SP 2017: Tokić uspešno čez prvo oviro, Galičeva med 16 dvojic sveta!

T.S., 31.05.2017
Svetovna prvenstva, Vse novice

Več kot 4.000 glasnih gledalcev v glavni dvorani t.i. Messe Düsseldorf je danes pozdravilo pričetek izločilnih bojev v obeh konkurencah posamezno. Domača aduta Timo Boll in Dimitrij Ovčarov sta varno prišla v 2. krog, kjer bo letos igral tudi naš Bojan Tokić. V konkurenci dvojic se je Alex Galič s Švicarko Rachel Moret uspela prebiti v osmino finala.

Tokića sedaj čaka neugodni Avstrijec

Naš najboljši namiznotenisač se je danes v 1. krogu pomeril s 153. igralcem sveta Marcosom Madridom iz Mehike in po počasnem začetku na koncu uspel najti pot do zmage z rezultatom 4:2 (-5, 8, -9, 7, 10, 6). Če je imel Bojan srečo z žrebom 1. kroga, se ta sreča sedaj končuje, saj ga v 2. krogu čaka zanj precej neugodni Avstrijec Stefan Fegerl, ki ne slovi kot igralec z najlepšo tehniko, a poseduje neverjetno sposobnost vračanja žogic na mizo. Tokić se bo v boj za uvrstitev med najboljših 32 podal jutri ob 19:30. Čeprav je Fegerl izredno neugoden, je potrebno ugotoviti, da se Tokić nahaja v zelo odprtem delu žreba. Njegov potencialni nasprotnik v 3. krogu bi lahko bil Francoz Simon Gauzy, ki je v ligaških tekmovanjih Tokićeva redna stranka, v osmini finala pa se Bojan nahaja v delu žreba Wong Chun Tinga iz Hong Konga. Vsekakor je bonus že to, da v okolici ni nobenega izmed Kitajcev, ki so bili danes v 1. krogu 100 %, čeprav je mladi Čeh Tomas Polansky dodobra namučil Xu Xina, ki je slavil z 11:9 v šestem nizu.

Kljub temu, da nima pozitivne bilance proti Fegerlu, Tokić pred jutrišnjim obračunom ostaja optimističen: “Po današnji tekmi imam čudne občutke. Res sem bil dober na treningu v preteklih dneh, a tega v tekmi žal nisem znal pokazati. Kljub temu sem vesel, da sem s slabo igro uspel zmagati. Mogoče je razlog za današnjo slabšo igro, da sem bil kar nekaj časa izven tekmovalnega ritma. Februarja sem imel zadnjo mednarodno tekmo, 30. aprila pa zadnjo klubsko. Fegerl je zelo neugoden, ampak tudi njemu ne bo enostavno. Enkrat se bo morala njegova serija proti meni ustaviti, tako da bom jutri v tekmo odšel sproščeno.

Selektor v.d. Jože Urh je tekmo komentiral podobno kot njegov varovanec: “Moram rečti, da je bila tekma zelo težka. Toko nikakor mi mogel najti tistega tekmovalnega ritma. Trening in igranje v trening dvorani je eno, igranje za točke v tekmovalni areni pa nekaj povsem drugega. Že takoj na začetku se je videlo, da Mehičan ne mora parirati Tokotovemu ritmu, če seveda Toko igra tako, kot zna. Problem je bil, ker je Bojan ves čas nihal v igri in se nikakor ni uspel odlepiti od nasprotnika, še več, Mehičan je celo povedel z 1:0 in 2:1 v nizih. Na koncu so vseeno prevladale Tokićeve izkušnje in pa seveda kvaliteta. Važno je samo, da je tekmo dobil in mislim, da bo lahko jutri šel dokaj sproščen v tekmo proti sila neugodnem nasprotniku.
Jorgić dolgo pretil, na koncu slavile izkušnje

Istočasno kot Tokić, je na sosednji mizi svojo tekmo 1. kroga igral Darko Jorgić, ki se je pomeril z 20. igralcem sveta Lee Sangsujem iz Južne Koreje. Tekmo je bolje začel Azijec, ki je tesno dobil prvi niz, nato pa je Jorgić odgovoril z dvema zaporednima nizoma in po končnici 5. niza celo držal prednost s 3:2. Ko je 17. nosilec turnirja visel na nitki, je nato našemu igralcu zmanjkalo potrebne moči za zmago in tekma se je končala z zmago Leeja s 4:3 (9, -8, -4, 5, -12, 2, 5). Porazu navkljub lahko znova govorimo o prihodu Jorgića na veliko sceno in zdi se, da je le še vprašanje časa, preden bo Jorgić začel loviti Tokićeve mejnike tudi med člani. Kljub porazu je bil Jorgić po tekmi dobro razpoložen: “Škoda, da nisem uspel zmagati, dobil bi res lepe točke za lestvico in lepo motivacijo. Pomembno je, da vem, da sem na pravi poti. Treniral bom še naprej, da se bodo nekoč take tekme končale v mojo korist.”

