kitajke, pri moških pa je po dolgem času poraz proti tujcu doživel aktualni svetovni prvak Ma Long. Long je bil dolgo let v senci Zhanga Jikeja, nakar je pred dvema letoma v domačem Suzhouju le uspel priti do naslova svetovnega prvaka, nato pa odšel na zmagoviti pohod v katerem je osvojil svetovni pokal, Grand Finals in olimpijski naslov. V zadnjih dveh letih je izgubil vsega 5 tekem.

Dimitrij Ovčarov bo glavno nemško orožje med posamezniki, a ob kopici odličnih Azijcev bi bila že uvrstitev na stopničke mala seznacija.

Pri ženskah naslov brani Ding Ning, ki bo skušala prekiniti 14 let dolg urok neuspešne obrambe naslova. Nazadnje je to leta 2003 uspelo Wang Nan. Bo pa nad Dingovo visel drugačen urok sreče. Že vse od leta 1996 je olimpijska prvakinja prihodnje letos prišla do naslova svetovne prvakinje. Kitajka je bila pred slabim letom dni najboljša v Riu de Janeiru.

Čeprav je bil dolgo časa številka 1 na svetu, Timo Boll nikoli ni uspel osvojiti naslova svetovnega prvaka. Med posamezniki se to bržkone ne bo zgodilo, bo pa zato Nemec več upov polagal v konkurenco dvojic, kjer bo še na drugem prvenstvu zapored moči združil z Ma Longom. Leta 2015 sta morala Timo in Long že v 2. krogu priznati premoč eventuelnima prvakoma Xu Xinu in Zhangu Jikeju in tudi tokrat se nam že kaj kmalu obeta atomski obračun. V 3. krogu bi se lahko namreč srečala s Xujem in Fan Zhendongom.

V konkurenci mešanih dvojic sta pred dvema letoma kitajsko odprtje svetu z naslovom ovekovečila Xu Xin in Korejka Yang Haeun. Tokrat bodo oči uperjene v dvojico Fang Bo (KIT) in Petrissa Solja (NEM).

Tokić prvenstvo pričakal spočit

Če se osredotočimo na slovenske predstavnike, lahko ugotovimo, da imamo letos med posamezniki kar 3 igralce že neposredno postavljene v finalni del. Bojan Tokić bo prvo tekmo med posamezniki odigral 31. maja ob 16h proti enemu izmed kvalifikantov. V 2. krogu ga čaka morebitni obračun z Avstrijcem Stefanom Fegerlom. V glavni žreb pri posameznikih sta že uvrščena tudi Darko Jorgić in Alex Galič, a na umestitev v žreb še čakata. V tabelo velikosti 128 bosta uvrščena skupaj z 32-imi kvalifikanti, ki bodo morali najprej opraviti s kvalifikacijskimi skupinami, nato pa še s predkrogom.

V glavni dvorani bodo postavljene 4 mize, v drugi pa kar 28.

Predkroga bo v primeru 1. mesta v skupini opravičena Manca Fajmut, ki bo morala za preboj med 128 najboljših igralk sveta premagati Hani Tri Azhari iz Indonezije in Fadwo Garci iz Tunizije. Lepe možnosti za zmago v skupini ima tudi Ana Tofant, ki se bo pomerila z Sarah Tan (AUS) in Airi Avameri (EST). Selektorka Vesna Ojsteršek je optimistična in verjame v uspeh svojih deklet. V moških kvalifikacijah bosta Jan Žibrat in Deni Kožul nosilca svoje skupine in bi se morala prebiti v predkrog, kjer pa bo potrebno za uvrstitev v finalni del premagati močnega nasprotnika.

