Fantje na polfinalni dan do prve zmage na prvenstvu

T.S., 06.10.2013
Evropska prvenstva, Vse novice

Tretji dan evropskega prvenstva v Schwechatu je v elitni diviziji že razkril finaliste, aktivni pa sta bili tudi naši ekipi. Dopoldne so dekleta izgubila proti Slovaški, popoldne pa so fantje s 3:1 odpravili Srbijo.

Izključena selektorka s tribune pospremila poraz svojih varovank

Naše reprezentantke so današnji dan znova začele dopoldne, ko jih je na mizi številka 5 čakal obračun z reprezentanco Slovaške. Selektorka Vesna Ojsteršek Drnovšek je morala sredi 1. tekme na tribuno zaradi nepravilne pomoči Manci Fajmut, ki je kasneje svoj dvoboj proti Lucii Truksovi izgubila na 10. točki odločilnega niza. V nadaljevanju je Barbora Balazova s 3:1 odpravila Jano Tomazini, po štirih nizih pa je morala Evi Jurkovi priznati premoč tudi Nina Zupančič, ki je sicer danes dobila prvo priložnost na letošnjem EP.

Lasan tokrat zaveznik Tokića in Slovenije

Fantje so se ob 13. uri pomerili z reprezentanco Srbije. Selektor Bojan Rak se je tokrat odločil, da bo poškodovanega Jana Žibrata pustil na klopi in ne bo tvegal poslabšanja situacije, zato je poleg Bojana Tokića in Saša Lasana novo priložnost dobil Uroš Slatinšek, ki pa v drugi tekmi proti Marku Jevtoviću ni uspel iztržiti niti niza. Pred tem je Bojan Tokić rutinirano premagal Bojana Miloševića in jasno je bilo, da bo moral za slovensko zmago tokrat svoje dodati 42-letni Saš Lasan, ki je v tretji tekmi po izgubljenih dveh nizih po trilerju v odločilnem nizu ugnal Bojana Crepuljo. Tokić te ‘asistence’ svojega tovariša ni zapravil in je v četrti tekmi po teh nizih premagal Jevtovića ter s tem slovenski moški odpravi zagotovil prvo zmago na letošnjem evropskem prvenstvu.

Naši so bili po tekmi upravičeno dobre volje.

Naši so bili po tekmi upravičeno dobre volje.

Po tekmi je Toko poudaril vrednost zmag v ekipnem delu tekmovanja: “V ekipnem delu moram zbirati zmage kot hrček. Ne glede na to, kakšne zmage so to, mi bodo koristile v nadaljevanju turnirja. Jevtović je spoštovanja vreden nasprotnik, zato sem vesel te zmage. Ekipa in trener mi dajejo potrebno samozavest ter podporo.

Selektor Bojan Rak je bil upravičeno vesel: “Zmaga nad Srbijo je gotovo lepa. Vsaka zmaga na evropskem prvenstvu za nas pomeni zelo veliko v moralnem smislu. Pomembno je tudi končno mesto naše ekipe. V Challenge diviziji so ekipe zelo izenačene, zato je zmaga nad katerokoli ekipo za nas zelo lep rezultat.

Po končanem obračunu pa je misli o svoji tekmi strnil tudi nepogrešljivi Lapi: “Na začetku tekme sem imel kar precej težav z njegovimi rotacijami. Bil je sposoben dobro vrniti tudi moje zelo rezane žogice. V tretjem nizu sem začel vračati te njegove žogice in s tem spremenil tok igre. To sem dobro izkoristil v tretjem in četrtem nizu. Odličilni niz je bil zelo napet, vendar sem vseeno uspel zadržati začetno prednost.