Jorgića je med tekmo na trenerskem stolčku spremljala Vesna Ojsteršek, a smo se po izjavo vseeno obrnili za Urha: “Jorga je odigral vrhunsko tekmo. Imel je težave z nasprotnikovim servisom, a je imel tudi Korejec težave z Darkotovim backhand servisom. Veseli me, da se je po igralni krizi na World Tourjih Slovenije in Hrvaške vrnil nazaj na visok novo. Ta tekma je dokaz, da je lahko konkurenčen tudi vrhunskim igralcem, za zmago nad njimi pa bo potrebno še veliko dela na vseh področjih, ne samo v samem procesu treniranja.

Manca in Alex neuspešni proti višje rangiranima nasprotnicama

Že dopoldne sta s svojimi nastopi med posameznicami zaključili tudi naši dekleti Manca Fajmut in Alex Galič. Fajmutova je izgubila proti 55. igralki sveta Sofii Polcanovi iz Avstrije, ki je v zadnjih nekaj sezonah kraljevala na turnirjih serije World Tour do 21 let in se prebila med samo evropsko elito. Manca je prikazala všečen namizni tenis, a je bila žargonsko rečeno v vsakem nizu nekaj točk slabša od vrhunske levičarke in je tako ostala brez dobljenega niza, bilo je 0:4 (-4, -10, -8, -6).

Galičeva je imela proti 87. igralki sveta Yani Noskovi iz Rusije nekaj več možnosti, a jih danes ni znala izkoristiti. Rusinja je bila na veliko razočaranje Alex in selektorke Vesne Ojsteršek na koncu boljša s 4:1 (-9, 9, 9, 6, 10). Ojsterškova je bila po koncu obračuna redkobesedna in si bo čas za podrobnejšo analizo vzela po koncu prvenstva: “Ne vem, kdaj sem Alex nazadnje gledala in vodila tako izgubljeno. Z glavo danes ni bila prisotna, namesto proti nasprotnici se je borila s seboj. Enostavno ni bil njen dan. Manca je odigrala dobro, a razlika na lestvici je skoraj 150 mest in to se je odrazilo tudi za mizo.

Galičeva po trilerju do uspeha kariere

Po razočaranju med posameznicami, se je zvečer Alex Galič skupaj s švicarsko prijateljico Rachel Moret vrnila za dvoboj 1/16 finala tekmovanja dvojic. Na nasprotni strani sta stali mojstrici obrambne igre Viktorija Pavlovič (BLR) in Tatjana Bilenko (UKR), ki sta včeraj v 1. krogu izločili 1. nosilki turnirja Georgino Poto in Matildo Ekholm.

Čeprav sta ‘lovki’ veljali za veliki favoritinji, se to na mizi ni odrazilo. Alex in Rachel sta od prve točke naprej igrali vrhunsko in držali korak s precej izkušenejšima nasprotnicama. Pri rezultatu 3:2 v nizih za igralki iz vzhodne Evrope, je kazalo, da bo sanj o uspehu konec, a sta se Alex in Rachel vrnili, tekmo popeljali v odločilni 7. niz, tam pa po Hitchkokovskem scenariju slavili s 14:12 in proslavili največji uspeh kariere. Tekma se je končala s 4:3 (10, -8, -8, 4, -6, 7, 12).

Naloga za slovensko-švicarsko navezo jutri ne bo nič lažja. V osmini finala ju čakata Singapurki Feng Tianwei in Yu Mengyu, ki že dolga leta sodita med najboljše namiznotenisačice sveta. Zmage ne gre pričakovati, vseeno pa se Alex in Rachel zagotovo ne bosta predali in bosta uživali v fantastičnem uspehu.

Weikert ostaja na čelu ITTF, v ekipi tudi trije Slovenci

V sejni sobi glavne arene v Düsseldorfu je danes sicer potekala ITTF-ova generalna skupčina, kjer je bil Nemec Thomas Weikert prvič izvoljen za predsednika krovne namiznoteniške organizacije, potem ko je leta 2014 prevzel funkcijo predčasno upokojenega dolgoletnega predsednika Adhama Sharare. V glasovanju je premagal Jeana-Michela Saiva. V ITTF-ovi ekipi še naprej ostajajo tudi trije Slovenci: dr. Miran Kondrič (član oddelka za športno znanost in medicino), Gorazd Vecko (namizni tenis invalidov) in Tim Šfiligoj (komisija za medije).

Finalni del (Slovenci)

moški posamezno

1/64 finala
Darko Jorgić – Lee Sangsu (KOR) 3:4 (9, -8, -4, 5, -12, 2, 5)
Bojan Tokić – Marcos Madrid (MEH) 4:2 (-5, 8, -9, 7, 10, 6)

1/32 finala
Bojan Tokić – Stefan Fegerl (AVT) 1.6. ob 19:30

ženske posamezno

1/64 finala
Alex Galič – Yana Noskova (RUS) 1:4 (-9, 9, 9, 6, 10)
Manca Fajmut – Sofia Polcanova (AUT) 0:4 (-4, -10, -8, -6)

ženske dvojice

1/32 finala
Galič/Moret
(ŠVI) – Chasselin/Loeuillette (FRA) 4:0 (8, 10, 9, 9)

1/16 finala
Galič/Moret (ŠVI) – Bilenko/Pavlovič (UKR/BLR) 4:3 (10, -8, -8, 4, -6, 7, 12)

1/8 finala
Galič/Moret (ŠVI) – Feng/Yu (SIN) 1.6. ob 11:15