EP 2017: Ženska reprezentanca brez poraza do zmage v 2. diviziji!

T.S., 17.09.2017
Evropska prvenstva, Vse novice

Nekoliko nesrečno, a ob nori senzaciji naše moške ekipe povsem razumljivo, so izven soja žarometov svojo bitko na ekipnem EP v Luksemburgu uspešno bile tudi Alex Galič, Manca Fajmut, Ana Tofant in Katarina Stražar. Pod poveljstvom neomajne selektorke Vesne Ojsteršek so brez poraza osvojile 2. divizijo in tako prvenstvo zaključile na končnem 17. mestu.

Ženska reprezentanca je levji delež k uspehu napravila že v skupinskem delu, kjer so padle reprezentance Izraela, Grčije in Anglije. V finalnem delu tekmovanja je v 1. krogu najprej nastopila zmaga proti Turčiji3:1, kjer so Alex, Manca in Katarina vsaka prispevale po eno zmago, pri čemer je edino turško zmago vknjižila vrhunska Hu Melek.

Polfinale 2. divizije je bil napet vse do konca, našim pa so nasporti stale dobre znanke iz Italije. Začetek je bil vrhunski, saj je Fajmutova s 3:2 premagala Deboro Vivarelli, Galičeva pa z istim rezultatom še Giorgio Piccolin. Potek tekme se je spremenil v tretji tekmi, ko je Chiara Colantoni s 3:0 odpravila Tofantovo. Val je zajela Colnatonijeva, ki je po štirih nizih premagala našo prvo igralko Galičevo in tekma se je prevesila v odločilni dvoboj med Fajmutovo in Piccolinijevo. Italijanka je hitro povedla z 2:0 v nizih, nato pa naletela na zrelo, mirno in zbrano Manco, ki je ostala trdna in obračun dobila s 3:2 (-10, -4, 9, 8, 8).

Za konec prvenstva in lepo nagrado za odlične uspehe so naše igralke v finalu s 3:1 premagale še Švico (Galič 2, Stražar 1) in kot že omenjeno, na koncu osvojile vrhunsko 17. mesto. Žal je sistem ekipnih evropskih prvenstev drugačen in zmaga v 2. diviziji ne prinaša preboja med elito. Mesto v 1. diviziji bodo morale naše namiznotenisačice znova loviti v kvalifikacijskem ciklu.