Selektor Rak: “Po ustaljeni formuli v boj za elitno divizijo!”

T.S., 03.10.2013
Evropska prvenstva, Vse novice

Naša članska namiznoteniška reprezentanca je danes dopoldne v Hali Tivoli opravila novinarsko konferenco, nato pa se je celotna delegacija odpravila proti Schwechatu na evropsko prvenstvo.

V sejni sobi Hale Tivoli je ob 10h eminenca slovenskega športnega novinarstva Dare Rupar povezoval tiskovno konferenco naše namiznoteniške reprezentance pred pričetkom evropskega prvenstva. Moška ekipa pod vodstvom selektorja Bojana Raka bo nastopila v isti postavi kot letos na svetovnem prvenstvu in sicer bodo naš državni grb v Akademiji Wernerja Schlagerja branili Bojan Tokić, Saš Lasan, Jan Žibrat, Uroš Slatinšek in Ludvik Peršolja. Selektorka Vesna Ojsteršek Drnovšek lahko tokrat poleg Jane Tomazini, Mance Fajmut in Alex Galič računa še na Nino Zupančič.

Selektor Rak je kljub nekaterim zdravstvenim težavam reprezentantov jasno povedal, da bodo njegovi varovanci v ekipnem delu lovili preboj v 1. divizijo: “V Avstrijo potujemo z najmočnejšo ekipo v tem trenutku. Kljub nekaterim zdravstvenim težavam, je evropsko prvenstvo tekmovanje, kamor mora vsak igralec priti optimalno pripravljen. Naš cilj je vrnitev v elitno divizijo, formula pa je jasna in sicer ‘2+1’. Bojan Tokić je še zmeraj naše največje orožje in veliko bo odvisno od njega. Začetek sezone je bil zanj težaven, toda verjamem, da bo v Schwechatu napravil preskok v glavi in tekom prvenstva našel šampionsko formo. Konkurenca je zelo močna in kiksov si ne smemo privoščiti. Moja naloga bo, da igralce in ekipo maksimalno motiviram, izjemno pomembno pa bo tudi vzdušje med igralci in na klopi. Verjamem, da lahko srčna spodbuda s klopi ekipo dvigne za 20 odstotkov.”

Vesna Ojsteršek Drnovšek: “Preko kvalifikacij smo se uspele prebiti v 2. divizijo in naš cilj je, da tam tudi obstanemo. Večina ekip v naši diviziji je na papirju močnejša od naše, vendar se nikakor ne predajamo. Veliko bo znano že jutri dopoldne, ko nas ob 10h čaka tekma z Bolgarijo. V primeru zmage si bomo že zagotovile obstanek. Nekoliko me skrbi poškodba Jane Tomazini, ki se vleče že več kot pol leta, vendar verjamem, da bo stisnila zobe in odigrala po najboljših močeh tudi z bolečinami. Avgusta smo opravili priprave pred sezono, pred samim evropskim prvenstvom pa jih zaradi nastopanja naših igralk v klubih nismo mogli izpeljati, kljub temu pa so dekleta dobro pripravljena. Alex od julija živi in trenira v Schwechatu, tako da bo nastopala praktično v domači dvorani.

Manca Fajmut in Nina Zupančič si želita prikazati dobro igro, 27-letna Tomazinijeva pa upa, da je poškodba ne bo preveč ovirala: “Zaradi artroze narta sem s treningi pričela šele sredi avgusta. Vseskozi opravljam terapije in poškodbo reguliram s počitkom. Upam, da bo noga zdržala in bom lahko odigrala po svojih najboljših močeh.

Standardni član naše reprezentance v zadnjih letih Saš Lasan je pred prvenstvom dejal: “V zadnjem času so se na treningu pojavile manjše težave s hrbtom. V mojem klubu v Franciji smo letos dobili novo dvorano, tako da so pogoji za trening fantastični. Pripravljen sem solidno, do sobote, ko nas verjetno čaka obračun s Slovaško, pa upam, da bom že optimalno pripravljen.

Uroš Slatinšek, ki bo na evropskem prvenstvu nastopil prvič po letu 2007 v Beogradu, je pred začetkom tekmovanja izjemno dobro razpoložen: “Zelo me veseli, da bom spet nastopil na velikem ekipnem tekmovanju. Selektor Rak me dobro pozna in ve, da ekipo zelo dobro motiviram s klopi, saj se počutim, kot bi stal v ringu. Sam sebi hočem dokazati, da sem še sposoben odigrati dober namizni tenis. Ekipa je naravnana zelo pozitivno, selektor pa nas pozna do potankosti in prepričan sem, da nas bo pred prvo tekmo, ki bo izredno pomembna, motiviral kar se da dobro.

21-letni Prlek Jan Žibrat, ki letos igra za nizozemske državne prvake Enjoy&Deploy Taverzo, si je dober teden pred začetkom prvenstva na treningu grdo poškodoval desni gleženj, vendar je po številnih bolečih terapijah v zadnjih dneh optimističen: “Sam pri sebi nimam velikih pričakovanj. V Avstrijo grem upravičit vpoklic selektorja. Poškodba mi predstavlja majhno težavo, ampak v ringu se za slovenski grb bori do zadnjega atoma moči.

Mesto 5. igralca v ekipi je znova zasedel Ludvik Peršolja, ki je prepričan, da bo selektorju dokazal, da je material za prihodnost in bo postal stalen član članske državne reprezentance.

Foto: Roman Šipić (Delo)