SP 2015: Kitajci na domačih tleh potrdili nadvlado

T.S., 04.05.2015
Svetovna prvenstva, Vse novice

53. svetovno prvenstvo v namiznem tenisu v Sužouju se je končalo z zmago Ma Longa, ki je v moškem finalu v eni najbolj kvalitetnih tekem v zgodovini premagal presenečenje turnirja, Fang Boja. Pri vseh petih zlatih odličjih so imeli prste vmes domačini.

Zadnja dva dneva SP-ja sta poskrbela za obilico drame. Čeprav so na koncu preživeli le domačini, zgodb ni manjkalo. Že v petek sta naslov svetovnih prvakov v konkurenci mešanih dvojic osvojila Xu Xin in Yang Haeun. Kitajec in Korejka sta bila v 1. krogu boljša od našega para Bojan Tokić/Manca Fajmut. Xu Xin je naslov osvojil tudi v konkurenci moških dvojic, kjer je moči združil z Zhangom Jikejem. Udarna kitajska naveza je bila že v 2. krogu boljša od ‘sanjske dvojice’ Ma Long/Timo Boll, v finalu pa sta po šestih nizih padla še mlada Fan Zhendong in Zhou Yu.

Sobotni spored so krojile ženske, ki so postregle z zgodovinskimi dvoboji. Najprej sta v polfinalu Ding Ning in Mu Zi uprizorili eno izmed najboljših ženskih tekem vseh časov – slavila je svetovna prvakinja iz Rotterdama 2011 – nato pa je bil finale med Ding Ning in Liu Shiwen še za odtenek bolj dramatičen. Ding Ning je povedla s 3:1 v nizih, a se je 2. igralka sveta vrnila in izsilila 7. niz, kjer je povedla z 2:0 v točkah, nakar si je Ding grdo poškodovala gleženj. Sledil je 10-minutni zdravniški odmor s katerega se je levoroka igralka vrnila v hudih bolečinah. Poškodba je vplivala tudi na Liu, ki je začela igrati bolj previdno, Ding Ning pa je iztisnila zadnje atome moči in z rezultatom 4:3 na 8 prišla do svojega drugega naslova svetovne prvakinje. Liu se lahko tolaži z naslovom svetovne prvakinje v dvojicah, kjer je moči združila z Zhu Yuling. V finalu sta bili Kitajki s 4:3 boljši od rojakinj Ding Ning in Li Xiaoxia, ki je svoj posamični naslov iz Pariza 2013 predala v polfinalu.

V moškem delu tekmovanja je bilo vse pripravljeno na vnovični spopad med Ma Longom in Zhangom Jikejem. Ma je v zadnjih petih letih morda celo najboljši igralec, vendar je na velikih tekmovanjih vselej popustil pod pritiskom, medtem ko je Zhang prav na največji sceni vedno pokazal najboljši namizni tenis in v obdobju med 2011 in 2013 osvojil dva naslova svetovnega prvaka ter olimpijsko zlato. Tokrat se je med najboljša igralca na svetu postavil mladi Fang Bo, ki je mesto v reprezentanci dobil v zadnjem trenutku, zaradi slabe forme Yana Ana. Nekdanji svetovni mladinski prvak je priložnost zagrabil z obema rokama in v osmini finala najprej izločil Xu Xina, v polfinalu pa še Zhang Jikeja – oba igralca sta se sicer ubadala s poškodbo rame, ki jo je kitajski selektor Liu Guoliang pred domačimi mediji povezal s spremembo žogice, ki naj bi bila nekoliko večja in okoli 2 grama težja. Finale je ponudil s pravim spektaklom, ki ga je na koncu s 4:2 dobil Ma Long in prvič v karieri postal svetovni prvak.