Težak žreb za slovenske predstavnike

T.S., 16.10.2012
Evropska prvenstva, Vse novice

V poznih ponedeljkovih urah je bil v Herningu izveden žreb za Evropsko prvenstvo v namiznem tenisu. Sreča tokrat ni bila naklonjena slovenskim predstavnikom, saj imajo prav vsi zahtevno nalogo. Bojan Tokić bi se v četrtfinalu utegnil pomeriti s petkratnik evropskim prvakom Timom Bollom.

Tokićev žreb spominja na Beograd 2007

Bojan Tokić, ki z lanskega Evropskega prvenstva brani bronasto kolajno, bo moral za podoben uspeh letos močno garati. V 1. krogu se bo pomeril s kvalifikantom, nato pa že prihajajo potencialni boji z nosilci. Tako se utegne v 2. krogu ponovno pomeriti s Špancem He Zhi Wenom, katerega je v Beogradu leta 2007 premagal v osmini finala in se prvič v karieri uvrstil med 8 najboljših Evropejcev. V osmini finala ga od postavljenih igralcev čaka zmagovalec partnerskega obračuna Andrej Gaćina – Marcos Freitas, nato pa se stvari še bolj zapletejo. Tokić je bil kot 9. nosilec namreč izžreban v zgornjo četrtino, kar pomeni, da bi bil v primeru uvrstitve v četrtfinale njegov nasprotnik najverjetneje 1. nosilec turnirja Timo Boll.

Sicer pa je žreb določil, da je Michael Maze kot 3. nosilec v zgornji polovici žreba, Vladimir Samsonov pa skupaj z Dimitrijem Ovčarovom poveljuje v spodnji polovici žreba. Celoten žreb posameznikov bo znan v četrtek zvečer, ko se bodo zaključili kvalifikacijski boji.

V konkurenci dvojic, kjer Tokić v paru z Aleksandarjem Karakaševićem lovi še 3. odličje na EP, Slovenca čaka še kako težko delo. Toko in Karaš sta 2. nosilca turnirja, tako da se nahajata na samem dnu tabele. V 2. krogu bi se lahko pomerila s turško dvojico Bora Vang/Ahmet Li, v četrtfinalu oz. tekmi, ki bi odločala za odličje pa z zmagovalcem obračuna Robert Gardos/Daniel Habesohn – Par Gerell/Jens Lundqvist. Kot 3. nosilca turnirja sta v spodnji polovici žreba najbolj nevarna klubska kolega Dimitrij Ovčarov in Vladimir Samsonov, ki sicer v dvojicah na velikih tekmovanjih še nista nastopila skupaj. Prva nosilca turnirja sta branilca naslova Andrej Gaćina in Marcos Freitas.

Težko delo za Slovence v kvalifikacijah

V sredo in četrtek bodo na Danskem potekali boji v kvalifikacijskih skupinah, kjer bodo nastopili vsi ostali Slovenci. Neposredno uvrstitev v finalni del prinaša 1. mesto v skupini in 2. mesto za pet srečnih poražencev pri moških ter izločilni boji med drugo uvrščenimi igralkami pri ženskah.

Saš Lasan, ki je že vrsto let standardni član slovenske izbrane vrste, se bo v 20. kvalifikacijski skupini pomeril s Kou Liem iz Ukrajine, Tamasem Lakatosem z Madžarske in Gillesom Michelyjem iz Luksemburga.

Zahtevno delo v 2. kvalifikacijski skupini bo imel Jan Žibrat, katerega čakajo obračuni s Fedorjem Kuzminom iz Rusije, Xiaoquan Fengom iz Avstrije in Joshuo Bandom iz Guernesyja.

Pravo skupino smrti pa ima debitant na tako velikem odru Dominik Škraban, ki se bo v 11. skupini pomeril s Slovakom Thomasom Keinathom, Dancem Jonathanom Grothom in Belgijcem Lauricom Jeanom.

Dekleta bodo lovila presenečenje

Naša najbolje postavljena igralka Jana Tomazini se bo v kvalifikacijah udarila z Ganno Gaponovo iz Ukrajine, Mario Christoforaki iz Grčije in Megan Phillips iz Walesa.

Alex Galič, ki trenira in živi v Nemčiji ter je pred nekaj tedni v Belgiji prikazala odlično formo, se bo pomerila z nosilko Joanno Parker iz Velike Britanije, Nicole Trosman iz Izraela ter Amare Janjevo iz Kazahstana.

Manco Fajmut čakajo obračuni s Poljakinjo Kingo Stefansko, Belorusinjo Alino Arlouskayo in Turkinjo Sanem Ezgi Sahin.

Najmlajša igralka v celotni naši odpravi Nina Zupančič se bo pomerila s Portugalko Lei Huang, Rusinjo Olgo Baranovo in Slovakinjo Lucio Truksovo.

Znan tudi žreb kvalifikacijskih skupin za dvojice

Prav vsi naši nastopajoči se bodo pomerili tudi v konkurenci dvojic, razen Tokića pa se bodo vsi skušali uvrstiti v glavni del preko kvalifikacij.

Jan Žibrat in Dominik Škraban se bosta v kvalifikacijah pomerila s hrvaško-poljsko navezo Tan Rui Wu – Zeng Yi Wang ter Italijanoma Leonardom Muttijem in Marcom Daldossom Rechom, ki je bil v mlajših konkurencah tudi Žibratov partner v igri dvojic na mednarodnih tekmovanjih.

Saš Lasan bo letos moči združil z izjemnim obrambnim igralcem z Madžarske Adamom Pattantyusem, s katerim sta nosilca 12. skupine. Za preboj v finalni del se bosta udarila z domačinoma Allanom Bentsnom in Mikkelom Hinderssonom ter izraelsko dvojico Ben Ari Omri – Michael Tauber.

Naši najboljši igralki ta hip Jana Tomazini in Manca Fajmut se bosta v kvalifikacijah pomerili s slovaško-češko navezo Barbora Balazova – Hana Matelova ter domačinkama Stefanie Christensen in Mie Jacobsen.

Mladi Alex Galič in Nino Zupančič pa čaka težak obračun proti nosilkama iz Romunije Bernadette Szocs in Camelio Postoaco ter tekma z belorusko navezo Katsiaryna Baravok – Maryia Kuchuk.