Kitajci izbrali dokončno ekipo za SP, olimpijski prvak iz leta 2004 ostaja doma

T.S., 17.04.2013
Svetovna prvenstva, Vse novice

Včeraj je ITTF na svoji spletni strani objavil končni seznam nastopajočih na letošnjem Svetovnem prvenstvu v Parizu, ki bo potekal med 13. in 20. majem v dvorani Bercy. Dokončno podobo je dobila tudi naša odprava, bolj zanimiv pa je bil pogled na tabore favoritov.

Pretekli teden smo poročali, da je zaradi šolske prakse svoj nastop v Parizu morala odpovedati Nina Zupančič. Zamenjavo je selektorka Vesna Ojsteršek Drnovšek našla v Zali Veronik, ki pa se je skupaj s klubom in starši odločila, da vpoklica zaradi nakopičenih šolskih obveznosti v obdobju med Svetovnim prvenstvom žal ne more sprejeti.

Najbolj nestrpno so na seznam vseh prijavljenih čakali Kitajci, ki so 5 potnikov na SP že dober mesec nazaj dobili preko internih kvalifikacij, preostali dve mesti v posamezni konkurenci pa je zapolnil njihov selektor Liu Guoliang. Tako sta se na seznamu nastopajočih v posamezni konkurenci poleg Ma Longa, Xu Xina, Zhang Jikeja, Wang Haa in Yan Ana znašla še izkušeni Ma Lin, za katerega je to bržkone zadnje Svetovno prvensto, ter mladi 16-letni Fan Zhendong, ki je konec leta 2012 osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka.

Ma Lin je sicer krono svoje kariere doživel v domačem Pekingu, kjer je leta 2008 v finalu Olimpijskih iger premagal Wang Haa, ljubiteljem namiznega tenisa pa v spominu verjetno še vedno leži finale SP iz Zagreba leta 2007, kjer je Ma Lin proti svojemu večnemu tekmecu Wang Liqinu že vodil s 3:1 v nizih in s 7:1 v petem nizu, toda nepopustljivi Wang je tekmo obrnil in jo v odločilnem sedmem nizu tudi odločil v svojo korist ter še tretjič in zadnjič v svoji karieri osvojil naslov svetovnega prvaka. Leta 1999 je Ma Lin v finalu SP proti Liu Guoliangu izgubil z 2:3 v nizih, zadnji niz pa je zdajšni selektor kitajske izbrane vrste dobil z rezultatom 24:22.

Svoja glavna orožja pri posameznikih bo Liu Guoliang spočil v konkurencah dvojic in mešanih dvojic, kjer so svoje mesto v prestolnici Francije našli tudi Wang LiqinHao Shuai, Fang Bo, Zhou Yu, Chen Qi in Qui Yike.

Pred dobrim tednom dni je svoj nastop na prizorišču svojega največjega uspeha potrdil tudi prvak iz Pariza leta 2003 Werner Schlager, ki je dejal, da se že dolgo pripravlja na SP in bo dal vse od sebe, da v Parizu spiše še eno pravljico. Presenetili so Korejci, ki so se po Londonu 2012 z vso vnemo lotili pomladitve reprezentance, tako da v Parizu letos ne bo Olimpijskega prvaka iz leta 2004 Ryu Seung Mina, iz reprezentance pa je izpadel tudi Oh Sang Eun.