Tokić bo v tekmovalnem ringu prvič že v torek in sicer skupaj z Darkom Jorgićem v konkurenci dvojic. V 1. krogu ju ob 20:15 čaka težak obračun proti švedski dvojici Kristian in Mattias Karlsson. V finalni del je v konkurenci ženskih dvojic že uvrščena tudi Alex Galič, ki bo igrala skupaj s Švicarko Rachel Moret. V torek, 30. maja ob 19:40 ju v 1. krogu čaka zanimiv obračun proti francoski navezi Pauline Chasselin in Stephanie Loeuillette.

Bojan Tokić je imel v zadnjem času nekaj težav s kolenom, a v tem trenutku ne čuti bolečin.

V konkurenci mešanih dvojic sta Jorgić in Galičeva neposredno uvrščena v finalni del. Žreb jima ni bil pretirano naklonjen, saj se bosta v torek ob 18:30 merila z 2. nosilcema Wong Chun Tingom in Doo Hoi Kem iz Hong Konga.

Kožul in Žibrat bosta v dvojicah za uvrstitev v finalni del morala doseči dve zmagi, kar je ob dobrem žrebu povsem mogoče. V 2. krogu predtekmovanja ju čaka na papirju lahko delo proti dvojici iz Cipra ali Indonezije, nato pa bi se utegnila v boju za uvrstitev v finalni del pomeriti s premagljivima Nizozemcema Ewoutom Oostwouderjem in Laurensom Tromerjem. Težje delo bosta imeli v kvalifikacijah žensk Manca in Ana. V 2. krogu ju čakata Estonka Airi Avameri in Avstrijka Karoline Mischek, za uvrstitev v glavni žreb pa bo nato po vsej verjetnosti potrebno iti čez ameriško dvojic Wu Yue – Lily Zhang.

V kvalifikacijah mešanih dvojic se bosta preizkusila Žibrat in Fajmutova, ki ju že jutri dopoldne čaka obračun proti Fincema Alexu Naumiju in Anni Kirichenko, v 2. krogu pa se utegneta pomeriti proti bratsko-sestrski navezi s Švedske Antonu in Christini Kallberg.

Za nekaj besed pred pričetkom prvenstva smo prosili še selektorja Jožeta Urha, ki optimistično čaka na jutrišnje prve obračune: “Bojan je dobro pripravljen, kljub temu, da ga je poškodba kolena prisilila v počitek. Na koncu mislim, da mu je le-ta prišel zelo prav, in da trenutno dobro čuti žogo. Ostali so na treningu dobri. Mislim, da smo jih dobro pripravili na prvenstvo, bo pa vse odvisno od prvih pravih tekem, kako se bodo tam stvari razvijale. Kot vedno rečem. Po prvih krogih se potem stvari obrnejo tako, da igralci potegnejo v pozitivno smer ali pa včasih tudi padejo dol. Odvisno bo od vsakega posameznika.

Kvalifikacijske tekme Slovencev

moški posamzeno

Deni Kožul – Luis Cortez (PAN) 29.5. ob 16:30 (miza 8 – itTV)
Deni Kožul – Gavin Maguire (IRL) 30.5. ob 12:30

Jan Žibrat – M. Jargalsaikhan (INA) 29.5. ob 16:30 (miza 3 – itTV)
Jan Žibrat – Amin Ahmadian (IRI) 30.5. ob 12:30

ženske posamezno

Manca Fajmut – Hani Tri Azhari (INA) 29.5. ob 18:45
Manca Fajmut – Fadwa Garci (TUN) 30.5. ob 11:00

Ana Tofant – Sarah Tan (AUS) 29.5. ob 19:30
Ana Tofant – Airi Avameri (EST) 30.5. ob 11:45

moški dvojice

Žibrat/Kožul – ?/? 30.5. ob 10:30

ženske dvojice

Fajmut/Tofant – Avameri/Mischek (EST/AUT) 30.5. ob 10:00

mešane dvojice

Žibrat/Fajmut – Naumi/Kirichenko (FIN) 29.5. ob 10:30

SP 2017 - Düsseldorf

Novice na ITTF
Fotogalerije na ITTF
itTV – 8 miz v živo (!!!)