Ma Long še tretjič na svetovnih prvenstvih prekrižal pot Bojanu Tokiću

T.S., 18.05.2013
Svetovna prvenstva, Vse novice

S svojimi nastopi na posameznem svetovnem prvenstvu v Parizu je včeraj zvečer končal še Bojan Tokić, ki je prišel do ponovitve svojega najboljšega rezultata iz SP-jev.

Najboljši slovenski namiznotenisač Bojan Tokić je včeraj v Parizu z rezultatom 0:4 izgubil proti 2. igralcu sveta Ma Longu in Svetovno prvenstvo zaključil z uvrstitvijo med 17. in 32. mestom, kar mu je v karieri uspelo le še v japonski Yokohami leta 2009, kjer je v 2. krogu premagal olimpijskega prvaka iz Aten Ryu Seung Mina.

Že pred včerajšnjim dvobojem 1/16 finala je bilo jasno, da senzacije ne gre pričakovati, saj se Ma Long nahaja v izvrstni formi in je po videnem zagotovo prvi favorit za osvojitev naslova svetovnega prvaka. Kitajec je pred tekmo še kako dobro premlel dogodke iz leta 2011, ko je Bojan v Rotterdamu odigral življenjsko tekmo in izgubil šele po 6 tesnih nizih. Tokrat je Ma začel vrhunsko in v prvih dveh nizih povsem nadigral Tokića. V tretjem nizu je Bojan po zaostanku s 5:9 nanizal 5 zaporednih točk in imel celo priložnost, da rezultat zniža na 1:2 v nizih, toda 2. igralec sveta se ni dal in je neusmiljeno zatrl še zadnje upe na senzacijo. V četrtem nizu je bil rezultat zadnjič poravnan na 8:8, serija treh zaporednih točk Kitajca pa je pomenila konec slovenskih nastopov na tokratni izvedbi SP.

Ma Long je vse od prve točke naprej zaigral po svojih najboljših močeh, prav vsako dobljeno točko pa je glasno proslavil, kar pomeni, da se še kako dobro spomni trilerja iz Rotterdama 2011. Bojan je lahko na to vsekakor zelo ponosen, saj so kitajski predstavniki v tej fazi tekmovanja le redko tako motivirani, pristop Ma Longa na včerajšnji tekmi pa je bil nazoren dokaz, da je Bojan eden izmed tistih evropskih igralcev, ki ga Kitajci močno spoštujejo.

Med najboljših 16 igralcev sveta se je uvrstilo kar 6 Evropejcev in 10 Azijcev, vseeno pa ne gre verjeti, da bi Kitajci v Parizu ostali brez naslova med moškimi posamezniki.

Bojan Tokić – Ma Long (CHN) 0:4 (6:11, 5:11, 10:12, 8:11)

Pari osmine finala – moški posamezno:

Xu Xin (KIT) – Marcos Freitas (POR)
Vladimir Samsonov (BLR) – Kenta Matsudaira (JAP)
Dimitrij Ovčarov (NEM) – Patrick Baum (NEM)
Robert Gardos (AVT) – Zhang Jike (KIT)

Wang Hao (KIT) – Gao Ning (SIN)
Yan An (KIT) – Chuang Chih-Yuan (TPE)
Timo Boll (NEM) – Seiya Kishikawa (JAP)
Koki Niwa (JAP) – Ma Long (KIT)