EP 2017: Boll krvnik Slovencev, Jorgić vzel skalp evropskemu prvaku

T.S., 17.09.2017
Evropska prvenstva, Vse novice

V polfinalu ekipnega evropskega prvenstva v Luksemburgu Slovenija ni pripravila senzacije. Najmanj senzacionalistični opis dogajanja v dvorani, ki je slovensko športno javnost ponovno držalo na nogah skoraj 3 ure. Naši fantje so še enkrat presegli same sebe in proti evropski velesili zadnjih 20 let izgubili s pokončno glavo.

Selektor Jože Urh ter igralci Bojan TokićDarko JorgićJan Žibrat in Deni Kožul so polfinalni dvoboj z Nemčijo izgubili z 2:3 in bodo tako jutri na podelitvi okoli vratu prejeli bronasto odličje. Po 12 letih, ko so bile v Aarhusu pod taktirko Jožeta Mikelna bronaste Biljana Todorović, Martina Safran in Helena Halas, je to druga kolajna za slovensko reprezentanco na ekipnem prvenstvu. Vsekakor vredna zlata.

Po tem, ko se je prvi polfinale nekoliko zavlekel in so po trilerju Portugalci s 3:2 premagali Francoze, se je drugi polfinalni obračun pričel z največjo senzacijo prvenstva. Jorgić je od začetka do konca gospodaril za mizo in s 3:1 premagal dvakratnega evropskega prvaka, zmagovalca evropskih iger, nosilca bornastega odličja z olimpijskih iger, aktualno številko 1 evropskega namiznega tenisa in 4. igralca sveta Dimitrija Ovčarova. Vsekakor zmaga kariere za našega heroja, ki je povsem utišal dobro napolnjeno dvorano.

Stvari je v drugi tekmi na svoje mesto postavil legendarni Timo Boll, ki je povsem našo prvo violino Tokića s 3:0. Podobno je bilo tudi v tretji tekmi, kjer je Žibrat šele proti koncu tekme zares našel svoj ritem in z 0:3 klonil proti vrstniku Patricku Franziski. Po uvodnem porazu Ovčarova se je selektor Nemcev Jörg Rosskopf odločil za menjavo in je v 4. igri na teren postavil obrambnega igralca Ruwena Filusa, ki ima v Bundesligi proti Tokiću močno pozitiven izkupiček zmag in porazov. Bojana to ni ustavilo in je po izgubljenem prvem nizu zaigral na vrhunskem nivoju, prebil obrambo Nemca in slavil s 3:1 ter s tem Sloveniji podaljšal obstoj v tekmi, sebi pa kljub končnemu porazu priigral popoln konec prvenstva.

V odločilni tekmi sta se tako udarila Darko Jorgić in Timo Boll. Legenda proti bodoči legendi? Timo je imel v prvem nizu še nekaj težav, nato pa je na krilih dolgoletnih izkušenj potek tekme obrnil v svoj prid in vknjižil še eno suvereno zmago s 3:0 ter klub 36 letom in dejstvu, da Ovčarova na svetovni lestvici že nekaj časa gleda v hrbet, Nemčijo popeljal v novi finale, kjer bo jutri naskakoval že svojo šesto ekipno zlato kolajno, skupaj pa že kar sedemnajsto. Zlat ni bil vse od leta 2012, ko je šestič slavil med posamezniki.

Končna bilanca prvenstva za našo moško reprezentanco je tako sledeča: izgubili so le proti Portugalski in Nemčiji. Ekipama, ki se bosta jutri v velikem finalu udarili za zlato.

Naše fante sedaj čaka proslavljanje uspeha, jutri podelitev medalj, nato pa že pot v Linz, kjer se v torek pričenja turnir serije World Tour Platinum. Za prikazane igre, nore zmage, odličen odnos in neprekosljiv ekipni duh, se v imenu celotne slovenske namiznoteniške skupnosti vsem prisotnim in udeleženim preprosto in iskreno zahvaljujemo. Zmage proti Slovaški, Avstriji in Švedski (vse s 3:2) nam bodo še dolgo ostale v spominu. Hvala vam, junaki.

Nemčija – Slovenija 3:2
Dimitrij Ovčarov – Darko Jorgić 1:3 (-11, -6, 6- 8)
Timo Boll – Bojan Tokić 3:0 (5, 7, 4)
Patrick Franziska – Jan Žibrat 3:0 (3, 6, 8)
Ruwen Filus – Bojan Tokić 1:3 (8, -13, -10, -8)
Timo Boll – Darko Jorgić 3:0 (9, 3, 5)