Kvalifikacije za ekipno EP: Moška reprezentanca v Belgiji brez izgubljenega niza do mesta med elito!

T.S., 07.03.2017
Evropska prvenstva, Vse novice

Danes je bil širom Evrope na sporedu zadnji kvalifikacijski krog v boju za 1. jakostno skupino na jesenskem ekipnem evropskem prvnestvu v Luksemburgu. Naši fantje so danes blesteli v Belgiji, dekleta pa so bila v Dravogradu blizu zmage nad Anglijo.

Devet neustavljivih za elito

Fantom je le zmaga prinašala 1. mesto v skupini z Belgijo in Poljsko in neposredno uvrstitev med evropsko elito. Varovanci Jožeta Urha so bili danes v brutalni formi in na poti do zmage niso oddali niti niza. Bojan Tokić se je oddolžil za kiks v Novi Gorici in tokrat pometel z Robinom Devosom, slovenski državni prvak Darko Jorgić je povsem razbil belgijskega, Cedrica Nuytincka, v tretji tekmi pa je mirno kri ohranil tudi Deni Kožul, ki Martinu Allegru preprosto ni pustil razviti igre. Z reprezentanco je potoval tudi Jan Žibrat, ki je tekmo spremljal s klopi.

Urh je bil po tekmi seveda izredno vesel: “Res enkratna igra vseh treh. Zadeli smo resnično dobro postavo, kjer je začel naš najbolj izkušeni igralec in tako že v prvi tekmi rešil prvi problem in nam priigral najmanj dodatne kvalifikacije. Odigral je zelo odgovorno in pametno. Res pravi kapetan. Nato je Darko dal resnično lekcijo domačinu Nuytincka. Šolska lekcija iz taktike in kako se odigra pasivna igra, ko se mora. Deni je v zadnji tekmi zdržal pritisk in dokončal delo. Zaslužena uvrstitev v prvo skupino in lahko se samo veselimo igranja v elitni skupini. Veliko delo je pri Deniju in Darku opravila Andreja, ki ju je cel teden pripravljala na treningu. Jaz sem namreč cel teden ležal v postelji z močnim prehladom. Skratka timsko delo in fantastičen rezultat. Čestitke fantom. Zaslužijo si, še posebej Toko, da po vseh teh letih odigra tudi ekipni del med elito.

Belgija – Slovenija 0:3
Robin DEVOS – Bojan TOKIĆ 0:3 (7:11, 5:11, 8:11)
Cedric NUYTINCK – Darko JORGIĆ 0:3 (2:11, 9:11, 2:11)
Martin ALLEGRO – Deni KOŽUL 0:3 (6:11, 11:13, 6;11)

Tofantova in Galičeva zapravili lepo priložnost

V Dravogradu so bila pred drugačno nalogo naša dekleta. Proti reprezentanci Anglije je štela le zmaga s 3:0 ali 3:1 (pri čemer bi odločal izkupiček nizov na obeh tekmah med današnjima ekipama). Državna prvakinja Alex Galič je začela udarno in s 3:0 premagala svojo ekipno soigralko v Franciji Kelly Sibley. Ko smo že vohali kri, se je nato pri rezultatu 2:0 in 5:2 zalomilo Ani Tofant, ki je naposled morala priznati premoč angleški državni prvakinji Tin-Tin Ho. Naša standardna reprezentantka Manca Fajmut je v tretji tekmi brez težav opravila svoje delo in ugnala Mario Tsapsinos, a nato Galičeva ni uspela premagati Hojeve in upov o 2. mestu ter dodatnih kvalifikacijah je bilo konec. V zadnji tekmi je Sibleyjeva gostjam z zmago nad Tofantovo priigrala končno zmago s 3:2.

Po tekmi je selektorka Vesna Ojsteršek strnila nekaj misli: “Žal se nam tudi na domačih tleh ni izšlo. Alex žal ni zdržala pritiska proti Tin-Tin. Upam, ds se nam bodo takšni dvoboji, čeprav smo danes izgubile, s časom obrestovali. Pohvaliti moram Ano za odlično igro proti Hojevi. Vodila je z 2:0 in 5:2, nato dobila dva nesrečna pardona in dvoboj se je obrnil. V primeru te zmage, bi lahko celo bilo 3:0 za nas, ampak v športu beseda če žal ne obstaja.

Slovenija – Anglija 2:3
Alex GALIČ – Kelly SIBLEY  3:0 (11:9, 11:6, 13:11)
Ana TOFANT – Tin Tin HO 2:3 (11:7, 11:9, 9:11, 5:11, 8:11)
Manca FAJMUT – Maria TSAPTSINOS 3:0 (11:9, 11:9, 11:4)
Alex GALIČ – Tin Tin Ho 1:3 (7:11, 9:11, 11:9, 7:11)
Ana TOFANT – Kelly SIBLEY 0:3 (9:11, 5:11, 10:12)