EP do 21 let: Deni Kožul in Darko Jorgić se iz Sočija vračata z bronom

T.S., 05.02.2017
Evropska prvenstva, Vse novice

Evropsko prvenstvo do 21 let v ruskem Sočiju se je zaključilo z velikim zmagoslavjem Hrvata Tomislava Pucarja in Nemke Chantal Mantz. Naša mlada namiznoteniška asa Deni Kožul (19 let) in Darko Jorgić (18) sta si razdelila bronasto odličje.

Pucar: “To je bil finale pred finalom!”

Kljub zgodovinskemu uspehu Denija in Darka, je bilo pri trenerki Andreji Ojsteršek Urh neposredno po porazu začutiti nekaj grenkega priokusa, saj je bil v obeh primerih finale na dosegu roke: “Težko je sprejeti taka poraza. Deni je kar na enkrat izgubil ritem in ni zmogel tekme pripeljati do konca, Darka pa se še kar naprej drži neka smola v ključnih trenutkih. Velika škoda! Vseeno fanta čaka še ogromno tekmovanj in tudi nastop v Sočiju bo šel v zgodovino. Za vse si zaslužita čestitke.

Prvi je svoj polfinalni obračun izgubil Jorgić, ki je proti eventuelnemu prvaku Tomislavu Pucarju s Hrvaške vodil z 2:1 v nizih in je imel v četrtem in petem nizu priložnost, da tekmo obrne povsem v svojo korist, toda Pucar je imel v zaključku nizov kar trikrat ogromno sreče, saj so se njegove žogice dotaknile roba mize. Na koncu je Hrvat slavil s 4:2 (-9, 8, -11, 11, 12, 3), po osvojenem naslovu pa dejal: “Darko je močno dvignil nivo svoje igre. Rešila me je mirnost, in ko se je v Darka naselila nervoza, sem izkoristil svojo priložnost. Zame je bila polfinala tekma finale pred finalom, precej bolj sem moral garati za zmago kot v finalu.” Vsekakor lepa pohvala izredno prijetnega Pucarja, ki je v finalu s 4:1 ugnal Nemca Danga Qiuja.

Qiu je bil na poti domov že v polfinalu, kjer se je srečal s Kožulom, ki je na začetku tekme diktiral tempo in z vrhunsko igro na pol-distanci prišel do velikega vodstva s 3:1. Takrat je Nemec spremenil način igre, Kožul pa po besedah Ojsteršek Urhove z backhandom ni več uspel menjavati ritma igre. Morda je k nervozi v zaključku tekme prispevalo tudi dejstvo, da je na sosednji mizi Jorgić izgubil svoj obračun proti Pucarju. Qiu je tekmo obrnil v svojo korist in na koncu slavil s končnim rezultatom 4:3 (10, -10, -8, -6, 8, 8, 6).

Fanta obrnila trend

Po izgubljenih obračunih sta fanta poraz seveda nekaj časa obžalovala, toda dejstvo je, da sta slovenski namizni tenis še enkrat več zacementirala na zemljevid Evrope (vsaj v konkurenci do 21 let) in še naprej dokazujeta, da sta uspela prebiti zid, ki smo ga bili nekaj časa v slovenskem namiznem tenisu vajeni. Do konkurence kadetov smo bili vselej uspešni, Žibrat je to sicer pomaknil do mladincev, Jorgić in Kožul pa sedaj že pri mlajših članih z velikimi koraki preskakujeta konkurente, ki so bili nekoč pred njima. Upamo lahko samo, da se bo trend nadaljeval, in bo Bojan Tokić dobil ne samo enega, ampak kar dva dostojna naslednika.

Za zaključek še komentar Kožula po koncu prvenstva, pod katerim se lahko vsi podpišemo: “Z Darkom sva naredila vrhunski rezultat, toda z grenkim priokusom.

EP do 21 let

Rezultati
Podelitev odličij
Jorgić – Pucar (HRV)
Kožul – Qiu (NEM)