V Luksemburg po senzacijo proti zadnjima dvema prvakoma

T.S., 11.09.2017
Evropska prvenstva, Vse novice

V sredo, 13. septembra, se bo v Luksemburgu pričel eden izmed vrhuncev letošnje namiznoteniške sezone. 42 moških in 38 ženskih ekip se bo na petdnevnem prvenstvu potegovalo za krono najboljšega na Stari celini.

Moška reprezentanca pod vodstvom v. d. selektorja Jožeta Urha je svoje bolj ali manj opravila že v kvalifikacijah za EP, kjer je v težki skupini s Poljsko in Belgijo zasedla 1. mesto ter si tako po nekaj letih ponovno priigrala mesto v elitni diviziji. Poleg standardnih Bojana Tokića, Darka Jorgića in Denija Kožula bo z reprezentanco odpotoval tudi Jan Žibrat.

»Ko sem prevzel mesto v. d.  selektorja za člane sem si kot cilj zadal čim večje število skupnih treningov. To je letos z druženji v Planici, Saarbrücknu in na Otočcu odlično uspelo,« je pred odhodom povedal Urh, ki s svojimi fanti zaključne priprave opravlja prav v Nemčiji skupaj z reprezentancama Poljske in Belorusije. O žrebu pove, da jim tokrat ni bil naklonjen, saj je poleg zadnjih dveh prvakov Portugalcev in Avstrijcev, tu še reprezentanca Slovaške z dvema Kitajcema in Lubomirom Pistejem, ki je na svetovnem prvenstvu prišel celo v četrtfinale.

Naši bodo začeli v sredo ob 13h proti Portugalski na mizi 1, tako da si bo tekmo moč ogledati v neposrednem prenosu na Laola TV. Žezlo vodilnega bo kljub veliki homogenosti v ekipi še vedno v rokah sedaj 36-letnega Tokića, ki je pred prvenstvom končno saniral poškodbo noge: »Občutek v tem trenutku ni perfekten, ampak v namiznem tenisu se to lahko spremeni čez noč. Veseli me, da sem končno fizično povsem pripravljen, tako da verjamem, da bo forma prišla slej kot prej. Ob sebi bom imel odlična mlada igralca v Jorgiću in Kožulu, a utvar si ne bi delal. Pristali smo v skupini smrti z dvema branilcema naslova. Pričakujem, da se bomo borili v žrebu za 9. – 16. mesto.«

Bojan je sicer poudaril tudi to, da še vedno z veseljem hodi na treninge in misli vztrajati vsaj do olimpijskih iger 2020 v Tokiu. V trenutnem ritmu bi se utegnilo celo zgoditi, da bomo v Tokiu imeli več kot samo enega predstavnika, a do tja je še daleč in pred novimi igrami letne olimpijade je še mnogo ciljev, ki morajo biti izpolnjeni.

Dekleta v skupini s starimi znankami

Če smo lani jeseni in letos pozimi poročali o vrhunskih predstavah naših fantov v kvalifikacijah za EP, so bila dekleta ob 3-kratnih zaporednih prvakinjah iz Nemčije in reprezentanci Anglije manj uspešna in bodo tudi letošnje prvenstvo v najmanjši državi Beneluksa pričela v 2. diviziji.

Žreb jim je namenil prav Anglijo, Grčijo in Izrael. Same ekipe, ki jih Alex Galič, Manca Fajmut in Ana Tofant že dobro poznajo. Prvič bo na članskem prvenstvu nastopila tudi mlada in izredno talentirana Katarina Stražar.

Selektorka Vesna Ojsteršek bo imela tako nekoliko manj dela za pripravo, a več skrbi kako pozabiti na nekaj težkih porazov: »Anglija je nedvomno favorit skupine, a v kvalifikacijah za EP smo dvakrat izgubile z 2:3, kar pomeni, da imamo možnosti za uspeh. Vsaka ekipa ima po dve zelo dobri igralki, kar bo za našo mlado ekipo zelo težko. Alex je prevzela breme vodilne igralke in se pred prvenstvom počuti dobro, nato pa sta tu še izkušena Manca in mlada Ana, ki je vse podredila namiznemu tenisu in je že znala opozoriti nase.«

Dekleta so se na prvenstvo brez Fajmutove, ki je imela klubske obveznosti, pripravljala v Italiji skupaj z domačinkami in angleško reprezentanco. Prva tekma jih čaka v sredo ob 16h proti reprezentanci Izraela.

Spored tekem slovenskih reprezentanc:

Moški, skupina B

Slovenija – Portugalska 13.9. ob 13h (Laola TV)
Slovenija – Slovaška 14.9. ob 10h
Slovenija – Avstrija 14.9. ob 19h

Ženske, skupina H

Slovenija – Izrael 13.9. ob 16h
Slovenija – Anglija 14.9. ob 10h
Slovenija – Grčija 14.9. ob 19h