Tokić evropsko sezono začel s porazom, Ilirija v Carigradu lovi 2. krog

T.S., 22.08.2015
Liga prvakov, Vse novice

Ta konec tedna se je pričela evropska namiznoteniška sezona 2015/2016 pod okriljem krovne evropske zveze ETTU. Tokićev Saarbrücken se je za začetek opekel na domačih tleh, edini slovenski klub v evropskih pokalih, NTK Ilirija, pa bo presenečenje lovil v Turčiji.

Začetek nove sezone so si pri 1. FC Saarbrücken TT zagotovo predstavljali nekoliko drugače. V nedeljo bodo v 1. krogu Bundeslige proti Žibratovemu Grünwettersbachu v vlogi absolutnih favoritov. Na stavnicah so igralci iz Posarja kotirali visoko tudi včeraj pred tekmo 1. kroga Lige prvakov proti francoskemu Angersu, a so na domačih tleh ostali praznih rok. Veliko ‘zaslug’ za to ima tudi Bojan Tokić, ki odličnih predstav iz Ostendeja ni uspel prenesti v sosednjo Nemčijo.

Ob porazu svoje ekipe je naš as zabeležil dva poraza. Usodna sta bila Šveda, pripadnika dveh različnih generacij. Najprej je Tokić izgubil proti Jonu Perssonu. Tekma bi se lahko končala povsem drugače, a zaključki nizov so pripadli Skandinavcu, ki je slavil s 3:0 (9, 10, 11). Stanje je bilo takrat sicer izenačeno na 1:1, saj je Tiago Apolonia po petih nizih odpravil Jensa Lundqvista. Domače je v ugoden položaj spravil Adrien Mattenet, ki je na tretji poziciji s 3:0 povozil francoskega super-veterana Cristopha Legouta.

Apolonia in Tokić sta imela v 4. in 5. tekmi priložnost, da dve točki ostaneta doma, a je bil švedski dvojček včeraj preprosto preveč razpoložen. Persson je tesno s 3:1 ugnal Portugalca, Bojanu pa v odločilni tekmi ni uspelo priti do statusa junaka. Lundqvist je bil boljši s 3:1 (6, -2, 9, 8).

V skupini A, kjer igra Saarbrücken, je sicer za senzacijo poskrbela avstrijska ekipa Walter Wels, ki je s 3:1 ugnala aktualne prvake iz Orenburga, kjer igrata Vladimir Samsonov in Dimitrij Ovčarov. 2. krog bo na sporedu šele 9. oktobra, ko bodo Tokić in co. na domačih tleh gostili prav Orenburg.

Ilirijani ponovno v Pokalu ETTU

Sezono uradnih tekmovanj Namiznoteniške zveze Slovenije ta konec tedna odpira moška ekipa NTK Ilirija, ki že šesto leto zapored edina zastopa Slovenijo v Pokalu Evropske namiznoteniške zveze (ETTU Cup). Tokrat nastopajo v skupini C, ki jo sestavlja pet ekip. Gostitelj turnirja je Istanbul BBSK iz Carigrada v Turčiji, katerega prvi lopar je turški reprezentant Gencay Menge. Favoriti so Portugalci – G.D. Toledos z Azorov, za katere je pred leti (tudi v Pokalu ETTU proti Iliriji) nastopal Saš Lasan, sedaj pa jih vodita Nigerijec Oyeniyan (ki je v ekipi nadomestil sedaj slavnega Aruno Quadrija) in Diogo Silva (377. na lestvici ITTF, po izgledu in igri zelo podoben nekdanjemu Ilirijanu Gregorju Nišaviću). Zelo močna je tudi italijanska ekipa A.S.D. Marcozzi s Sardinije, za katero nastopajo obetavni Carlo Rossi, Nigerijec Oyebode in neugodni veteran Tomasi (tudi oni so se z Ilirijo že pomerili v Pokalu ETTU – premagali so jo v sezoni 2012/13). Na papirju je najšibkejša ekipa Montuotojas iz Litve, kjer je prvo ime obrambni igralec Valdas Martinkus (aktualni litvanski podprvak).

Ekipa Ilirije v kateri je letos tudi Anglež Kim Daybell, ki bo leto preživel v NT centru.

Ekipa Ilirije v kateri je letos tudi Anglež Kim Daybell, ki bo leto preživel v NT centru.

Pri Ilirijanih bo vodilno vlogo prevzel Tom Šfiligoj, za katerega upamo, da bo v članski konkurenci nadaljeval sijajne predstave in mednarodne uspehe, s katerimi je zaključil mladinsko obdobje. Tomaž Roudi in Mirza Tvrtković bosta pomagala z bogatimi izkušnjami, oba pa sta trenirala nekoliko manj, saj zaključujeta še zadnje študijske obveznosti na Univerzi v Ljubljani (Tomaž magistrske na Ekonomski fakulteti, Mirza pa diplomske na Fakulteti za šport). Ekipo je v prestopnem roku okrepil levoroki Anglež Kim Daybell, eden najboljših igralcev namiznega tenisa invalidov na svetu (v razredu 10) in udeleženec Paraolimpijskih iger v Londonu. Kim je za eno leto prekinil uspešen študij medicine v Sheffieldu in bo celotno sezono posvetil pripravam na Paraolimpijske igre v Riu, kjer si želi medalje. Pod vodstvom Gorazda Vecka je v zadnjih letih zelo napredoval, to pa bi rad še nadgradil s treningom v NT centru na Otočcu, kjer bo tudi bival. Ekipo Ilirije bo v Carigradu v odsotnosti trenerja Boruta Verna vodil neutrudni predsednik in rezervni igralec Gaj Vidmar (z dvem zlatima in eno bronasto medaljo najuspešnejši udeleženec zadnjega veteranskega državnega prvenstva).

Ilirijanom želimo veliko uspeha na mednarodni sceni in morda se jim še četrtič uspe prebiti v 2. krog (vanj se uvrstita dve prvouvrščeni ekipi). V naslednjih dneh vas bomo obveščali o njihovih nastopih.