Kitajci se za 40 dni zapirajo v dvorano

T.S., 14.03.2013
Svetovna prvenstva, Vse novice

Dobesedno. Slaba dva meseca pred začetkom Svetovnega prvenstva v Pairzu, kjer so Kitajci pred 10 leti doživeli zadnji poraz na tovrstnem tekmovanju, se širša reprezentanca zapira v trening center v Chengduju.

V Evropi besedna zveza ‘zapreti v dvorano’ navadno pomeni 2 treninga na dan, Kitajci pa ne gredo samo en korak dlje, temveč kar precej korakov dlje. Včeraj je širša moška kitajska namiznoteniška reprezentanca prispela v Chengdu, kjer bodo kar 40 dni trenirali po posebnem programu.

Igralce je ob prihodu pričakala zgolj peščica ljudi, kar v tej državi ni v navadi, edini vtis, ki ga je moč zaslediti v medijih pa je ta, da se je Ma Lin na prvi pogled še malce bolj zredil.

Selektor najboljše izbrane vrste (morda celo v vsej zgodovini) Liu Guoliang ima pred prihajajočim SP sicer sladke skrbi. Koga uvrstiti v ekipo? Kogarkoli bo, bo verjetno izgubil samo z rojakom.

Treningi se začenjajo 17. marca, pred tem pa se bo celoten štab udeležil številnih seminarjev. V nedeljo se tako zapirajo vrata, vsi prisotni pa bodo pod strogim nadzorom. Pristojni bodo spremljali vsak korak, ki ga bodo reprezentanti naredili, nadzirali pa bodo tudi njihovo prehrano (to jim bo zameril predvsem Ma Lin), vaje in režim treningov, ki je verjetno že skrbno pripravljen.

Wang Hao se je pred OI v Atenah znašel v težkem položaju.

Wang Hao se je pred OI v Atenah znašel v težkem položaju.

Kako strogi so Kitajci je pred Olimpijskimi igrami leta 2004 v Atenah na lastni koži najbolje izkusila takrat 17-letna Fan Ying, ki se je na pripravah zapletla v ljubezensko razmerje z Wang Haom. Fanovo so nemudoma vrgli iz ekipe in jo poslali nazaj domov, Wangu pa so prepovedali ljubezenska razmerja, češ da je premlad. Nesrečna ljubica bodočega svetovnega prvaka je kasneje znova dobila mesto v reprezentanci in leta 2009 prišla do 10. mesta na lestvici ITTF, Wang Hao pa je tistega leta neslavno izgubil v finalu OI proti Ryu Seung Minu, kar je bil zadnji poraz Kitajske na moških velikih tekmovanjih. Takrat so se pojavile celo teorije zarote, ki so trdile, da je Wang namerno izgubil v finalu, toda kaj takega si je težko predstavljati.

Leta 2009 je Wang Hao dobil zeleno luč od takratnega direktorja reprezentanc, ki je dejal, da je pri 25-letih dovolj star za ljubezensko razmerje.

Za Evropo so take stvari nepredstavljive, toda Kitajce zanima samo končni rezultat in trda roka jim očitno dobro služi. Vse kaže na to, da bodo Ma Long, Zhang Jike in kolegi dominirali tudi v Parizu. Morda pa jim zagode cikel številke ‘3’. Leta 1993 smo na SP v Gothenburhu spremljali finale med Gatienom in Saivom, leta 2003 pa je v Parizu Werner Schlager spisal morda celo največje presenečenje vseh časov.