Fotozgodba: V Novi Gorici zmagala trud in pozitivna energija

T.S., 13.03.2013
Evropska prvenstva, Vse novice

Včeraj smo bili v Novi Gorici priča kvalifikacijski tekmi za Ekipno evropsko prvenstvo med Slovenijo in Poljsko. Prekrasen ambient, pomembni gostje na čelu z Borutom Pahorjem, polna dvorana glasnih navijačev in poštena borba naših fantov, so dali temu dogodku več kot samo rezultatsko vrednost, zato je kljub porazu naše reprezentance po tekmi vladalo sproščeno in veselo vzdušje. Za vsem tem pa stoji ogromno trdega dela.

Ko je bilo konec januarja po končani tekmi naše reprezentance na gostovanju v Estoniji jasno, da bo tekma med Slovenijo in Poljsko odločala o 1. mestu v skupini, je Bojan Tokić zaprosil, če bi lahko bila ta tekma odigrana pri njem doma v Novi Gorici. Odgovorni na Namiznoteniški zvezi Slovenije so nemudoma zavihali rokave in Tokiću, ki je za slovenski namizni tenis naredil že toliko dobrega, tudi ugodili. In kako dobra odločitev je to bila!

Pred slabima dvema tednoma mi je Tokić v pogovoru malce sramežljivo zaupal, da si v torek 12. marca v športni dvorani OŠ Milojke Štrukelj želi videti 500 gledalcev. Dobra promocija dogodka, brezplačen avtobus iz Ljubljane do Nove Gorice, katerega je organizirala NTZS, predvsem pa Bojan sam, so poskrbeli, da si je včerajšnjo tekmo ogledalo kar 630 obiskovalcev. Številka, ki pove, da namizni tenis v Sloveniji še kako živi in številka, zaradi katere kljub gladkemu porazu naše reprezentance včeraj v mestu vrtnic prostora za razočaranje ni bilo.

Bojana je doma pričakala polna dvorana.

Bojana je doma pričakala polna dvorana.

Priprave na tak dogodek se začnejo že kakšen mesec prej in tokrat sta se iz organizacijskega vidika Sajda Slatinšek in Daniel Šarlah izjemno izkazala. Zadnji del priprav se je začel v ponedeljek, ko so tako naši fantje, kot tudi Poljaki prispeli na prizorišče dogajanja. Po prvih treningih in namestitvah obeh reprezentanc v hotelu, je v ponedeljek zvečer sledila še priprava dvorane, katere končni izgled je bil prava paša za oči. V torek se je uradni del začel okoli 16h, ko so začeli prihajati prvi obiskovalci in mediji, za katere je bilo izjemno lepo poskrbljeno.

Glavna koordinatorka prireditve Sajda Slatinšek je bila po koncu tekme upravičeno zadovoljna.

Glavna koordinatorka prireditve Sajda Slatinšek je bila po koncu tekme upravičeno zadovoljna.

Posebno težo dogodku je dal tudi obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki si je prvič v življenju ogledal namiznoteniško tekmo, hkrati pa je postal prvi predsednik naše države, ki se je udeležil namiznoteniškega dogodka. Gostovanje najvišjega državnika seveda zahteva točno določen režim in posebne priprave in tudi ta test je NTZS včeraj opravila z odliko.

Predsednik Republike Slovenije in predsednik NTZS v pogovoru med tekmo.

Predsednik Republike Slovenije in predsednik NTZS v pogovoru med tekmo.

Obračun obeh ekip se je pričel okoli 18. ure in prvi je za mizo stopil Bojan Tokić, ki je sicer odigral solidno tekmo, toda naturaliziran Kitajec v vrstah Poljske Wang Zeng Yi je v odločilnih trenutkih ostal bolj zbran, s tem pa je praktično že zapečatil usodo naših fantov, saj je bilo jasno, da mora za kakršnokoli možnost senzacije naš prvi lopar dobiti dva obračuna. Jan Žibrat in Saš Lasan sta kasneje sicer dala vse od sebe, toda včerajšnji dan ni bil namenjen presenečenjem in močnejša poljska reprezentanca se je zasluženo veselila zmage.

Vrhunci včerajšnjega obračuna med Slovenijo in Poljsko

Po prvih dveh obračunih je v dvorani sledil krajši premor med katerim je priznanje za osvojitev naslova ekipnega državnega prvaka pri mladincih prejel domači klub NTK Iskra Letrika, izvedena je bila nagradna igra, v VIP prostorih pa se je odvil prav poseben obračun. Predsednik NTZS mag. Marjan Hribar je namreč odigral namiznoteniško partijo z Borutom Pahorjem, ki se je pred tem srečal še s Bojanom Tokićem in se rokoval ter slikal z navdušenimi mladeniči. Hribar je Pahorju izročil tudi reprezentančno majico z njegovim imenom.

Pahor je v dar dobil reprezentančni dres s svojim imenom.

Pahor je v dar dobil reprezentančni dres s svojim imenom.

Po tekmi je bil čas za prve odzive naše izbrane vrste na čelu s selektorjem Bojanom Rakom ter čas za prve čestitke, predvsem pa čas osebno potrditev in zadovoljstvo vseh udeleženih v organizaciji tega zares čudovitega dogodka, ki ni samo privabil 630 obiskovalcev, ampak jih tudi navdušil in samo želimo si lahko, da bo do naslednjega podobnega dogodka prišlo karseda hitro.

Selektor Rak je moral po koncu tekme športno priznati premoč boljši reprezentanci.

Selektor Rak je moral po koncu tekme športno priznati premoč boljši reprezentanci.

Festival namiznega tenisa v Novi Gorici je tako uspel v polni meri, ob tem pa bi bilo lepo, če bi pozitivno energijo, ki je bila včeraj vseskozi prisotna v dvorani, prenesli tudi v domače klube in jo širili med namiznoteniške akterje okoli sebe. Vsi se zavedamo, da situacija ni rožnata, toda najlažje je govoriti in nič narediti. Včeraj so naši fantje in NTZS ‘naredili’ in samo želimo si lahko, da bi bilo tako tudi v nadaljnje.

Fotografije: Matjaž Gomilšek