EP 2017: Zgodovinski dan za slovensko moško reprezentanco

T.S., 14.09.2017
Evropska prvenstva, Vse novice

Na ekipnem evropskem prvenstvu v Luksemburgu je slovenska moška reprezentanca v četrtek poskrbela za senzacionalno zmago nad aktualnimi evropskimi prvaki Avstrijci in se nenadejano prebila v četrtfinale, kjer jih v petkovem sporedu ob 16h čaka obračun s Švedsko.

Četa Jožeta Urha si je z odličnimi igrami v kvalifikacijah za EP priigrala mesto v 1. diviziji na letošnjem ekipnem EP, v Luksemburgu pa šokirala evropsko namiznoteniško javnost in z današnjima zmagama proti Slovaški in Avstriji3:2 poskrbela za eno izmed največjih senzacij zadnih let. Ob standardno odličnem Bojanu Tokiću sta danes z zmagami svoje dodala še Darko Jorgić in Jan Žibrat, svoj del pa je dodal tudi Deni Kožul.

Po večerni zmagi nad Avstrijo je bil tvorec uspeha Tokić seveda navdušen: “Prvenstvo sem začel zadržano, a sem že pred začetkom povedal, da čutim, da je igra nekje v meni. Danes sem to potrdil za mizo in ne da se opisati kako srečen sem v tem trenutku. Vsi, ki me spremljate, dobro veste, da sem v svoji karieri najbolj blestel prav v ekipnih tekmovanjih in deliti ta uspeh skupaj s fanti je nekaj zares posebnega.

Dopoldne je sicer proti Slovakom kazalo zelo slabo. Letošnji četrtfinalist svetovnega prvenstva Lubomir Pistej je najprej s 3:1 premagal Tokića, nato pa je bil defenzivni igralec Wang Yang z enakim rezultatom boljši še od Jorgića. Takrat je zaupanje selektorja unovčil Žibrat, ki je s fantastičnim pristopom kljub nekaj zapravljenim prednostim s 3:2 premagal Petra Seredo in pripravil teren za Tokića, ki se je prebudil in odpihnil Wanga, proti kateremu sicer nima dobrih izkušenj. Zadnja tekma je bila drama na najvišjem nivoju. Jorgić je kot v svojih kadetskih časih reševal zaostanek in 6 zaključnih žogic, naposled pa v petem nizu z 18:16 (!!!) premagal Pisteja ter Sloveniji priigral zlata vredno zmago.

Zvečer je sledil še obračun z aktualnimi evropskimi prvaki Avstrijci, kjer je Tokić zablestel v polnem sijaju in proti Robertu Gardosu in Stefanu Fegerlu, oba nasprotnika mu sicer ne ležita najbolj, slavil s 3:0 in 3:1 v nizih. V peti tekmi je na sceno znova stopil vrhunski Jorgić in proti Gardosu s 3:1 prišel do ene izmed najbolj odmevnih zmag v mladi karieri.

Selektor Urh je bil evforičen že po zmagi nad Slovaško, po večerni senzaciji nad Avstrijo pa je bilo slavje primerno enemu izmed največjih uspehov slovenskega namiznega tenisa. Borbe še zdaleč ni konec. Jutri ob 16. uri si bomo na mizi številka 2 preko spletne platforme Laola TV lahko ogledali četrtfinalni obračun fantov proti reprezentanci Švedske, ki je brez izgubljenega obračuna dobila skupino C in bo v tekmo v postavi Kristian in Mattias Karlsson ter Anton Kallberg vstopila kot izrazita favoritinja.

Fajmutova dvakrat zbrana, ko je bilo to najbolj potrebno

Istočasno kot fantje, so bila na delu danes tudi naša dekleta in svoje delo opravila z odliko. Tako kot Bojan in druščina, so tudi Alex GaličManca FajmutAna Tofant in Katarina Stražar obe današnji tekmi dobile z rezultatom 3:2.

Že dopoldne je naposled le padla reprezentanca Anglije proti kateri je bila vrhunska Galičeva, ki je najprej s 3:1 premagala Kelly Sibley, nato pa s 3:0 še Tin-Tin Ho. Tekma bi bila lahko zaključena že prej, če ne bi Fajmutova proti Tin-Tin izgubila z 11:13 v petem nizu, tako pa je Karin LeFevre na tretji poziciji premagala Tofantovo in obračun se je odločal v podaljških. Manca tokrat priložnosti ni zapravila in je Sibleyjevo premagal suvereno s 3:1 ter Sloveniji praktično že zagotovila 1. mesto v skupini.

Ana Tofant je izgubila obračun proti Angliji, zato pa jo je zvečer odlično nadomestila njena klubska soigralka Katarina Stražar.

‘Formalnost’ je pozno zvečer potrdila prav Manca, ki je v 5. tekmi proti Grčiji znova zaigrala odlično in s 3:1 odpravila Georgio Zavitsanou. Pri Grkinjah je dve točki sicer prispevala Aikaterini Toliou, svoj debi na članskih evropskih prvenstvih pa je z odliko prestala Stražarjeva, ki je v tretji tekmi z 11:9 v petem nizu premagala Mario Christoforaki in na ta način več kot upravičila vpoklic v reprezentanco s stranki selektorke Vesne Ojsteršek, ki na največjih tekmovanjih s svojo ekipo še naprej niza vrhunske rezultate.

V delu žreba za mesta od 17 do 24 naše predstavnice jutri ob 13h čaka obračun proti neugodnim Turkinjam, kjer glavno vlogo igra ena izmed najboljših igralk Stare celine Hu Melek.