Nova pravila naše igralce postavila rekordno visoko na svetovni jakostni lestvici

T.S., 07.03.2014
Člani, Vse novice

Od januarja naprej, veljajo nova pravila pri sestavi svetovne jakostne lestvice. Na podlagi le-teh, se tako na marčevski lestvici nekateri naši igralci nahajajo rekordno visoko.

Liu Guoliang za Tokio vpoklical prvih pet igralcev sveta

Marčevska jakostna lestvica ITTF pri moških in ženskah na vrhu ostaja v rdečem. Xu Xin je po uspehu v Katarju znova prišel na sam vrh, za njim pa najdemo še štiri Kitajce. Ma Long je padel na drugo mesto, na tretjem mestu pa se že nahaja senzacionalni Fan Zhendong, ki je tako že prehitel svoja starejša kolega Zhanga Jikeja in Wang Haa. Omenjena peterica bo na ekipnem svetovnem prvenstvu, ki se čez slaba dva meseca prične v Tokiu, Kitajski skušala priigrati 7. zaporedni naslov. Na 6. mestu je najboljši Evropejec Dimitrij Ovčarov, med deseterico pa sta še Timo Boll na 9. mestu in Vladimir Samsonov na 10. mestu. Vse višje vrhu je tudi Marcos Freitas, ki zaseda 12. mesto, domala najobetavnejši mladi Evropejec Patrick Franziska pa je napredoval še za 14. mest in na marčevski lestvici zaseda 33. mesto.

Šokanten pogled na vrh ženske evropske jakostne lestvice

Pri ženskah je kitajska dominacija še večja, saj Liu Shiwen, Ding NingLi XiaoxiaChen MengZhu Yuling in Wu Yang v tem vrstnem redu zasedajo prvi šest mest. Na 7. mestu se nahaja Singapurka Feng Tianwei, najboljša Evropejka pa je v letu 2014 prerojena Avstrijka sicer tudi kitajskih korenin Liu Jia, ki je napredovala na 11. mesto. Selektor ženske kitajske reprezentance Kong Linghui je za Tokio, tako kot njegov stari rival Guoliang, določil prvih pet igralk z marčevske svetovne lestvice.

Evropskim očem neprijazen je pogled na žensko evropsko jakostno lestvico, kjer med prvimi 10 igralkami najdemo kar 8 igralk kitajskega porekla. Elitno deseterico v omenjenem vrstnem redu tvorijo že omenjena Liu Jia, Li JiaoViktorija PavlovičShen YanfeiHan YingHu MelekElizabeta SamaraLi FenLi Xue.

Petrissa Solja je po prepričanjih mnogih ena izmed največjih upov evropskega ženskega namiznega tenisa. Na marčevski svetovni lestvici je napredovala že na 36. mesto.

Petrissa Solja je po prepričanjih mnogih ena izmed največjih upov evropskega ženskega namiznega tenisa. Na marčevski svetovni lestvici je napredovala že na 38. mesto.

Nova pravila ugodna za ‘kartoteko’ slovenskih igralcev

Na svetovni jakostni lestvici je izmed Slovencev še vedno daleč najboljši Bojan Tokić, ki se je tokrat znova zavihtel med 50 najboljši in sicer drži 50. mesto (v Evropi je sicer padel na 19. mesto).

V novem pravilniku svetovne jakostne lestvice so pri ITTF-u največji poseg naredili na področju neaktivnosti in sicer sta sklepa sledeča: po 4 mesecih neaktivnosti na ITTF-ovih turnirjih, igralec ob svojem imenu izgubi ordinalno številko; po 8 mesecih neaktivnosti na ITTF-ovih turnirjih, igralec izpade iz lestvice. V obeh primerih sicer igralec obdrži svoj rating, ki ga organizatorji tudi upoštevajo v primeru, da se tak igralec pojavi na enem izmed turnirjev.

Ker je na jakostni lestvici precej igralcev, ki niso bili aktivni že 4 mesece ali več, so tako na lestvici močno napredovali nekateri naši igralci. Jan Žibrat je tako iz 288. mesta napredoval na 232., pa čeprav je pred njim recimo Saš Lasan, ki bi sodeč po svojem ratingu trenutno zasedal 170. mesto, vendar zaradi več kot 4-mesečne neaktivnosti, trenutno poleg svojega imena na svetovni jakostni lestvici, ne najde ordinalne številke.

Pri ženskah je zaradi istega principa rekordno visoko na 232. mestu Alex Galič.