Dodean in Samara ter Gardos in Habesohn evropski prvaki!

T.S., 20.10.2012
Evropska prvenstva, Vse novice

Turnir v Herningu se počasi približuje koncu. Sobota bo razkrila štiri najboljše posameznike in posameznice ter najboljšo dvojico v obeh konkurencah. Kot je v zadnjih letih v navadi, je slovenske barve ponosno zastopal Bojan Tokić, ki je včeraj za las zgrešil preboj v polfinalne dvojic, danes pa je bil zanj v obračunu osmine finala posameznikov premočan Anderj Gaćina.

Po tem, ko je petek prinesel prve nosilce odličij na letošnjem Evropskem prvenstvu, izpad domačega heroja Michaela Maza in vnovično zmago Bojana Tokića nad He Zhi Wenom, bodo v soboto v Herningu praktično že razkrite vse karte. Dan bodo začela dekleta, ki se bodo borila za preboj med najboljših 8, sledili pa bodo moški. Nato bodo odigrani polfinalni obračuni v konkurenci dvojic, katerim bodo sledila četrtfinala posameznikov. Konec dneva bomo dobili evropske prvake v igri dvojic.

Pogled na žreb razkrije, da nas danes tako čaka kopica izjemno zanimivih tekem. Za nas najbolj zanimiv obračun se je okoli 12h odvil med Bojanom Tokićem in Andrejem Gaćino, katerega je presenetljivo gladko dobil Hrvat.

V živo: 4. dan EP

21:00 Avstrijca evropska prvaka med dvojicami!

Tudi moški finale dvojic je postreglo z neverjetnim trilerjem. Avstrijca Robert Gardos in Daniel Habesohn sta z rezultatom 4:3, potem ko sta v zadnjem nizu zmagala z 12:10, osvojila zlato medaljo. Brata Karlsson sta se tako morala zadovoljiti s srebrom.

19:55 Dodean in Samara po epski borbi evropski prvakinji!

Madžarki Georgina Pota in Krizstina Toth sta v finalu dvojic proti Romunkama Danieli Dodean in Elizabeti Samari povedli s 3:0 in vse se je zdelo, da bosta zlahka osvojili naslov, toda Romunki se nista predali. Hitro sta dobili dva niza in v 6. povedli z 10:8. Ko je vse kazalo, da se bo tekma prevesila v 7. niz, je sledila drama. Madžarki sta že imeli 2 zaključni žogici, vendar se Romunki nista dali in po izjemni predstavi 6. niz dobili z rezultatom 21:19. V odločilnem nizu sta bili Romunki še naprej hrabri in uspel jima je neverjetn preobrat. Zadnji niz sta dobili z rezultatom 11:5 in osvojili naslov evropskih prvakinj!

19:15 Ovčarov še drugo leto zapored izgubil po epski borbi

Tan Ruiwu je presenetljivi polfinalist Evropskega prvenstva! V četrtfinalu je s 4:3 – zadnji niz je dobil z 11:9 – premagal Dimitrija Ovčarova, ki je lansko leto na identičen način izgubil proti Bojanu Tokiću. Tan se bo jutri v polfinalu pomeril s Stegerjem!

19:05 Samsonov ponovno nemočen!

Po lanskem razočaranju, ko je Bastian Steger v četrtfinalu klonil proti Karakaševiću, je Nemec tokrat v boju za uvrstitev v polfinale s 4:0 odpihnil Vladimirja Samsonova in si tako priboril najmanj bronasto medaljo!

18:48 Pri dekletih so znane nosilke medalj

Polfinale deklet bo vse prej kot evropejsko. V prvem polfinalu se bosta udarili Jia Liu iz Avstrije in Yi Fang Xian iz Francije. V drugem polfinalu se bo Viktorija Pavlovič pomerila še z eno francosko predstavnico Xue Li.

17:35 Boll prvi polfinalist EP

Timo Boll je z rezultatom 4:1 premagal Andreja Gaćino in se kot prvi uvrstil v polfinale letošnjega EP. V polfinalu se bo pomeril z Adrianom Crisanom, ki je v svojem četrtfinalnem obračunu ponižal Joaa Monteira s 4:0. Crisan je na letošnjih Olimpijskih igrah v Londonu v osmini finala presenetljivo premagal Bolla.

15:45 Gardos in Habesohn presenetila še 3. nosilca

Potem ko sta včeraj Robert Gardos in Daniel Habesohn v četrtfinalu izločila Tokića in Karakaševića, sta danes v polfinalnem obračunu z rezultatom 4:2 premagala še 3. nosilca turnirja Vladimirja Samsonova in Dimitrij Ovčarov.

Avstrijca se bosta v finalu pomerila s Švedoma. Brata Karlsson, Mattias in Kristian sta bila z rezultatom 4:3 – 12:10 v zadnjem nizu – boljša od ruske naveze Pajkov – Livencov.

14:55 V finalu ženskih dvojic Samara/Dodean – Pota/Toth

Elizabeta Samara in Daniela Dodean se bosta v finalu EP ženskih dvojic pomerili z Georgino Poto in Krizstino Toth. Romunki sta s 4:3 premagali nemški par Wu – Silbereisen, Madžarski pa sta bili prav tako s 4:3 boljši od madžarsko-nizozemske naveze Madzaras – Eerland. V zadnjem nizu sta zaostajali že s 7:9, vendat sta nato dobili 4 zaporedne točke.

