Namizni tenis potrebuje svojega Usaina Bolta

T.S., 25.03.2013
Člani, Vse novice

Kitajska namiznoteniška zveza je pred kratkim Liu Guolianga poleg selektorja moške članske reprezentance, imenovala tudi za direktorja reprezentanc. Guoliang je nemudoma zavihal rokave in začel z delom, saj si v prihodnjih letih želi predvsem dviga kvalitete namiznega tenisa v tujini. Svoje poglede na temo popularizacije namiznega tenisa je izrazil tudi Zhang Jike, ki se je pred kratkim udeležil gala prireditve za Laureusovega športnika leta.

Morda se sliši čudno, toda Kitajci imajo popolne prevlade v svetu namiznega tenisa dovolj. Resda Zhang Jike, Ma Long, Wang Hao, Ma Lin in Wang Liqin v svoji domovini uživajo status super-zvezd, toda nebogljenost preostalega sveta v preteklih letih ima tudi negativne posledice. Rezultati oz. uspehi kitajskih fantov so postali samoumevni in to v domovini najhitrejšega športa z loparji na svetu skrbi predvsem vodilne organe, ki si želijo namizni tenis pripeljati na nivo severno-ameriške košarkarske lige NBA.

Leta Jana Ove-Waldnerja so že davno minula. 47-letni Šved je bil zadnji, ki je zares zamajal tla pod nogami Kitajcev in kljub temu so ga imeli ljudje na Kitajskem neizmerno radi, saj so spoštovali ‘Mozarta namiznega tenisa’. Na Kitajskem je imel Waldner celo svoje ime Lao Wa, ljudi pa ni motilo, da je bil trn v peti Kitajcem, saj so ga na daljnem vzhodu vedno lepo sprejeli in ga celo oboževali. Za njim Evropa ni uspela sproducirati igralca oz. generacije igralcev, ki bi lahko enakovredno merila moči s trenutno nepremagljivimi Kitajci.

Selektor najmočnejše reprezentance na svetu Liu Guoliang se je zato s polno paro lotil ambicioznega projekta, s katerim želi na Kitajskem namizni tenis še bolj približati širši publiki, predvsem pa v tujini povečati zanimanje za ta šport in pomagati pri dvigu kvalitete namiznega tenisa tudi zunaj meja svoje domovine.

Tako je doslej izpeljal že nalsednje projekte:

S spletno anketo je kitajski publiki omogočil, da mu pri izboru igralcev za Svetovno prvenstvu v Parizu letos pomagajo tudi sami. Anketa je bila izjemno dobro sprejeta, saj je svoje glasove oddalo več milijonov ljudi.
– Za SP v Parizu je ustvaril izjemno atraktivne kvalifikacijske turnirje, kjer je priložnost za uvrstitev v ekipo za SP dobilo več kot 20 igralcev.
– Med kvalifikacijskimi turnirju za nastop na SP je opravljal tudi veliko novinarskega dela v vlogi strokovnega sokomentatorja, kjer je komentiral tehnične aspekte igre in gledalcem priskrbel tudi nekaj zanimivih zgodbic.
– Z namenom širitve popularizacije namiznega tenisa je svoja varovanca Wang Haa in Ma Lina ‘poslal’ v Rusijo, kjer bosta prihodnje leto igrala v ruski Superligi.
– V kitajski Superligi je odprl vrata najboljšima Evropejcema ta hip Dimitriju Ovčarovu in Timu Bollu, ki bosta, če bo šlo vse po načrtih, prihodnjo sezono igrala v najmočnejši namiznoteniški ligi na svetu.
– Na prihajajočem turnirju serije World Tour v Koreji, ki bo potekal med 3. in 7. aprilom, je kljub bližajočem se SP ‘razdružil’ svoje dvojice in kitajskim igralcem na turnirju dvojic izbral tuje partnerje. Najbolj zanimiva bo naveza Xu Xin – Adrien Mattenet, preostalih pet Kitajcev, ki bodo nastopali v dvojicah, pa bo moči združilo s korejskimi igralci.

Kitajci za razvoj športne panoge potrebujejo tudi pomoč iz tujine.

Kitajci za razvoj športne panoge potrebujejo tudi pomoč iz tujine.

Kako majhen je namizni tenis v primerjavi z atletiko, nogometom, tenisom, plavanjem, ipd., je na lastni koži pred dobrim tednom izkusil tudi aktualni olimpijski in svetovni prvak Zhang Jike, ki se je skupaj z Ding Ning udeležil podelitve nagrad Laureusovih športnikov leta, ki je potekala v Riu de Janeiru.

Jike je strnil svoje misli in dejal: “V primerjavi z atletiko ali plavanjem ima namizni tenis zelo majhno veljavo in to me skrbi. Na Kitajskem in na splošno v Aziji je sicer vse v najlepšem redu, toda v mednarodnih arenah konkurenca ni tako močna, predvsem pa v tujini manjka občinstva in tu želimo ostalim državam pomagati tudi mi. V prihodnosti moramo povečati zanimanje drugod in ustvariti mednarodno zvezdo, kot je Usain Bolt.” Je kontroverzni Jike s tem mislil nase?