Tokić zadovoljen z žrebom; za preboj med elito potrebna odlična dnevna forma in nekaj sreče

T.S., 17.03.2014
Svetovna prvenstva, Vse novice

Namiznoteniška sezona 2013/14 se bliža vrhuncu. Do Svetovnega ekipnega prvenstva v Tokiu nas loči le še 40 dni in po žrebu, ki je bil v soboto izveden v japonski prestolnici, se že pojavljajo prve kalkulacije. Za mnenje smo povprašali kapetana naše moške ekipe Bojana Tokića.

33-letni Novogoričan na preteklem ekipnem SP v Dortmundu leta 2012 zaradi osebnih razlogov ni nastopil, vendar je svojo odločitev kasneje obžaloval in v pogovoru za naš portal v preteklem letu dejal, da kaj takega ne bo več nikoli storil. Dejstvo je, da je Tokić v zadnjih desetih letih nosilec naše ekipe in je bil s svojimi izvrstnimi predstavami na ekipnih prvenstvih zaslužen, da se je Slovenija prebila med elito tako na evropskem prvenstvu, kot tudi svetovnem.

V Dortmundu so bili naši fantje, ki trenutno na svetovni ekipni jakostni lestvici zasedajo 29. mesto, med elito brez Bojana Tokića nemočni in so zasedli zadnje mesto v 1. diviziji ter tako znova izpadli v Challenge divizijo, kjer se bodo letos konec aprila in v začetku maja na Japonskem v skupinskem delu tekmovanja pomerili z reprezentancami Egipta (24. na svetu), Vietnama (35.), Bolgarije (38.), Norveške (50.) in Dominikanske republike (65.).

Tokić je bil z žrebom v večji meri zadovoljen: “Žreb je precej dirigiran in v tem kača sistemu bi si jaz za 1. nosilce skupine bolj želel Angleže kot Egipčane. Afriška ekipa je zelo dobra in enakovredna in je zame prvi favorit za zmago v 2. kakovostni skupini. Razen tega nam je šel žreb na roko. Ekipe Bolgarije, Vietnam in Norveške moramo premagati. Dominikanska republika ima v svojih vrstah Kitajca Lin Juna, tako da bi imel v zadnjem bobnu raje Izrael.

Vrhunec prvenstva pred dvema letoma je bila sanjska predstava Jana Žibrata proti Švedski, ko je na kolena spravil legendarnega Jörgena Perssona in vselej neugodnega Pera Gerella. Recept za slovenski uspeh je že dolgo enak: dve zmagi Tokića in lovljenje preostale točke preostalih dveh naši reprezentantov in tudi v Tokiu proti močnejšim ekipam ne utegne biti nič drugače, zato besede Bojana o rezultatskih ciljih ne presenečajo: “Mislim, da moramo vsi igrati na 120%, če se hočemo boriti za vstop v prvo divizijo. Da bi se to zgodilo, se mora poklopiti veliko stvari, saj so reprezentance Češke, Indije, Egipta, Slovaške in Anglije boljše od nas, vendar so prav vse te ekipe od dobrem dnevu in z malo sreče tudi premagljive.

Pred pričetkom vrhunca letošnjega leta sledi še zaključek rednega dela državnih prvenstev, turnirji serije World Tour v Nemčiji, Španiji in Čilu ter finalni obračuni v evropskih pokalih. Prvo tekmo na ekipnem SP bo Slovenija odigrala 28. aprila ob 8:30 po slovenskem času proti Dominikanski republiki.