Uspešen začetek naših: padli Norvežani in Čilenke

T.S., 28.02.2016
Svetovna prvenstva, Vse novice

V Kuala Lumpurju se je s tekmami 1. kroga predtekmovalnih skupin pričelo ekipno svetovno prvenstvo v namiznem tenisu, kjer čim višje mesto med svetovno druščino lovita tudi naši ekipi. Začetek prvenstva ni postregel s presenečenji med elito, je pa za lepo zgodbo poskrbel zadnji nekitajski svetovni prvak iz leta 2003 Werner Schlager, ki se je vrnil iz upokojitve in s 3:0 odpravil odličnega Čeha Prokopcova.

Norvežani povsem nemočni, Kožula ni ustavila niti nevihta

Četa Jožeta Urha je prvenstvo začela s suvereno zmago proti Norveški. Ekipo so tokrat tvorili Darko Jorgić na 1. poziciji, Jan Žibrat na drugi in Deni Kožul na tretji. Ludvik Peršolja je ostal na klopi in bo na svojo priložnost še moral počakati. Jorgić je prvo tekmo na ekipnih svetovnih prvenstvih odigral po pričakovanjih in s 3:0 (10, 4, 11) premagal Eskila Lindholma, slovensko zmago pa je dokončno zasnoval Žibrat, ki je neverjetno gladko ugnal prvo skandinavsko orožje v podobi Espena Ronneberga, bilo je 3:0 (5, 4, 4). Prvenec med člansko smetano je z zmago prav tako kronal eksplozivni Kožul, ki je Larsa Ronneberga uspel streti po petih nizih z 11:9, 11:6, 8:11, 7:11 in 11:2.

Zanimivost, Kožul je vodil z 2:0 in 6:3, nakar je prišla huda nevihta, ki je predrla streho in voda je vdrla prav v slovenski ring, zato je bila potrebna menjava mize. To je vrglo iz tira Kožula, ki je izgubil 3. in 4. niz, v petem pa je le našel dovolj zbranosti, da je sebi in Sloveniji priigral najlepši možen začetek prvenstva. Urh je bil po tekmi zadovoljen s taktiko, kjer je Žibrat povsem nevtraliziral najboljšega Norvežana, mlada Jorgić in Kožul pa sta prav tako z odliko opravila svoje delo.

Jutri ob 10. uri po lokalnem času naše fante najprej čaka obračun proti Mehiki. Vloga favoritov bo tudi tokrat na strani Slovencev, ki bodo proti ‘Sombrerotom’ brusili orožje pred večernim dvobojem z Madžarsko, kjer bo rezultatski pritisk na strani naših vzhodnih sosedov, medtem ko bodo lahko Jan, Darko, Deni in Ludvik z vso svobodo mučili 4-centimetrov široko plastično žogico. Sicer pa so Madžari danes že doživeli hladen tuš, saj so bili od njih s 3:1 boljši temperamentni in vedno borbeni Argentinci. Vloga favoritov v predtekmovalni skupini G pa nedvomno pripada odlični reprezentanci Egipta, ki je ena izmed glavnih pretendentov za napredovanje med elito.

Galičeva upravičila postavitev Ojsterškove

V večernem sporedu so krst v Maleziji opravila tudi dekleta, ki so se v 1. krogu predtekmovalne skupine H pomerila z reprezentanco Čila. Obračun se je začel po notah igralk z Latinske Amerike, saj je Paula Vega s 3:1 (9, -7, 9, 9) ugnala Manco Fajmut. Stvari sta na svoje mesto postavili Alex Galič, ki je izenačila na 1:1 s suvereno zmago nad Katherine Low, ter mlada Tamara Pavčnik, ki je odlično izpolnila svoj del naloge in z rezultatom 3:1 (4, 8, -4, 9) ugnala Karen Rojas. Slovensko zmago je potrdila danes odlična Galičeva, ki je Vegovi v drugem nizu celo zavezala kravato, 3:0 (10, 0, 9).

Jutri ob 13. uri se bodo varovanke selektorke Vesne Ojsteršek udarile z reprezentanco Vietnama, ki vsaj sodeč po svetovni jakostni lestvici kotira nižje od naše reprezentance. Zvečer dekleta, katera spremlja tudi debitantka Ana Tofant, čaka obračun s starimi znankami iz Bolgarije. V zadnjih letih so bile naše vselej boljše, dodatno prednost pa prinaša tudi dejstvo, da je nekdanja št. 1 ženskega bolgarskega namiznega tenisa Sibel Remzi pred dvema letoma zamenjala državljanstvo in sedaj zastopa barve Turčije.