Jutri se v Zonguldaku pričenja 6. Evropsko univerzitetno prvenstvo

T.S., 18.06.2013
Člani, Vse novice

Jutri, 19. junija 2013, se prične 6. Evropsko univerzitetno prvenstvo (EUP) v namiznem tenisu, ki bo tokrat potekal o v turškem obmorskem mestu Zonguldak na severu Turčije.

Zonguldak je mesto na severnem delu Turčije, od Carigrada oddaljeno dobrih 330 km, ter hkrati glavno mesto province Zonguldak v črnomorski regiji Turčije. Turčija gosti EUP prvič. Dosedanja prvenstva pa so bila izvedena v Ostravi, Latini, Skopju, Kazanu ter na Madeiri. Ekipa Univerze v Ljubljani (UL) se tekmovanja udeležuje drugič. Na zadnjem EUP na Madeiri leta 2011 so fantje osvojili odlično tretje mesto in se v boje za medalje podajajo tudi tokrat. Dekleta v ekipnem delu nastopajo tokrat prvič. Lani so člani UL nastopali na prvih Evropskih univerzitetnih igrah, ki so bile organizirane v španski Cordobi. Tudi tam so bili fantje zelo uspešni in ponovili uspeh iz Madeire.

Na tokratnem EUP bo nastopalo 13 ženskih in 16 moških ekip. Na prvi pogled lahko pričakujemo podobne dvoboje, kot smo jih videli pred dvema letoma na Madeiri. Tudi tokrat pa fantje zagotovo sodijo v ožji krog favoritov za medalje. Res da so na papirju Poljaki in Rusi še vedno velik zalogaj za Jako Golavška, Tomaža Roudija in Patrika Rosca, vendar so tudi naši fantje predvsem v Cordobi dokazali, da znajo v odločilnih trenutkih umiriti svoje glave in rezultat seveda ni izostal.

Drugačna je slika pri dekletih, ki tokrat nastopajo prvič in je konkurenca dokaj neznana. S prejšnjih prvenstev so po mojih ocenah glavne kandidatke za medaljo igralke Poljske in Rusije – podobno kot pri fantih.

Univerzi iz Varšave in Kazana pošiljata na tekmovanje igralce, ki so že bili uvrščeni na svetovno jakostno lestvico. Od naših igralcev je le Jaka Golavšek, ki je v tej sezoni nastopal za drugo ekipo FC Saarbrücken, na tej listi. Tekme na 6. EUP bodo zagotovo zanimive in v pričakovanju le-teh en lep pozdrav iz Turčije.

Miran Kondrič