Plastične žogice na tekmovanjih od julija 2014 naprej

T.S., 03.05.2013
Člani, Vse novice

ITTF-ov komite za opremo je potrdil, da bodo zdajšnje celuloidne žogice na mednarodnih tekmovanjih od julija 2014 naprej zamenjale plastične.

Po velikih spremembah na prelomu stoletja, ko so bili igralci podvrženi spremembi točkovanja in povečanju namiznoteniške žogice, nas julija 2014 čaka nova večja sprememba. Stare celuloidne žogice bodo namreč zamenjale plastične, ki naj bi bile bolj okrogle, seveda pa bodo imele tudi povsem druge značilnosti.

ITTF je v ta namen opravila študijo, katero si v celoti lahko preberete v prilogi ob strani, po prvih odzivih sodeč, pa naj bi imele nove žogice višji odboj, skozi let pa naj bi v zraku hitreje izgubljale rotacijo in hitrost, kot sedanje. To utegne pomeniti, da bo v kratkem fizična priprava v namiznem tenisu postala še bolj pomembna, saj se utegne povečati povprečna dolžina izmenjave.

V spodnjem video-posnetku si lahko ogledate trening avstralskega profesionalca Williama Henzlla. V videu nastopa tudi legenda slovenskega namiznega tenisa Edvard Vecko.

Kitajski mladeniči verjetno že pridno trenirajo s plastičnimi žogicami, morda pa je to priložnost, da Evropa znova ulovi priključek.

Uradna študija ITTF
Testiranje plastičnih žogic