Samsonov ugnal Jikeja, Evropa po 1. dnevu vodi!

T.S., 16.03.2013
Člani, Vse novice

Qingdao na Kitajskem gosti prvi del tekmovanja Euro – Asia All Star Challenge. Danes je bil odigran prvi krog, Evropejci pa so na čelu s fantastičnim Vladimirjem Samsonovom, ki je spomnil na svoje najboljše čase, prišli do vodstva s 3:2.

Samsonov boljši od olimpijskega prvaka

Na Kitajskem poteka prvi del priljubljenega tekmovanja Euro – Asia All Stars Challenge, kjer se najboljši evropski igralci pomerijo z najboljšimi azijskimi igralci. Azijci so v meki namiznega tenisa nastopili morda celo v svoji najmočnejši postavi, zato je vodstvo Evrope po prvem dnevu s 3:2 še toliko bolj presenetljivo.

V prvem obračunu dneva je Jun Mizutani po kvalitetni in izenačeni tekmi s 3:1 odpravil Chen Weixinga in Aziji ponudil najboljši možni začetek. S tem se ni strinjal Adrian Crisan, ki v zadnjih 12 mesecih igra najboljši namizni tenis v svoji karieri in je presenetljivo s 3:0 povsem nadigral najboljšega defenzivnega igralca v zadnjem desetletju Korejca Yoo Sehyuka.

V tretji tekmi sta ‘oder’ zavzea aktualni olimpijski in svetovni prvak Zhang Jike in beloruska legenda Vladimir Samsonov. Nazadnje sta se igralca pomerila prav na Olimpijskih igrah v Londonu, kjer je Samsonov vodil s 3:2 v nizih, vendar se je Jike rešil, dobil tekmo z rezultatom 4:3, kasneje pa okoli vratu prejel še zlato olimpijsko kolajno med posamezniki.

Danes je Samsonov začel bliskovito in v prvem nizu povedel s 7:2, toda Jike se ni dal in je na koncu slavil z 12:10. Tudi naslednja dva niza sta bila odločena z razliko dveh točk, obakrat pa se je veselil Vladi. V četrtem nizu je Belorus povedel z 9:4, toda Jike se znova ni predal in je Samsonovu še drugič na tekmi niz speljal pred nosom z rezultatom 12:10. V zadnjem nizu je Kitajec povedel s 7:5, nato pa je niz petih zaporednih točk Samsonova pripeljal na rob zmage. Prvo zaključno žogico je zapravil, drugo pa je pretvoril v prestižno zmago in pred domačimi gledalci Jikeju zadal še eno klofuto ter Evropo popeljal do vodstva z 2:1.

Tudi v četrti tekmi smo spremljali ponovitev z OI v Londonu in sicer sta se v reprizi tekme za bronasto kolajno pomerila Dimitrij Ovčarov in Chuang Chih-Yuan. Igralca sta se v tem tekmovanju pomerila tudi pred letom dni, ko je v Tianjinu s 3:0 slavil Tajpejec, danes pa je drugi najboljši evropski igralec azijskemu tekmecu vrnil  milo za drago in ga v eksplozivni tekmi premagal prav tako s 3:0.

Nemec vztrajno koraka proti statusu najboljšega Evropejca, ki ga za zdaj še drži Timo Boll.

Nemec vztrajno koraka proti statusu najboljšega Evropejca, ki ga za zdaj še drži Timo Boll.

V zadnji tekmi dneva smo spremljali dvoboj dveh levičarjev in Portugalec Marcos Freitas je pri rezultatu 2:2 in 10:9 proti Jiang Tianyiju že imel priložnost za vodstvo Evrope s 4:1, toda igralec iz Hong Konga se je rešil in Aziji morda priigral ključno točko v obračunu.

Jutri bo na Kitajskem odigran še drugi dan prvega letošnjega srečanja. V prvem planu bo zagotovo tekma med Jikejem in Ovčarovom. Drugi del tega zanimivega tekmovanja bo odigran čez nekaj mesecev v Evropi, zmagovalec pa bo tisti, ki bo slavil v končnem skupnem seštevku. Lani je bilo 11:9 za Azijce, za Evropo pa je v Tianjinu blestel Bojan Tokić, ki je premagal tako Hao Shuaia, kot tudi Leung Chu Yana.

Euro – Asia All Stars Challenge:
Azija – Evropa 2:3

1. dan
Mizutani Jun
– Chen Weixing 3:1 (8:11, 11:8, 16:14, 11:9)
Joo Sehyuk – Crisan Adrian 0:3 (6:11, 5:11, 10:12)
Zhang Jike – Samsonov Vladimir 2:3 (12:10, 11:13, 9:11, 12:10, 8:11)
Chuang Chih-Yuan – Ovčarov Dimitrij 0:3 (13:15, 8:11, 8:11)
Jiang Tianyi – Freitas Marcos 3:2 (17:15, 9:11, 15:13, 10:12, 12:10)

2. dan (začetek ob 6.00 po našem času)
Jun MIzutani – Marcos Freitas
Jiang Tianyi – Adrian Crisan
Chuang Chih – Yuan – Vladimir Samsonov
Zhang Jike – Dimitrij Ovčarov
Joo Sehyuk – Chen Weixing