14:35 Pari moškega četrtfinala

Timo Boll – Andrej Gaćina ob 16:20
Adrian Crisan – Joao Monteiro ob 17:10

Vladimir Samsonov – Bastian Steger ob 18:00
Dimitrij Ovčarov – Tan Ruiwu ob 18:00

14:30 Znani so vsi četrtfinalisti turnirja posameznikov

Po Gačini, Bollu in Crisanu, so si nastop v četrtfinalu zagotovili še Vladimir SamsonovDimitrij OvčarovBastian StegerJoao Monteiro in Tan Ruiwu.

Samsonov in Ovčarov še naprej meljeta vse pred seboj, medtem ko sta se morala za svojo zmago Tokićeva soigralca Monteiro in Steger še kako potruditi. Portugalec je v izjemno tesni tekmi s 4:2 ugnal Jensa LundqvistaSteger pa je s 4:3 – zadnji niz je dobil z 11:9 – premagal Panagiotisa Gionisa.

Izjemno uspešen dan imajo še naprej naši južni sosedi. Poleg Nemcev, ki imajo v četrtfinalu tri predstavnike, so edina reprezentance z več kot enim predstavnikom med najboljših 8. Tan Ruiwu je namreč s 4:2 ugnal Patricka Franzisko, ki je včeraj premagal Karakaševića in Schlagerja.

13:25 Diskvalifikacija Bauma!

Ravnokar smo prejeli vest, da je bil Patrick Baum po tekmi z Adiranom Crisanom, ki jo je sicer dobil, diskvalificiran. Tako se je Romun po četrtfinalu Olimpijskih iger uvrstil še v četrtfinale Evropskega prvenstva!

13:05 Gaćina v četrtfinalu z Bollom

Andrej Gaćina, ki je izločil našega Tokića, se bo v četrtfinalu EP pomeril s Timom Bollom, ki je s 4:2 ugnal Daniela Goraka.

12:50 Gaćina izločil nerazpoloženega Tokića

Zadnji slovenski predstavnik na EP Bojan Tokić je v osmini finala z rezultatom 1:4 (-8,-5,-3,12,-7) izpadel proti Hrvatu Andreju Gaćini. Gaćina je tekmo začel neverjetno. Vseskozi je kontroliral potek igre in bil postavljen prav na vsako žogico. Bojan je bil vidno nerazpoložen, prvi znak emocij pa je pokazal v 4. nizu pri rezultatu 6:6, ko je zapravil prednost 3 točk. Z nogo je močno brcnil v mizo in povedel z 8:6. Gaćina se je s pomočjo servisa, katerega Tokić ni znal prebrati, vrnil v igro. Pri rezultatu 12:11 je imel Hrvat na svoj servis prvo zaključno žogico, ki pa jo je Bojan ubranil in nato niz odločil v svojo korist z rezultatom 14:12. Žal pa česa več Tokić danes ni bil zmožen doseči. Gaćina je v 5. nizu hitro povedel in tekmo v svojo korist odločil z rezultatom 11:7.

12:05 Dodean izločila lansko nosilko srebne medalje

Lanskoletna senzacija turnirja Irene Ivancan se tokrat poslavlja po osmini finala, kjer je bila z rezultatom 4:2 od nje boljša Daniela Dodean iz Romunije, ki se bo v četrtfinalu pomerila z Viktorijo Pavlovič iz Belorusije. Lovka je v osmini finala s 4:2 ugnala Margaryto Pesotsko in na Danskem kaže izjemno pripravljenost.

Nekoliko nepričakovano si je mesto med najboljših 8 zagotovila tudi Švedinja Matilda Ekholm, ki je brez težav odpravila mlado Nemko Sabine Winter. V zadnjem obračunu osmine finala pri ženskah med Li Xie in Wu Jiadou je z rezultatom 4:2 slavila francoska predstavnica.

11:20 Prenos Tokića ne bo na Laola1.tv!

Na spletnem portalu Laola1.tv danes prenašajo dogajanje iz Mize 2, kar pomeni, da si tam ne bomo mogli ogledati prenosa tekme med Tokićem in Gaćino. Prenos boste lahko pogledali na povezavi. (Zaradi karakteristike strani, vam bo ob kliku na povezavo samodejno odprlo zavihek z reklamo.)

11:15 Pri dekletih izpadla 1. nosilka Shen

Četrti dan tekmovanj se je začel presenetljivo, saj je Nemka Kristin Silbereisen izločila 1. nosilko turnirja Shen Yanfei in to zelo prepričljivo z rezultatom 4:1. Nemka se bo v četrtfinalu pomerila z nekdanjo evropsko prvakinjo Liu Jia iz Avstrije, ki je po porodu nekoliko zgubila stik z najboljšimi, tokrat pa ji gre odlično. V obračunu osmine finala je s 4:0 odpravila Barboro Balazovo.

Izpadla je tudi Elizabeta Samara, od katere je bila s 4:3 boljša Francozinja Xian Yi Fang, ki se bo v drugem četrtfinalu pomerila z Georgino Poto z Madžarske, ki je bila prav tako s 4:3 boljša od Čehinje Ivete Vacenovske.

Foto: arhiv NTZS (www.ntzs.si)