Freitas v finalu preprečil sanjski povratek Michaela Maza

T.S., 09.02.2014
Člani, Vse novice

V Lozani, svetovni olimpijski prestolnici s sedežem Mednarodnega olimpijskega komiteja in mestu z idiličnim okoljem, je ta konec tedna potekal Europe Cup, naslednik prestižnega turnirja Europe Top-12.

Freitas dvakrat boljši od povratnika Maza

Evropski Top-12 se je pred letošnjo prenovljeno različico sicer nazadnje odvil februarja 2012, ko je v francoskem Villeurbannu slavil Dimitrij Ovčarov, na turnirju pa je nastopil tudi Bojan Tokić, ki si je po zmagi v kvalifikacijski skupini nad svetovnim prvakom iz leta 2003 Wernerjem Schlagerjem priboril četrtfinale, kjer je klonil proti 4-kratnemu zmagovalcu turnirja Vladimirju Samsonovu (Belorus je sicer kar 8-krat izgubil finalni obračun). Pravi kralj tega turnirja je sicer ‘Mozart namiznega tenisa’ Jan-Ove Waldner, ki se je končne zmage veselil sedemkrat.

Glavna zgodba letošnjega 50.000$ vrednega turnirja je bila vrnitev evropskega prvaka iz leta 2009 Michaela Maza, ki je bil zaradi poškodbe odsoten kar 15 mesecev (na lanskem evropskem prvenstvu v Schwechatu je sicer odigral eno tekmo v ekipnem delu, da se je izognil izbrisu s svetovne jakostne lestvice). Danec je v prvi tekmi prvenstva z 10:12 v odločilnem 5. nizu klonil proti Portugalcu Freitasu, s katerim se je kasneje pomeril tudi v velikem finalu. Poraz prvi dan tekmovanja ga ni vrgel iz tira, saj je nato nanizal serijo lepih zmag nad Aleksejem Smirnovim, Panagiotisom Gionisom, v polfinalu pa je s 4:2 odpravil tudi aktualnega evropskega prvaka Dimitrija Ovčarova, ki je pred tem v četrtfinalu s 14:12 v 7. nizu ugnal svojega predhodnika Tima Bolla.

Michael Maze je čustveno proslavil zmago nad Ovčarovom in uvrstitvijo v finale.

Michael Maze je čustveno proslavil zmago nad Ovčarovom in uvrstitvijo v finale.

Marcos Freitas se je v finale prebil s četrtfinalno zmago nad Rusom Aleksandrom Šibajevim in polfinalno zmago nad Francozom Adrienom Mattenetom. V finalu je Mazu več kot očitno ponagajala telesna pripravljenost – zdelo se je, da ga znova muči bolečina v kolku – in Freitas je še drugič na turnirju ugnal Danca, tokrat s 4:0 (7, 6, 8, 7) ter tako prišel do največjega uspeha v svoji karieri. Tekma za 3. mesto je bila tudi pomembna, saj prva tri mesta na turnirju vodijo na World Cup, ki poteka proti koncu sezone. Poleg Freitasa in Maza, si je to vstopnico priigral še Ovčarov, ki je v malem finalu s 4:2 premagal Matteneta.

Liu Jia doživlja drugo pomlad

Kitajka Liu Jia, ki že vrsto let nastopa v avstrijskem dresu, v zadnjem času doživlja pravi preporod. Leta 2005 je na evropskem prvenstvu v Aarhusu osvojila naslov evropske prvakinje, nato pa si je vmes vzela tudi porodniški dopust. Pretekli vikend je 35-letna igralka slavila na prvem turnirju serije World Tour v sezoni na Madžarskem, tokrat pa je še drugič v karieri zmagala na srečanju najboljših 12 evropskih igralk (najboljša je bila že v svoji kronski sezoni 2005).

Na poti do naslova je Liu Jia najprej v skupini premagala Elizabeto Samaro in Petrisso Soljo, nato pa v finalnem delu še Wu Jiaduo, Li Jiao ter v finalu še Viktorijo Pavlovič 4:2. Tretje mesto in zadnjo vozovnico za World Cup si je priigrala trenerka Jana Žibrata na Nizozemskem Li Jiao.

Liu Jia in Marcos Freitas sta za zmago prejela 8.000 ameriških dolarjev.

Liu Jia in Marcos Freitas sta za zmago prejela 8.000 ameriških dolarjev.

Europe Cup 2014
Moški – predtekmovanje
Moški – finalni del
Ženske – predtekmovanje
Ženske – finalni del
Fotografije prvenstva

Fotografije: Remy Gros