Skalp Peršolje nad 33. igralcem sveta premalo za senzacijo naših fantov

T.S., 01.03.2016
Svetovna prvenstva, Vse novice

Tretji dan ekipnega svetovnega prvenstva v namiznem tenisu, ki letos poteka v Kuala Lumpurju, je bil za slovensko reprezentanco izključno pozitiven, pa čeprav moška ekipa ni uspela vknjižiti še tretje zmage na prvenstvu.

Egipčani po šokantnem začetku našli recept za preobrat

Današnja tekma proti reprezentanci Egipta, ki velja za eno najmočnejših v drugi diviziji in je nenazadnje pred tremi leti osvojila 3. mesto na svetovnih igrah, je bila priložnost za sproščen spopad naših fantov proti precej bolje rangiranim igralcem. Svojo prvo priložnost na prvenstvu je dobil Ludvik Peršolja in jo še kako dobro izkoristil. V prvi tekmi je vzel skalp daleč najboljšemu afriškemu igralcu namiznega tenisa in trenutni številki 33 svetovnega namiznega tenisa Omarju Assarju. Po tekmi polni preobratov je na koncu Peršolja izkoristil drugo zaključno žogico in slavil s 3:2 (-9, 11, -7, 9, 12). Po drugi tekmi, ko je Darko Jorgić podobno tesno s 3:2 (-10, 7, 8, -7, 10) ugnal Mohameda El-Baialija, je celo dišalo po senzaciji, a Egipčani so nato strnili moči in do konca blesteli.

Najprej je izkušeni El-Sayed Lashin, ki mu niso tuji skalpi igralcev znotraj najboljše stoterice, s 3:0 (7, 3, 7) deklasiral Denija Kožula, nato pa sta svoje dodala še Assar in El-Baiali in najboljši afriški reprezentanci priigrala tesno zmago s 3:2. Ne glede na vse lahko naši fantje danes slavijo največji skalp enega izmed naših mladih reprezentantov po Dortmundu 2012, ko je Jan Žibrat prav tako na ekipnem SP, uspel premagati švedsko legendo Jörgena Perssona. Prlek je danes obračun spremljal s klopi.

Grkinje s praznimi naboji

V rezultatskem smislu so bile danes bolj uspešne varovanke Vesne Ojsteršek, ki so težko pričakovani obračun proti Grčiji odigrale na najvišjem nivoju in tekmo, ki bi se na papirju morala odločati v malenkostih, dobile prepričljivo s 3:0.

Naša ta hip najbolj vroča igralka Alex Galič še naprej ostaja neporažena in je danes s 3:1 ugnala Papadakijevo, medtem ko še bolj odmeva skalp mlade Tamare Pavčnik, ki je kar s 3:0 (6, 9, 4) odpravila prvo grško orožje Aikaterino Toliou (213. na svetu). Delo je zaključila Manca Fajmut, ki je slaba uvodna dneva nekoliko pospravila pod preprogo z zmago za dušo proti Marii Christoferaki. Čeprav je Fajmutova objektivno gledano precej boljša od svoje nasprotnice, se je tekma odločala v podaljšku 5. niza, ki ga je naposled trikratna zaporedna državna prvakinja dobila z 11:9. Včasih so prav takšne zmage povod za boljše čase in samo upamo lahko, da Korošica pred sklepnim delom prvenstva ujame svoj pravi ritem, saj bo tako naša reprezentanca še bolj nevarna.

Iz Malezije se je po tekmi oglasila selektorka Ojsterškova, ki je bila razumljivo vesela: “Dekleta so zopet dokazala, da so najmočnejša, ko je to najbolj pomembno. Jutri gremo lahko v tekmo proti prvim nosilkam iz Luksemburga sproščeno, saj smo si tudi v primeru poraza že zagotovile mesto v boju za napredovanje. Alex je prvo tekmo odigrala nekoliko v krču, saj je bil zaradi njenih dobrih nastopov v prvih dveh dneh, pritisk tokrat precej velik. Tamara je bila največje presenečenje, saj je premagala njihovo najboljšo igralko ter s tem potrdila, da je postala stalna članica reprezentance.

Seveda se je Vesna dotaknila tudi predstave svoje najizkušenejše varovanke: “Najbolj vesela sem za Manco, saj je kljub porazom v prvih dveh dneh zbrala dovolj moči in danes odigrala odlično ter s tem okrepila svojo samozavest. Jutri lahko odigramo povsem sproščeno, znova pa bom najbolj računala na Galičevo, ki je na tem turnirju še neporažena.

Jutri so tako na sporedu zadnji obračuni predtekmovalnih skupin, ko bo tudi jasno ali naše fante čaka borba za napredovanje ali obstanek. Četa Jožeta Urha se bo pomerila z reprezentanco Argentine, ki bo vsekakor tekmec po meri. Južnoameričani so za začetek prvenstva presenetili nosilce naše skupine Madžare.