Kitajska tudi na evropskem prvenstvu igra pomembno vlogo

T.S., 07.10.2013
Evropska prvenstva, Vse novice

Pred finalnim dejanjem ekipnega dela na evropskem prvenstvu je čas za prve analize. Pri moških so Nemci tudi brez Tima Bolla še pred 6. zaporedno osvojitvijo naslova evropskih prvakov, pri dekletih pa po štirih letih vladavine Nizozemk, na vrhu pričakujemo zmagovalke obračuna med Nemčijo in Romunijo.

Bodo na vrhu znova nekdanje Kitajke?

V zadnjih štirih letih so bile Nizozemke na krilih Li Jiao in Li Jie nepremagljive, letos pa so dekleta iz dežele tulipanov zaradi odpovedi Li Jie, ki oktobra pričakuje prvega otroka, celo izpadla iz prve divizije.

Nemci se utegnejo tako letos veseliti dvojne krone, toda v konkurenci žensk naslov Nemk ljubiteljem evropskega namiznega tenisa vsekakor ne bo po godu. Čeprav je nemška šola namiznega tenisa v Evropi med najbolj uspešnimi, letos nemško žensko ekipo do naslova vodijo kar 4 igralke kitajskega porekla. Poleg Kristin Silbereisen in Petrisse Solja, ki v ekipi igrata postransko vlogo, za Nemke nastopajo še Zhenqi Barthel, Ying Han, Xiaona Shan in Wu Jiaduo. Vsekakor kaj takega od Nemcev ne bi pričakovali, toda očitno je rezultatski pritisk v deželi piva in klobas preprosto prevelik …

Kitajska Evropa v številkah

Če pogledamo prijavno listo letošnjega evropskega prvenstva, lahko iz nje izluščimo nekaj zanimivih številk. Kitajske igralce izmed 40 sodelujočih držav najdemo kar v 13-ih reprezentancah – 33% -, največ prav v nemški, kjer nastopajo že omenjena štiri dekleta. Vsega skupaj na letošnjem evropskem prvenstvu nastopa 24 kitajskih igralcev od 328 prijavljenih, kar nanese 7% vseh prijavljenih, kar niti ni tako velika številka. Težava je le v tem, da bo velika večina izmed teh 24 igralcev prišla do kolajn oz. zaključnih bojev in takrat se bo teh 7% zdelo precej večjih.

Wu Jiadou je ena izmed štirih Kitajk, ki letos zastopajo Nemčijo.

Wu Jiadou je ena izmed štirih Kitajk, ki letos zastopajo Nemčijo.

Kitajcem manjkajo še 3 trdnjave

Gledano zgodovinsko, Kitajci na evropskih prvenstvih ostajajo brez naslova v konkurencah moški posamezno, ženske dvojice in moški ekipno.

Pri moških dvojicah je leta 2003 do naslova z Evgenijem Chtchtininom prišel Weixing Chen, v konkurenci mešanih dvojic so bile uspešne naslednje kitajsko obarvane dvojice: Jean-Phillipe Gatien/Xiaomin Wang (Göteburg, 1990), Lucjan Blaszczyk/Xia Lian Ni (Zagreb, 2002) in Vang Bora/He Sirin (Subotica, 2010). Pri ženskah ekipno je to v zadnjih štirih izdajah prvenstva uspelo že omenjenima Li Jiao in Li Jie, ki uspešno zastopata barve Nizozemske.

Največ naslovov so seveda pobrale Kitajke v konkurenci ženske posamezno. Na zadnjih 11 evropskih prvenstvih smo tako kar 7-krat na najvišji stopnički videli Kitajko. Začela je luksemburška babica Xia Lian Ni, ki je bila uspešna v letih 1998 in 2002. Leta 2000 je slavila Qianbong Götschtte, leta 2005 v Aarhusu je slavila Avstrijka Liu Jia, Li Jiao je osvojila naslova v letih 2007 in 2011, leta 2009 pa je pred domačimi gledalci v Stuttgartu slavila Wu Jiaduo.