Tamara Pavčnik v Lizbono po izkušnje za prihodnost

Jutri se v Lizboni pričenja ekipno evropsko prvenstvo v namiznem tenisu. Na njem bo svoj debi v članski državni reprezentanci dočakala 16-letna Hrastničanka Tamara Pavčnik, ki si je mesto v ekipi priigrala z vrhunskimi predstavami na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu julija v Rivi del Garda. V spodnjem sestavku pobližje spoznajte po oceni selektorke Vesne Ojsteršek našo najbolj perspektivno mlado igralko.

Kdaj si začela igrati namizni tenis?
Namizni tenis sem začela igrati, ko sem bila stara 5 let.

Prvi spomin na namizni tenis?
Spomnim se, ko je Natan (sin moje trenerke) nekoč v vrtec prinesel namizno teniško žogico. Še isti dan sem se vpisala v namizno teniški klub Hrastnik.

Najljubši udarec in zakaj?
Moj najljubši udarec je servis. Najljubši mi je zato, ker z njim pridobim veliko točk na tekmovanjih.

Kaj te je v mladosti zadržalo v namiznoteniški dvorani?
Zdržala me je majhna bela žogica, saj sem že od malih nog ‘nora’ na žoge in pa seveda prijatelji ter trenerji.

Pred letom dni si sprejela odločitev, da se ne preseliš v Novo mesto in se priključiš centru temveč si ostala v Hrastniku. Kako si prišla do tega in kako (v nekem pogledu) kompenziraš to? Kako si uspela ohraniti stik z vrhom, oz. tako napredovati v zadnjih 12 mesecih?
V Novo mesto nisem odšla zaradi  družine in prijateljev. Vedela pa sem, da se Andreja (moja sedanja trenerka) vrača iz Italije, in da bom imela dobre pogoje za trening. Lansko leto sem si poškodovala koleno. Poškodbo sem uspešno sanirala po 3 mesecih. Mislim, da mi je začasna prekinitev kar dobro koristila, saj sem novo sezono začela polna energije in z velikimi pričakovanji. Uspehi letošnje sezone niso delo 12 mesecev, temveč delo 11 let.

To je tvoj prvi vpoklic na veliko člansko tekmovanje. Kakšni so bili občutki ob samem vpoklicu? Kako se počutiš sedaj in kakšna pričakovanja imaš pred EP?
Vsak igralec ima svoje cilje. Moj cilj je bil uvrstitev v člansko državno reprezentanco. Seveda pa bodo sedaj prišli na vrsto novi cilji. Počutim se več kot odlično. Upam, da bom tekme, katere bom imela možnost igrati, odigrala čim boljše. To tekmovanje bom vzela kot en velik izziv.

Na MEP si v ekipnem delu blestela ter dobila priložnost, da se pomeriš z nekaterimi odličnimi igralkami. Kje še vidiš oz. vidita s trenerko prostor za napredek, da bi recimo v zadnjem letu pri mladinkah lahko konkurirala za sam vrh?
Napredek vidim predvsem v povečanju števila dosedanjih treningov, večji udeležbi na mednarodnih tekmovanjih, kjer bi pridobila predvsem več izkušenj in pa seveda točk za boljši izhodiščni položaj na evropskem prvenstvu in drugih tekmovanjih.

Se ti zdi, da je dejstvo, da Vesno poznaš že od malega, olajševalna okoliščina pri tem, kako se boš spopadala s tremo in pritiskom na svojem prvem velikem tekmovanju?
Ker Vesno poznam že od malega, bom zagotovo lažje premagovala tremo in pritisk. Seveda pa bo trema zagotovo prisotna, saj bo to moje prvo veliko tekmovanje.

Kakšni so načrti za prihodnost? Si pripravljena življenje podrediti športni karieri in kakšni so cilji ali boš šla po drugi poti?
V prihodnosti želim nadaljevati z namiznim tenisom in doseči čim boljše rezultate. Pripravljena sem življenje podrediti športni karieri, hkrati pa želim uspešno opraviti gimnazijo in končati študij.

Srečno, Tamara!