Znani prvi nosilci medalj, Tokić za las prekratek

T.S., 20.10.2012
Evropska prvenstva, Vse novice

V Herningu so bili na Evropskem prvenstvu tretji dan znani prvi nosilci kolajn v moških in ženskih dvojicah. Bojan Tokić, ki si je zagotovil nastop v osmini finala posameznikov in se bo jutri ob 12:00 udaril z Andrejem Gaćino, je bil v paru z Aleksandrom Karakaševiće zgolj dve točki oddaljen od njunega tretjega skupnega brona, vendar sta bila Avstrijca Gardos in Habesohn žal premočna.

Po tesni zmagi med posamezniki boleč poraz v dvojicah

Tretji dan tekmovanja na Evropskem prvenstvu v Herningu je postregel z mnogo zanimivimi zgodbami. Potem ko so se v četrtek končali vsi kvalifikacijski boji, je petek že ponudil prve boje v glavnem delu, pozno zvečer pa so si medalje že zagotovili najboljši pari v moških in ženskih dvojicah.

V našem taboru je petek preživel zgolj Bojan Tokić, ki je v 1. krogu finalnega turnirja posameznikov rutinirano s 4:0 odpravil domačina Mortena Rasmussena, v 2. krogu pa je bil še tretjič na EP boljši od Španca He Zhi Wena, tudi tokrat z rezultatom 4:3. Danes Bojana čaka obračun osmine finale, kjer se bo ob 12h pomeril s hrvaškim kolegom Andrejem Gaćino. Tekmo boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na Laola1.tv.

Saš Lasan, ki je kvalifikacijski turnir končal brez poraza, je moral danes v 1. krogu finalnega dela z 0:4 priznati premoč Christianu Süssu iz Nemčije.

Karakašević in Tokić sta tokrat ostala praznih rok.

Vse od Tokićeve zmage nad He Zhi Wenom so bile vse oči odprte v turnir dvojic, kjer sta Tokić in Aleksandar Karakašević branila bron z lanskega EP. Po včerajšnji uvrstitvi med najboljših 16 dvojic sta se danes najprej pomerila z rusko navezo Lakeev – Burov in po težki tekmi slavila z rezultatom 3:2. Pozno zvečer je sledila tekma četrtfinala proti Avstrijcema Robertu Garodsu in Danielu Habesohnu. Čeprav sta bila Bojan in Aleksandar pred tekmo izrazita favorita, je bila realnost žal drugačna. Tekma, ki je trajala slabo uro, se je zavlekla v odločilni sedmi niz, kjer sta Avstrijca vseskozi držala prednost in na koncu slavila z rezultatom 11:9 ter slovensko-srbski dvojici tako pred nosom speljala še tretjo skupno medaljo na EP.

Prvi nosilci medalj v senci izpada domačega favorita

V konkurenci dvojic so si odličje že zagotovili naslednji pari: Dimitrij Ovčarov/Vladimir Samsonov, Robert Gardos/Daniel Habesohn, Kristian Karlsson/Mattias Karlsson in Aleksej Livencov/Mihail Pajkov v moški ter Dora Madzaras/Brit Eerland, Georgina Pota/Krisztina Toth, Daniela Dodean/Elizabeta Samara in Kristin Silbereisen/Jiaduo Wu v ženski konkurenci dvojic.

Celotno dogajanje tretjega dne EP pa je zagotovo zasenčil izpad domačega aduta in evropskega prvaka iz leta 2009 Michaela Maza, ki je že v 1. krogu moral priznati premoč Stefanu Fegerlu iz Avstrije, ki je Danca premagal z rezultatom 4:2. Levičar, ki je znan po svojem temperamentnem obnašanju, preprosto ni našel ritma, v njegovi igri pa je bilo občutno preveč napak. Po tekmi ni iskal izgovora za poraz v poškodbi noge, temveč je preprosto dejal, da danes ni bil njegov dan.

V konkurenci posameznikov sicer ni prišlo do kakšnih večjih presenečenj. Omeniti velja poraz Karakaševića proti Patricku Franziski v prvem krogu, ki pa roko na srce ni tako presenetljiv, saj je mladi Nemec v zadnjem letu izvrstno opravil prehod iz mladinske v člansko kategorijo in pridno zbira skalpe znanih igralcev. Dobro pripravljenost je Franziska potrdil tudi v 2. krogu, kjer je s 4:1 premagal svetovnega prvaka iz leta 2003 Wernerja Schlagerja.

Patrick Franziska se iz turnirja v turnir približuje najboljšim.

Pogled na tabelo posameznikov sicer razkrije, da se je med najboljših 16 igralcev uvrstilo kar 6 Nemcev. Poleg Franziske so bili uspešni še Timo Boll, Bastian Steger, Dimitrij Ovčarov, Ruwen Filus in Patrick Baum. Izpadel je zgolj Christian Süss, ki je moral priznati premoč Tokićevemu klubskemu kolegu Joau Monteiru.

V skladu s pričakovanji poteka tudi ženski turnir posameznic, kjer sploh nismo videli presenečenj. Še najbližje senzaciji je bila Romunka Bernadette Szocs, ki je po hudi borbi na koncu z rezultatom 3:4 morala priznati premoč 2. nosilki turnirja Wu Jiadou iz Nemčije. Izmed visoko postavljenih igralk je izpadla zgolj Nizozemka Li Jie (6.), od katere je bila boljša mlada Nemka Sabine Winter.

Sobotni spored bodo z boji v konkurenci posameznic ob 10:20 ponovno otvorila dekleta.

Foto: tischtennis.de