Slovenke izpolnile cilj in se uvrstile v boje za napredovanje

T.S., 02.03.2016
Svetovna prvenstva, Vse novice

V Kuala Lumpurju so se na ekipnem svetovnem prvenstvu v namiznem tenisu danes končali predtekmovalni boji. Iz boja za kolajne so izpadli nosilci srebrnega odličja z zadnjega prvenstva v Tokiu Nemci, ki brez poškodovanega Dimitrija Ovčarova in bledega Tima Bolla tako več kot na 13. mesto ne morejo računati.

Naslednja ovira Švicarke

Slovensko javnost sicer precej bolj zanima dogajanje v drugi dvorani, kjer potekajo boji v 2. diviziji. Danes začenjamo pri ženski ekipi, ki je sicer pričakovano izgubila proti favoriziranim Luksemburžankam, a to ni bil razlog za slabo voljo v naši četi. Alex Galič je sicer vknjižila svoj prvi poraz na prvenstvu, toda kaj drugega proti neuničljivi namiznoteniški babici Ni Xialian, sicer evropski prvakinji iz Zagreba 2002, tudi nismo pričakovali.

Tretje mesto v skupini pomeni, da četo Vesne Ojsteršek v prihajajočih dneh čakajo boji v delu žreba od 25. – 36. mesta. Napredovanja med elito ne gre pričakovati, vseeno pa so dekleta lahko sproščena, saj so si s tem že zagotovila obstanek v 2. kakovostnem razredu in bodo lahko proti višje rangiranim nasprotnicam zaigrala s polnim plinom brez rezultatskega pritiska. Naloga vsekakor ne bo lahka, saj Alex, Manca FajmutTamara Pavčnik in Ano Tofant jutri čaka obračun proti starim znankam iz Švice. V preteklih letih so bile naše na medsebojnih obračunih uspešnejše, v Maleziji pa bo vloga favoritinj pripadala Švicarkam, ki so v predtekmovalni skupini prikazale odlično pripravljenost.

Galičeva, ki trenira v Akademiji Wernerja Schlagerja, se odlično pozna s Švicarkami, še vedno pa čakamo, da pravo formo odkrije Fajmutova, ki je sicer v zadnjih dveh sezonah na velikih tekmovanjih igrala vrhunski namizni tenis. Pogled po tabeli razkrije, da bi v primeru zmage proti Švici našo izbrano vrsto čakal ponovni obračun proti Luksemburgu.

Urh s težavo pogoltnil poraz proti Argentini

Cena davka neizkušenosti je lahko na največjih tekmovanjih presneto draga. To je danes na selektorskem stolčku okusil Jože Urh, ki je poraz proti Argentini z 1:3 opisal kot enega izmed najbolj čudnih v svoji trenerski karieri: “Verjamem, da se bo ta tekma nekaterim našim  igralcem vtisnila v spomin za celo življenje.  Ne spomnim se, da bi v svoji karieri že kdaj izgubil tako tekmo.

Začelo se je odlično z rutinsko zmago Jana Žibrata proti Gastonu Altu s 3:0 (7, 3, 4). Igra Prleka temelji na odličnem servisu in prvih žogah, in ko ta dva elementa delujeta, je Žibrat izredno nevaren prav vsakemu igralcu v 2. diviziji. Njegov slog igre je bil preveč za Alta, ki je prvi dan tekmovanja Južnoameričanom prinesel zmago nad nosilci Madžari, v tekmi proti Žibratu pa si je zagotovo nadejal več kot 14 osvojenih točk.

Odlično je začel tudi Darko Jorgić, ki je povedel z 2:0 v nizih, v tretjem nizu držal stik do rezultata 8:8, v četrtem pa že vodil z 8:2 in 9:3. Sledil je popolni mrk, ki ga je Rodrigo Gilabert izkoristil in po seriji 14:1 povedel s 6:0 v petem nizu. Jorgić je sicer uspel ustaviti nalet, a več kot 8 točk v odločilnem nizu ni osvojil. Podobna zgodba se je ponovila v tretji tekmi, kjer je Deni Kožul proti Horaciu Cifuentesu povedel z 2:0, nato pa izgubil dva tesna niza in v petem le pospremil preobrat Argentinca.

Jorgić se po porazu v prvi tekmi ni uspel pobrati in je brez prave igre z 1:3 izgubil tudi proti Altu ter tako podpisal predajo svoje reprezentance v tekmi s sicer enakovredno Argentino. “Ta tekma je odličen prikaz tega, kako je, če je ekipa neizkušena in kako se lahko izgubi že skoraj povsem dobljena tekmo. Mislim, da so fantje plačali visoko zelo visoko ceno neizkušenosti. Na njih samih je sedaj, da na nastalo situacijo odreagirajo pozitivno in se izkažejo v boju za mesta od 36 do 48.