Selektor Rak upe polaga na Tokića, uspeh bi bila uvrstitev med 32 najboljših

T.S., 10.05.2013
Svetovna prvenstva, Vse novice

Na Otočcu so se danes končale priprave moške reprezentance za Svetovno prvenstvo v Parizu 2013. Po zadnjem treningu je v Hotelu Šport potekala tiskovna konferenca, kjer so selektorji in igralci predstavili svoje cilje.

V Dvorani Optimus v Hotelu Šport na Otočcu je danes ob 12h potekala tiskovna konferenca naše odprave za Svetovno prvenstvo, ki se v ponedeljek začne v Parizu.

Od naših so bili odsotni Bojan Tokić, ki je včeraj zvečer v Stuttgartu dobil turnir povabljencev, potem ko je v polfinalu premagal Weixing Chena, v finalu pa Bastiana Stegerja, Jana Tomazini je zaradi poškodbe v Kopru obiskala zdravnika, Alex Galič pa v Nemčiji opravlja maturo in se bo reprezentanci pridružila v nedeljo v Parizu. Zaradi službenih obveznosti se je opravičil tudi predsednik NTZS mag. Marjan Hribar.

Selektor Bojan Rak je bil v oceni pred SP realen: “Naš glavni adut Tokić, ki je danes žal odsoten, je včeraj osvojil turnir, na katerem je premagal Chena in Stegerja, v tem trenutku pa se vrača proti ljubljeni Sloveniji. Na Otočcu smo opravili 10 treningov v 5 dneh in lahko rečem, da so fantje odtrenirali dobro. Določena forma se bo pokazala na začetku turnirja, utrujenosti pa se bomo skušali znebiti v soboto in nedeljo, ko bomo samo malo potipali dvorano in spoznavali okolje. V ponedeljek bo potrebno pokazati maksimum in računam, da bo mojim igralcem to uspelo.

Rezultatski pritisk bo na svojih plečih nosil zgolj Tokić: “Bojan je naš prvi adut za rezultat. Bom pogumen – če pride med 16, bo to enkraten rezultat, za v anale. Tudi uvrstitev med 32 najboljših bi bila odlična. Jana Žibrata že zelo dobro poznam in pri njem je bistveno, da ga bom znal umiriti. Cilj zanj je uvrstitev v glavni del, v primeru uspeha pa bi tam lovil svojo prvo zmago v elitnem žrebu. Lasan je nepogrešljiv člen naše reprezentance. Je krasen športnik in je v preteklosti že prišel v glavni žreb velikih tekmovanj, morda pa je čas, da v glavnem žrebu naredi ‘zdrsljaj’ naprej. Uroš se po treh letih vrača v reprezentanco, saj je svoj poziv popolnoma opravičil kot najboljši igralec v Sloveniji. Upam, da bo odigral svoj maksimum, in če ga bo odigral ter to kompenziral z borbenostjo, mislim, da lahko tudi on naredi korak naprej proti boljši poziciji. Ludvik je prvi mladinec in si je nastop zaslužil. Pri njem rezultatskih pričakovanj ni, bistveno pa je, da selektor vidi, ali je to material za prihodnost. Vzdušje v ekipi je enkratno, imamo se ‘fajn’. Ko se bo fantom pridružil še Bojan, pa bo sploh odlično!“.

Selektorka ženske ekipe Vesna Ojsteršek Drnovšek je bila bolj kratka in jedrnata: “Z dekleti smo v Castelgofredu z italijansko reprezentanco od 5. do 9. maja opravile uspešne priprave. Za SP upam, da bo pika na i letošnje odlične sezone za naša tri dekleta, lepo pa bi bilo, če bi kateri igralki uspel preboj v finalni del. Nekoliko me skrbi le poškodba Jane Tomazini, ki bo danes opravila še zadnje zdravniške preglede.

Naš najstarejši član odprave Saš Lasan je dejal: “Zame je to že četrto posamezno svetovno prvenstvo. V zadnjih dneh se je pojavila bolečina v rami, katera upam, da bo splahnela in bom v kvalifikacijskem delu lahko odigral po najboljših močeh. Morda mi uspe tudi preboj v glavni žreb.”

Jan Žibrat se je strinjal z besedami selektorja, poudaril pa je, da ga bo v Parizu gnala želja po dobrih igrah in ne po rezultatu. Spomnimo, da je Jan lani na ekipnem svetovnem prvenstvu v Dortmundu premagal legendo namiznega tenisa Jörgena Perssona.

Odlično sezono na domačih tleh, kjer je osvojil kopico državnih turnirjev in še četrtič v karieri prejel naziv najboljšega igralca 1. SNTL, želi v Parizu uspešno zaokrožiti tudi Uroš Slatinšek: “Povratek v reprezentanco je enkraten, ker že dolgo nisem odigral mednarodnega turnirja. Na SP želim prikazati svojo najboljšo igro. Videli bomo kaj mi bo prinesel žreb, ne glede na rezultat pa želim v Franciji kronati letošnjo sezono, ki je bila zame zelo uspešna.

Ludvik Peršolja je za medije izjavil: “V čast mi je, da so me s seboj vzeli na SP in da sem v članski reprezentanci. Moj cilj je, da dokažem, da sem material za prihodnost.

Svoje misli pred SP je predstavila tudi edina prisotna iz ženske reprezentance Manca Fajmut: “V Italiji smo trenirale dvakrat na dan z italijansko reprezentanco in njihovimi mladinkami. Lahko rečem, da je forma tu, predvsem pa upam na čim boljšo predstavo. Skrita želja je uvrstitev v finalni del tekmovanja.”