Jana Ludvik as iz rokava Ojsteršek Drnovškove za Tokio

T.S., 10.03.2014
Svetovna prvenstva, Vse novice

Natanko 7 tednov pred začetkom Svetovnega ekipnega prvenstva v namiznem tenisu, je selektorica ženske članske reprezentance objavila seznam potnic na Japonsko. Poleg standardnih Jane Tomazini, Mance Fajmut in Alex Galič, bo Slovenijo v Tokiu zastopala tudi Jana Ludvik, ki je bila vpoklica v reprezentanco izjemno vesela.

Odlične predstave na državnem prvenstvu prepričale selektorico

Prvo marčevsko nedeljo so bile v športni dvorani Bloški smučar na 23. državnem prvenstvu v namiznem tenisu za člane spisane mnoge zgodbe. V eni izmed njih je bila v  glavni vlogi 29-letna Jana Ludvik, ki je navdušila že na samem začetku finalnega dne, ko je v izvrstni tekmi osmine finala tesno ugnala svojo prijateljico Kristino Rahotin in jo takoj po koncu tekme potolažila z objemom ter dokazala, da gre za več kot samo odlično igralko namiznega tenisa.

Po zmagah nad Zalo Veronik v četrtfinalu in Alex Galič v polfinalu, je bila Primorka v finalu le dve točki oddaljena od svojega največjega triumfa v karieri, vendar je Manca Fajmut v zaključku vzdržala pritisk in še drugo leto zapovrstjo osvojila naslov državne prvakinje.

Jana Ludvik in Kristina Rahotin po koncu tekme osmine finala na državnem prvenstvu, ki se je končala po sedmih nizih.

Jana Ludvik in Kristina Rahotin po koncu tekme osmine finala na državnem prvenstvu, ki se je končala po sedmih nizih.

Odlične predstave Ludvikove niso ostale neopažene. S tribune je nedeljske boje za kolajne z največjo vnemo spemljala selektorka ženske članske reprezentance Vesna Ojsteršek Drnovšek, ki si je dolgo belila glavo s sestavo ekipe, ki bo skušala v Tokiu še izboljšati 38. mesto s preteklega ekipnega svetovnega prvenstva v Dortmundu.

Selektorica je koketirala z večimi možnostmi, na koncu pa se je odločila, da bo poslušala svoj instinkt: »Veliko sem premišljevala o sestavi ekipe. Najprej sem razmišljala o mladih igralkah Zali Veronik in Tamari Pavčnik, vendar tu gre za ekipno prvenstvo. Sem izrazito tekmovalna oseba in želim izboljšati uvrstitev iz Dortmunda, zato sem se odločila za Jano.«

Mlade igralke imajo po besedah Vesne veliko večjo možnost, da se kalijo na posamičnih prvenstvih, Ludvikova pa utegne v deželi vzhajajočega sonca odigrati pomembno vlogo: »Jana v naši ekipi ne bo četrta igralka, ampak jo lahko uporabim na katerikoli poziciji, česar za mlade igralke ne morem trditi. Če bi se odločila za eno izmed mladink, bi le-ta večino časa sedela na klopi, to pa ni koristno za razvoj igralca.«

Ojsteršek Drnovškova si od mladih deklet želi predvsem borbenega pristopa.

Ojsteršek Drnovškova si od mladih deklet želi predvsem borbenega pristopa.

Mnogi mladi igralci si udeležbe na velikih prvenstvih ne razlagajo na pravilen način. Resda so lahko to velike prelomnice v karieri mladih športnikov, toda v teh letih je najpomembnejši trening in postopen napredek v svoji starostni skupini, predvsem pa si je treba dres z reprezentančnim grbom zaslužiti in tega se zaveda tudi selektorica: »Če bom igralkam mesto v ekipi podarjala brez pravega tehtnega razloga, ne bom imela od tega nobene koristi, ko se bo od njih kaj pričakovalo. Mladenke si morajo mesto v članski reprezentanci prigarati.«

Želela bi si, da bi uspeh lahko delila z očetom

Jana si ga definitivno je, posebej ganljiv pa je bil njen odziv na odločitev selektorice: »Želela bi si, da bi lahko ta uspeh delila s svojim očetom, ki je umrl, ko mi je bilo 16 let in sem bila na vrhuncu. Ko me je selektorica poklicala, sem bila prestrašena in hkrati presrečna, da mi je po mnogih letih garanja v mladosti naposled le uspelo, posebej sedaj, ko sem že postala mama. Sedaj vem, da so skrite želje lahko tudi uresničljive.«

Ludvikova, ki je maja leta 2012 rodila sina, se je ob tem tudi zahvalila možu in mami, ki ji vselej stojita ob strani in pomagata pri varstvu otroka, ko je to potrebno, pozabila pa ni niti na domači NTS Arrigoni in trenerja Zdenka Švaba, ki ga je označila za drugega očeta.

Nikoli ni prepozno. Leta garanja v mlajših letih se bodo Jani poplačala konec aprila, ko bo na svetovnem prvenstvu v Tokiu branila slovensko čast.

Nikoli ni prepozno. Leta garanja v mlajših letih se bodo Jani poplačala konec aprila, ko bo na svetovnem prvenstvu v Tokiu branila slovensko čast.

Število obrambnih igralcev v zadnjem obdobju pada, to pa ima seveda tudi svoje prednosti in prav na to računa Ojsteršek Drnovškova, ki se zaveda, da v 2. diviziji svetovnega namiznega tenisa mnogo igralk ni veščih igre na obrambo in prav to utegne biti odločilni faktor v lovljenju dobrega rezultata.

Šport vsak dan piše številne zgodbe – lepe in tiste manj lepe. S svojo nepričakovano odločitvijo si utegne selektorica Ojsteršek Drnovškova sicer nakopati nekaj gorja, vendar si za svojo hrabrost zasluži vse pohvale. Dokazala je, da stare dobre človeške vrednote še vedno niso pozabljene tudi v krutem svetu športa. Mnoge izmed teh vrednot poseduje Jana Ludvik, ki si je vozovnico za Tokio priigrala pošteno. Želimo si lahko le, da bi se od Ludvikove nekaj naučile tudi mlade igralke; v primeru trdega in poštenega dela bodo tudi one nekoč prišle na svoj račun.