Drugi dan ekipnega SP Slovenci polovično uspešni

T.S., 29.02.2016
Svetovna prvenstva, Vse novice

Po uvodnih zmagah slovenskih ekip na ekipnem SP v namiznem tenisu v Kuala Lumpurju, je bil danes na sporedu streznitveni ponedeljek. Naši ekipi sta pokazali dobre predstave, a proti bolj izkušenim reprezentancam tokrat ni šlo.

Plačali davek neizkušenosti

Fantje so v dopoldanskem delu potrdili rezultatska pričakovanja selektorja Jožeta Urha pred odhodom na prvenstvo in s 3:0 ugnali še ekipo Mehike. Darko JorgićJan Žibrat in Deni Kožul niso imeli težkega dela, izkazal se je predvsem najstarejši član odprave, 23-letni Žibrat, ki je uspel povsem zapreti sicer zelo solidnega Marcosa Madrida in ga odpraviti s 3:0 (7, 5, 10).

V popoldanskem delu je bil na sporedu obračun z Madžarsko, ki je upravičila vlogo favorita in našo izbrano vrsto premagala s 3:1. Edino točko za naše je prispeval Jorgić, ki še vedno ostaja neporažen. Tokrat je bil s 3:(8, -5, 7, 6) boljši od izredno talentiranega Tamasa Lakatosa. Zmaga je splavala po vodi predvsem v tretji tekmi, kjer je Kožul proti zelo izkušenemu Janosu Jakabu zapravil vodstvo z 2:0 v nizih (v četrtem nizu je držal vodstvo z 9:6). Žibrat, ki je tokrat prvič zaigral na prvi poziciji, proti Nandorju Eseckiju ni imel nikakršnih možnosti, v četrti tekmi pa ga je Lakatos ugnal s 3:1 v nizih, potem ko je do vodstva 1:0 in 6:2 vse kazalo na suvereno zmago Žibrata.

Kljub porazu z Madžarsko je selektor Urh po tekmi izrazil zadovoljstvo nad svojo ekipo: “Fantje so pokazali veliko borbenost in tudi kvaliteten namizni tenis. Zelo sem zadovoljen z njihovim pristopom in odnosom do ekipe. Jutri dopoldan imamo prosto, popoldan pa tekmo proti Egiptu, kjer bo svojo priložnost dobil tudi Ludvik Peršolja.

Vietnamke pripravile papirnato presenečenje

Naša ženska ekipa je imela v nasprotju z moško ekipo drugačen urnik. Dopoldne je bil na sporedu obračun z neugodno reprezentanco Vietnama, ki na svetovnih jakostnih lestvicah ne zaseda visokega mesta (predvsem zaradi neaktivnosti igralk), a v svoji ekipi vseeno združuje izredno neugodne igralke. To so na lastni koži izkusile Manca FajmutAlex Galič in Tamara Pavčnik.

Fajmutova že včeraj ni blestela, tudi danes pa ji na prvi poziciji na tekmi proti Vietnamkam ni uspelo osvojiti niti niza. Ob porazu z 1:3 je točko za Slovenijo prispevala Galičeva, ki še naprej ostaja neporažena. Najboljšo igralko nasprotne ekipe Mai Hoang My Trang je premagala tesno s 3:1 (9, -8, 9, 10). Nekaj možnosti za slovensko zmago je vseeno bilo, a se je na tretji poziciji zalomilo mladi Pavčnikovi, ki ni uspela unovčiti odlične igre in le-te pretopiti v zmago nad Dinhovo, ki je bila boljša z 11:9 v odločilnem nizu.

Popoldne je svoj prvenec na največjih tekmovanjih dočakala Ana Tofant in ga opravila z odliko. Ob zmagi slovenske reprezentance nad Bolgarijo s 3:0 je najmlajša članica slovenske odprave s 3:1 ugnala dolgoletno znanko največjih tekmovanj in sila izkušeno Anelio Karovo. Galičeva in Pavčnikova sta bili boljši od sester Yovkova.

Selektorka Vesna Ojsteršek je po večerni tekmi strnila vtise: “Za pravo zadovoljstvo v naši ekipi je poskrbela debitantka Ana Tofant, ki je premagala Karovo, ki je celo najvišje rangirana bolgarska igralka na svetovni jakostni lestvici. Spada tudi med najbolj izkušene igralke v drugi diviziji.

S to zmago se je slovenska ženska ekipa zopet vrnila v boj za prva tri mesta v skupini, ki še vodijo v nadaljevalne boje za uvrstitev v prvo jakostno skupino. Odločilen bo jutrišnji dvoboj z Grčijo,” še ugotavlja kapetanka izbrane vrste.