Tokić končal domače prekletstvo in Slovenijo popeljal korak pred elito

T.S., 13.12.2016
Evropska prvenstva, Vse novice

Če je pred tremi tedni Bojan Tokić na domačih tleh v Nogi Gorici na tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Belgiji doživel hladen tuš, je danes najprej preživel dramo proti staremu rivalu, nato pa na koncu še enkrat več dokazal, da gre za velikega igralca.

Poljaki so po domačem porazu proti Sloveniji konec septembra danes odšli na vse ali nič. Gostujoči selektor je povsem obrnil postavo v upanju, da bodo njegovi fantje obračun dobili s 3:0. Na drugo pozicijo je postavil Daniela Goraka, na prvo Wanga Zengyija, na tretjo pa najboljšega Poljaka na svetovni lestvici Jakuba Dyjasa.

Poljskemu strategu ni ostal dolžen Jože Urh, ki je tokrat na prvo mesto postavil Darka Jorgića in zadel v polno. Jorgić je v prvi tekmi s 3:1 premagal Goraka in s tem povsem uničil poljsko formulo. V drugi tekmi smo spremljali vnovični obračun med Wangom in Tokićem. Njuna zgodovina sega že nekaj let nazaj. Pred leti je prav v Novi Gorici Wang premagal Tokića, Poljak je bil uspešnejši tudi septembra na Poljskem. Tokić mu je z obrestmi vrnil na letošnjih olimpijskih igrah, danes pa sta fanta spisala novo poglavje v svoji knjigi medsebojnih obračunov.

V prvem nizu je bil Tokić povsem nemočen, izgubil ga je s 4:11. Po hitrem postopku se je nato tekma zasukala. Bojan je prevzel vajeti igre v svoje roke in je povedel z 8:4. Nato pa nov šok. Poljak se je vrnil in drugi niz na veliko razočaranje domače publike dobil na 9. točki. Tudi v tretjem nizu je Bojan zapravil lepo prednost in Poljak je imel na svojem računu kar tri zaključne žogice. Izkoristil ni nobene in Tokić je niz dobil s 15:13 ter v četrtem poletel do petega niza. Odločilni niz je bil dolgo povsem izenačen. Wang je imel pri rezultatu 10:9 še četrto zaključno žogico, a tudi to je Tokić nevtraliziral. Sledili sta dve hitri točki in veselje v mestu vrtnic je bilo popolno.

Po Tokićevi zmagi je bilo jasno, da poti nazaj za Poljake praktično ni več. Dyjas je na tretji poziciji upravičil dejstvo, da se na svetovni lestvici nahaja več kot 200 mest pred Kožulom in je slavil s 3:0. Tudi v četrti tekmi so se stvari odvile po pričakovanjih. Jorgić ni bil kos Wangu in je kljub dobremu odporu izgubil z 1:3. V peti tekmi je za Poljake nastopila realnost. Razbremenjeni Tokić proti Goraku v teoriji ne bi smel imeti večjih težav. To se je uresničilo tudi v praksi. 35-letni Novogoričan je prišel do rutinske zmage s 3:0.

Zmaga pomeni, da je Slovenija v skupini H po 4. krogih na 1. mestu in ima vse v svojih rokah. V zadnjem obračunu kvalifikacijskega ciklusa se bodo naši fantje 7. marca v gosteh pomerili z Belgijo. Zmaga prinaša 1. mesto in uvrstitev v 1. kakovostno skupino na ekipnem EP prihodnje leto v Luksemburgu. Tudi v primeru poraza obstajajo računice, ki Slovenije vodijo med elito, a o tem kdaj drugič. Danes so naši fantje znova potrdili, da gre za enkratno generacijo, ki še zdaleč ni rekla zadnje.

Komentar selektorja Urha po tekmi:
– Ne vem kaj točno je pred tekmo razmišljal poljski selektor, je pa res, da je Dyjas obe tekmi na Poljskem izgubil. Mi smo obrnili, ker smo želeli, da Tokić ne bi igral prve tekme z Wangom. Na koncu so obrnili tudi oni, ampak se je tekma izšla v našo korist. Bojan je v prvi tekmi resnično trpel in izvlekel nemogoče, na koncu pa pokazal iz kakšnega testa je. Jorgić je bil v prvi tekmi vrhunski, pa tudi v drugi proti Kitajcu. Igrati prvič proti njemu ni enostavno. Deni je bil na trenutke vrhunski, toda nihanja so prevelika. Danes smo spremljali lep obračun, videli veliko lepih točk, predvsem pa veseli znova polna dvorana in izvrstno vzdušje.

Slovenija – Poljska 3:2

Darko Jorgić – Daniel Gorak 3:1 (9, 4, -4, 5)
Bojan Tokić – Wang Zengyi 3:2 (-4, -9, 13, 7, 10)
Deni Kožul – Jakub Dyjas 0:3 (-7, -10, -6)
Darko Jorgić – Wang Zengyi 1:3 (-10, -6, 4, -7)
Bojan Tokić – Daniel Gorak 3:0 (7, 6, 6)