Ma Long in Ding Ning velika zmagovalca Asian Cup-a

T.S., 22.03.2014
Člani, Vse novice

V kitajskem Wuhanu se je danes zaključil tridnevni namiznoteniški spektakel. Pretekli mesec so se na Europe Cup-u v Lozani pomerili najboljši evropski igralci, tokrat pa so bili aktivni najboljši Azijci, ki so postregli s kopico izjemnih potez in še enkrat več potrdili, da so trenutno korak ali dva pred ostalim svetom.

Ma Long tokrat ni podlegel pritisku

Najboljše sta prav za na čisti konec prihranila Ma Long in Fan Zhendong, ki sta z maestralno predstavo privabila nasmeh na lica selektorja kitajske reprezentance Liu Guolianga in pred prihajajočim Svetovnim ekipnim prvenstvom v Tokiu je že jasno, da lahko Kitajcem sedmi zaporedni naslov svetovnih prvakov odvzame le čudež.

Do finala je Ma Long v skupini premagal Juna Mizutanija, Joo Saehyuka in Kim Hyok Bonga, v četrtfinalu je bil boljši od Kim Min Seoka, v polfinalu pa še od Chen Chien-Ana. Mladi 17-letni Fan Zhendong si je finale priigral z zaporednimi zmagami nad Chien-Anom, Gao Ningom, Tang Pengom, Sharathom Kamalom Achanto in Mizutanijem.

Finalni obračun je postregel z ekshibicijo sodobnega namiznega tenisa, ki bazira na moči in hitrosti. Fan je bil pri rezultatu 1:3 v nizih že v izgubljenem položaju, vendar je s pomočjo neustrašne igre čez 30 minut rezultat kazal 8:6 za mladeniča v odločilnem nizu. Ma Long, ki je za mnoge najbolj tehnično podkovan igralec, sicer slovi, da na največjih tekmah vse prepogosto podleže pritisku, tokrat pa je le uspel zbrati dovolj moči za preobrat v zadnji sekundi in tako po letih 2008, 2009 in 2011 še četrtič osvojil ta prestižni turnir (11:9, 11:8, 9:11, 11:6, 7:11, 9:11, 11:8) in je tako daleč najuspešnejši igralec v zgodovini tega turnirja. Z dvema zmagama se lahko pohvalita le še Wang Hao in Xu Xin, ki sta letos ostala na zaprtem treningu kitajske reprezentance.

V tekmi za 3. mesto je Mizutani4:1 (5, -4, 6, 7, 11) ugnal Chien-Ana in si tako poleg obeh Kitajcev zagotovil vstopnico za letošnji ITTF World Cup.

Prvenec za svetovno prvakinjo iz leta 2011

Tudi v ženski konkurenci sta bili kitajski predstavnici Ding Ning in Li Xiaoxia za razred boljši od nasprotnic. V finalnem dvoboju zadnjih dveh svetovnih prvakinj se je zmage veselila Ding Ning (11:9, 8:11, 11:9, 11:6, 7:11, 11:6) in tako prvič osvojila Asian Cup. Tretje mesto in uvrstitev na Svetovni pokal je pripadlo Singapurki Yu Mengyu.