SP 2017: Tokić po drami v sedmem nizu znova priznal premoč Fegerlu

T.S., 01.06.2017
Svetovna prvenstva, Vse novice

Četrti dan svetovnega prvenstva v namiznem tenisu v Düsseldorfu so Slovenci prišli do končne postaje. Alex Galič je s Švicarko Rachel Moret izgubila tekmo osmine finala, Bojan Tokić pa je mesto med 32 najboljših zgrešil za vsega dve točki.

Tokić izpustil lepo priložnost

Bojan Tokić in Avstrijec Stefan Fegerl sta na mizi številka 8 poskrbela za eno izmed najboljših tekem prvenstva, vredno vsaj četrtfinala evropskega prvenstva, in navdušila množico navijačev v drugi dvorani kompleksa Messe Düsseldorf. Žal je na koncu krajšo povlekel Tokić, ki je po več kot uri bitke izgubil s 3:4 (-6, -9, 8, 8, 9, -9, -8).

Fegerl je obračun začel udarno in po zapravljeni prednosti Tokića s 7:2 v drugem nizu je kazalo, da bo z našim najboljšim namiznotenisačem opravil po hitrem postopku. V 3. nizu se je nato pri Bojanu prižgalo stikalo, ki ga na velikih tekmovanjih vsake toliko časa ponese na astronomski nivo. V super-hitrih izmenjavah je uspel najti ritem in kar na enkrat je bil gospodar za mizo. Avstrijec, ki ga odlikuje fenomenalna sposobnost vračanja žogice nazaj na mizo iz nemogočih siutacij, je ostal na nivoju, a Tokić je bil močnejši in je prišel do vodstva s 3:2 v nizih.

Tokić je šesti niz začel zelo medlo in se hitro znašel v zaostanku z 2:8. Fegerl se je po velikem vodstvu preveč sprostil in Tokić je uspel izenačiti na 8:8 in 9:9. Pri rezultatu 9:9 je imel na voljo lepo priložnost, a je s forehandom za las zgrešil odprti del mize. Fegerl je darilo izkoristil in s fenomenalno točko izsilil sedmi niz. Tudi v odločilni niz je Bojan krenil z zaostankom. Po napačni oceni kratke žogice pri rezultatu 2:3 je izbruh jeze pospremil z nogometnim vložkom in je žogico brcnil izven ringa. S tem si je prislužil drugi rumeni karton in izgubo točke. Po nekaj dobrih izmenjavah je Tokić Avstrijca ujel na 7:7, a nato z backhandom zgrešil dva sprejema servisa zapovrstjo in tri točke kasneje je bilo upanja o uspehu konec. “Dal sem svoj maksimum. To ni naključje, da me je premagal petič zapored. Tekmo so odločale malenkosti v katerih je bil on boljsi. Lahko se le tolčem po glavi zaradi zamujene priložnosti. 

 

Selektor Jože Urh je bil po tekmi kakopak žalosten zaradi zapravljene priložnosti, a ni skrival navdušenja nad prikazanim: “Igra, ki jo je Bojan prikazal danes, je bila tista, ki si je vsi skupaj lahko samo želimo. Ničesar mu ne moremo očitati, lahko mu samo čestitamo za prikazano. Ostal bo sicer grenak priokus po zapravljeni priložnosti za dosego kakšnega vidnejšega rezultata, ampak to je včasih tudi sestavni del športa.

V zaključni fazi kariere poraz zagotovo ne bo dolgo bolel. Bojan drži tri medalje z evropskih prvenstev, kopico uspehov v klubskih tekmovanjih in še naprej ostaja markantna oseba v evropskem namiznem tenisu. Današnja zmaga proti Fegerlu bi pomenila izenačitev najboljšega rezultata s svetovnih prvenstev (leta 2009 v Yokohami je na poti do 1/16 finala ugnal olimpijskega prvaka Ryu Seung Mina) in lepo priložnost za nadaljnje borbe, saj je del žreba v katerem se je nahajal Tokić, zares na široko odprt, a življenje in Tokićeva kariera gresta naprej. Poraz bo Bojan tolažil v Cardiffu, kjer si bo v soboto v živo ogledal finale nogometne lige prvakov, kjer bo kot dolgoletni navijač Juventusa pesti stiskal za italijanske prvake.

Singapurki usodni za Galičevo

Svetovni prvakinji iz ekipnega prvenstva leta 2010 Feng Tianwei in Yu Mengyu iz Singapurja sta v dopoldanskem sporedu osmine finala ženskih dvojic s 4:1 (7, 10, -7, 7, 5) premagali našo Alex Galič in Rachel Moret iz Švice. Uspeh Galičeve ni zato nič manjši, morda lahko nekoliko obžalujemo le izgubljen drugi niz, ko bi se tekma lahko vsaj za nekaj časa obrnila v drugo smer. Moretova je sicer blestela z odličnim backhand flipom, Galičeva pa je odlično odgovarjala z udarci pri mizi, a sta bili Singapurki v ključnih momentih vselej prehitri in premočni.

Finalni del (Slovenci)

moški posamezno

1/32 finala
Bojan Tokić – Stefan Fegerl (AVT) 3:4 (-6, -9, 8, 8, 9, -9, -8)

 

ženske dvojice

1/8 finala
Galič/Moret (ŠVI) – Feng/Yu (SIN) 1:4 (-7, -10, 7, -7, -5)

SP 2017 - Düsseldorf

Novice na ITTF
Fotogalerije na ITTF
itTV – 8 miz v živo (!!!)