Švicarke prevelik zalogaj za slovensko reprezentanco

T.S., 03.03.2016
Svetovna prvenstva, Vse novice

Sanje o napredovanju med svetovno namiznoteniško elito za žensko reprezentanco na ekipnem SP v Kuala Lumpurju so se danes končale s porazom proti razpoloženim Švicarkam, ki so unovčile dobro pripravljenost in strle odpor naših deklet.

Glede na dogajanje v zadnjih letih nekoliko preseneča odločitev selektorke Vesne Ojsteršek, ki je ocenila, da Manca Fajmut ni v najboljši pripravljenosti in jo postavila na tretjo pozicijo. Korošica je svoje delo opravila in s 3:1 premagala Celine Reust, a to je bilo premalo za uspeh Slovenk, ki so dvoboj izgubile z 2:3.

Zmago je vknjižila še Alex Galič, ki je s 3:0 odpihnila svojo sostanovalko v Akademiji Wernerja Schlagerja Rachel Aschwanden, zato pa je švicarsko čast rešila Rahel Moret, ki je dobila oba svoja obračuna. Najprej je s 3:2 premagala Galičevo, nato pa v odločilni tekmi s 3:1 še Tamaro Pavčnik, ki je dobila priložnost na drugi poziciji in oba svoja dvoboja izgubila. Prvega proti Aschwandnovi nesrečno z 9:11 v petem nizu. Taktični načrt Ojsterškove sta tako skazili dve točki, ki sta se odvili v korist Švicark.

Naša dekleta so tako prvenstvo zaključila na mestu od 33 do 36, kar je slabše od zadnjega prvenstva v Tokiu, ko so zasedle 29. – 32. mesto.

Rezultata s prvenstva na Japonskem pred dvema letoma ne bo ponovila niti moška reprezentanca, ki je bila danes prosta in jo po dnevu počitka jutri čaka dvoboj z Avstralijo. V najboljšem primeru lahko naši fantje osvojijo 37. – 38. mesto, kar je ob dejstvu, da brez Bojana Tokića ekipo tvorijo sami mladi igralci (Žibrat, Peršolja, Kožul in Jorgić) vzpodbuden podatek, predvsem, če v obzir vzamemo njihove nastope v predtekmovalni skupini, kjer je za vrhunec poskrbel Ludvik Peršolja z zmago nad 33. igralcem sveta Omarjem Assarjem iz Egipta.

V ženski konkurenci sta si sicer reprezentanci Kitajske in Japonske že zagotovili mesto v polfinalu, medtem ko bodo tekme moškega četrtinala na sporedu jutri. Posebno zgodbo so danes napisali Angleži, ki so se med najboljših 8 uvrstili prvič po letu 1983 in dokazali, da se na Otok, kjer se je celotna namiznoteniška zgodba tudi začela, hitro vrača vrhunski namizni tenis. Jutri bodo v boju za kolajne vsekakor imeli svoje adute, saj jih čaka premagljiva ekipa Francije. Glavni favoriti za naslov Kitajci se bodo v četrtfinalu pomerili s Švedi, v dosedanjem poteku prvenstva pa so potrdili, da jih lahko na poti do zlata ustavi le večji čudež.