Prva obletnica zgodovinskega uspeha Bojana Tokića

T.S., 15.10.2012
Evropska prvenstva, Vse novice

Pred natanko letom dni je Bojan Tokić na Evropskem prvenstvu v Gdansku sebi in Sloveniji priigral prvo posamično medaljo na evropskih prvenstvih po osamosvojitvi. Njegove herojske predstave so v Sloveniji povzročile pravi val navdušenja in skromni fant iz Jajca je čez noč postal eden izmed najbolj cenjenih športnikov pri nas.

Bronasta kolajna zlatega leska

15. oktober 2011 bo vselej z zlatimi črkami zapisan v slovenski športni zgodovini. Na ta dan je Bojan Tokić po epski borbi z drugim najboljšim Evropejcem zadnjih let na Evropskem prvenstvu za člane osvojil bronasto kolajno med posamezniki in prišel do svojega uspeha kariere. Naj vas spomnimo, kako je do nje sploh prišel.

V 1. krogu tekmovanja je Tokić pričakovano s 4:0 ugnal Belorusa Aleksandra Kučuka. Še isti dan se je zvečer pomeril s francoskim veteranom Damienom Eloiem in ga po težki borbi premagal s 4:2. Nato se je začel triler.

Tekma 1. kroga proti Aleksandru Kučuku

Za vstop med najboljših 16 tekmovalcev na stari celini se je Tokić pomeril z Dimitrijem Prokopcovom s Češke. Le malokdo bi si pri rezultatu 3:1 in 9:7 mislil, kakšna drama se bo odvila v naslednjih minutah. Bojanu ni uspelo izkoristiti nekaj zaključnih žogic in Čeh se je vrnil ter dvoboj podaljšal v sedmi niz. Tam je kazalo, da se Tokićeva zgodba končuje, saj je imel Prokopcov pri rezultatu 10:7 na voljo tri vezane zaključne žogice. Bojan se ni predal in je osvojil štiri točke zapored. Igralca sta bila nazadnje izenačena pri 11:11, nato pa je Tokić osvojil dve zaporedni točki in po pravi drami napredoval v osmino finala.

Tam ga je čakal stari znanec He Zhi Wen iz Španije. Po uradnih podatkih je bilo Špancu takrat 49 let, mnogi pa ugibajo, da je celo še starejši. He slovi po izjemnem servisu in prvem napadu in njegove veščine je na lastni koži občutil tudi Tokić. Slovenec je imel v petem nizu že na voljo dve zaključni žogici, ki pa jih ponovno ni uspel izkoristiti in Španec je priložnost zagrabil z obema rokama ter tekmo izenačil na 3:3 v nizih. V odločilnem nizu je Tokić uspel držati prednost točke in pri rezultatu 10:9 ni ponovil napake iz petega niza ter je tekmo zaključil in se uvrstil v svojo drugo četrtfinale na evropskih prvenstvih. Z uvrstitvijo med najboljših 8 je igralec, ki trenira in igra v Nemčiji ponovil uspeh iz leta 2007, ko je v Beogradu v četrtfinalu izgubil proti Timu Bollu. Tudi takrat je za vstop med najboljših 8 premagal Španca Heja.

14. oktober je tudi predstavljal uspeh za našega najboljšega igralca. V paru z Aleksandrom Karakaševićem si je priigral bronasto medaljo, potem ko sta “naša” igralca s 4:1 ugnala Daniela Kosibo in Janosa Jakaba z Madžarske. V polfinalu, ki je bil na sporedu naslednji dan, sta Toko in Karaš klonila proti ruski zasedbi Šibaev/Skačkov ter se tako še drugič veselila bronaste medalje na evropskih prvenstvih.

Mnogi bi se strinjali, da je bilo Tokiću na Poljskem preprosto usojeno. Po dveh neverjetno tesnih obračunih v 1/16 in 1/8 finala se je Tokić v četrtfinalu srečal z Dimitrijem Ovčarovom iz Nemčije, katerega so mnogi videli celo na samem vrhu. O tekmi, ki se je odvila 15. oktobra 2011 ob 19h ni potrebno izgubljati preveč besed. Bojan je ponovno povedel s 3:1 v nizih, vendar se je Ovčarov vrnil na izjemen način in malokdo bi si upal staviti na zmago Bojana v odločilnem nizu. Toda levjesrčni Tokić je vedel bolje. Vodstvo z 8:5 v odločilnem nizu ni bilo dovolj in po zapravljeni žogici za zmago Tokića pri 10:9, je bilo stanje v dvoboju zadnjič izenačeno pri rezultatu 10:10. Bojan že vrsto let slovi kot igralec z neverjetnim backhandom in, ko je bilo najbolj potrebno, ga je njegov zvesti prijatelj rešil. Najprej je s pol-distance odigral štiri izjemno močne backhande, ki so bili za Ovčarova preveč, nato pa je v zadnji točki izkoristil dolgo žogo Nemca in z backhand diagonalo razorožil nasprotnika, ki je žogico odštopal močno preko mize.

Tokić in selektor Bojan Rak sta z nejevero v očeh proslavila zgodovinsko zmago, zaradi katere je Tokić osvojil tudi naziv 3. najboljšega športnika v Sloveniji za leto 2011.

Tekma četrtfinala proti Dimitriju Ovčarovu

V polfinalu je bil od našega heroja boljši kasnejši evropski prvak Timo Boll, toda razloga za žalost ni bilo. Dve bronasti medalji in neverjeten skalp v četrtfinalu turnirja med posamezniki so za Tokića predstavljali vrhunec dotedanje namiznoteniške kariere.

Foto: newshopper.sulekha.com