Peking in Liaoning državna ekipna prvaka na Kitajskem

T.S., 10.10.2012
Člani, Vse novice

Na Kitajskem te dni poteka Državno prvenstvo, na katerem nastopajo prav vsi najboljši igralci in igralke. Po Olimpijskih igrah je kar nekaj članov reprezentance prekinilo s sistematičnim treningom in v ekipnem delu tekmovanja so se presenečenja vrstila eno za drugim. Pri moških je Ma Long svojo ekipo popeljal do drugega naslova zapored.

Ma Long potrdil dobro formo s Svetovnega pokala

Kitajsko Državno prvenstvo v namiznem tenisu bi se po moči brez težav lahko primerjalo s turnirji Svetovne serije. Že bežen pogled na rezultate ekipnega dela razkrije, kako širok spekter izjemnih igralcev imajo Kitajci. Svetovni in olimpijski prvak ter za mnoge najboljši igralec trenutne generacije Zhang Jike je že prvi dan ob eni zmagi zabeležil dva poraza proti igralcema, za katere večina nas še ni slišala. Njegova ekipa je kasneje izpadla v 1/4 finalu proti Shanghaiu, za katerega nastopata Xu Xin in Wang Liqin. Zhang Jike je v tej tekmi, katero je njegov Tianjin izgubil z 0:3, klonil proti 3-kratnemu svetovnemu prvaku Wang Liqinu z 1:3.

V finalu sta se udarili ekipi Peking in Shanghai. Za ekipo iz Pekinga so nastopili Ma Long, Yan An in Hou Yingchao. Za nasprotnike je poleg Xu Xina in Wang Liqina nastopil še Shang Kun. Finale je bil ponovitev iz lanskega leta in tudi tokrat so slavili igralci iz Pekinga.

V prvi temi je Xu Xin s 3:1 premagal Yan Ana, to pa je bila tudi edina točka za ekipo Shanghai. Ma Long je namreč prispeval dve točki, v pomembni tretji tekmi pa je bil Hou boljši od Shanga. Ma Long je najprej s 3:2 – zadnji niz je dobil z 11:9 – premagal Wang Liqina, v zadnji 4. tekmi pa s 3:1 še Xu Xina.

Do konca tedna bodo odigrani še dvoboji v konkurenci posameznikov, moških in ženskih dvojic ter mešanih dvojic. Nastopili naj bi vsi najboljši, o rezultatih pa bomo poročali med vikendom.

Pri ženskah presenetljiv razplet v finalu

V ženskem finalu so vsi pričakovali zmago Pekinga, za katerega nastopata tudi Ding Ning in Guo Yan, kot tretja igralka pa Sheng Dandan. Ekipa Liaoning je v finale prišla nekoliko presenetljivo in malokdo bi si mislil, da bodo Wen Jia, Chang Chenchen in Li Jia lahko kos favorizirani ekipi iz kitajske prestolnice.

Realnost je bila drugačna in po napeti tekmi so slavile igralke Liaoninga, po tem, ko so po treh tekmah zaostajale z 1:2. Negativno je presenetila predvsem 1. igralka sveta Ding Ning, ki je obe svoji tekmi izgubila brez dobljenega niza.

Chang Chenchen je bila glavna zvezda finalnega obračuna.

Konec tekme ne bi mogel biti bolj napet. Chang Chenchen in Guo Yan sta odigrali maratonsko tekmo, v kateri je s 3:2 – zadnji niz se je končal s 17:15 – slavila Changova in svoji ekipi tako priigrala prvi naslov.

Foto: http://tabletennista.com